Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaprawianie cebul
Autor Wiadomość
justi

Wysłany: 8 Marzec 2007, 11:23   Zaprawianie cebul

Chciałam sobie posadzić mieczyki ale przeczytałam, że cebule roślin się zaprawia ale nie wiem jak? :oops: Proszę o pomoc!

Zoe 
Moderator

Wysłany: 8 Marzec 2007, 14:08   

Jedna z metod.

Kupuje się środek o nazwie Kaptan i zospuszcza w wodzie zgodnie z instrukcją. Do tej zawiesiny wrzuca się cebule i po około 1/2godziny wyjmuje i sadzi do doniczek czy do gruntu.

Kupuje się zaprawę nasienną wsypuje do sporego zakręcanego słoika do którego wrzuca się cebule, zakręca słoik i potrząsając słoikiem obsypuje się cebule środkiem. Słoik stawia i po dobrej chwili kiedy cały pył osiadł odkręca słoik, wyjmuje cebule i sadzi.

W obu wypadkach potrzebne są rękawice. Mimo to pamiętajmy o umyciu rąk po takich zabiegach.

justi

Wysłany: 8 Marzec 2007, 14:14   

Bardzo dziękuję Ci Zoe za odpowiedź, tak zrobię!

justi

Wysłany: 16 Marzec 2007, 09:14   

Witam!
To są cebulki moich mieczyków, u macierzystej cebulki utworzyły się małe cebulki co mam z nimi zrobić? Poodrywać od cebulki macierzystej i zasadzić czy całe cebulki macierzyste wsadzić do ziemi?

Wita

Zoe 
Moderator

Wysłany: 16 Marzec 2007, 10:41   

Justyna oczyść cebule macieżyste z cebulek przybyszowych. Macieżysteb zapraw i posadź, a ten drobiazg potraktuj jak nasiona i wysiej gdzieś z boku by trochę urosły.

justi

Wysłany: 16 Marzec 2007, 12:12   

Dzieki Zoe tak zrobię !

justi

Wysłany: 17 Marzec 2007, 13:21   

Podpinam się pod temat cebul! Chciałam zapytać kiedy sadzi się cebule lili
azjatyckiej? Bo w książkach wszędzie piszą, że na jesieni, a w internecie nie mogę znaleźć!

Zoe 
Moderator

Wysłany: 17 Marzec 2007, 13:29   

Jak je masz to posadź jak najszybciej. Pod warunkiem, że da się wejść do ogródka. Jeśli będą zapowiadać przymrozki możesz miejsce sadzenia zabezpieczyć.

Elenka60 

Wysłany: 21 Marzec 2007, 15:37   

Mam trochę cebulek do zaprawiania w kaptanie. Czy mogę np. jednocześnie wrzucić kilka odmian lilii, czy każdą osobno, czy do tych lilii mogę dorzucić jeszcze cebulki innych roślin, czy też należy to wylać i zrobić nowy roztwór dla każdego gatunku osobno. Oczywiście gdybym miała moczyć cebulki to chcę to zrobić w tych oryginalnych opakowaniach (dziurkowanych), żebym wiedziała co jest co :D czy tak mogę zrobić :oops:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 21 Marzec 2007, 16:11   

Możesz w opakowaniach jeśli jest sporo dziurek.
Robisz jeden roztwór dla wszystkich. Jakoś sobie zaznaczasz co jest co i wrzucasz razem do pojemnika.

Odpowiedz do tematu