Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
conieco z tzw. dusza w czterech scianach ...
Autor Wiadomość
Aletea 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 23:03   

moje przeróbki często wynikają z faktu niedostępności w sklepach czegoś co sobie akurat "umyśliłam" lub niedo pasowania rzeczy dostępnych do mojej wizji "tfurczej" :wink:
abażur do lampy to rzecz niezbyt skomplikowana choć wymaga nieco cierpliwości. postaram się opisać rpoces "produkcji", jeśli zrobię to zbyt zawile proszę się upomnieć :wink:
potrzebne materiały: blok rysunkowy, bejca do drewna, olej roślinny, wikol, żelazko, spory zapas czarno-białych gazet
bierzemy kartkę bloku rysunkowego, zgniatamy w kulkę (żeby zapewnić fakturę) i moczymy. delikatnie rozprostowujemy tak, żeby nic się nie przedarło. rozkładamy papier i malujemy go na dowolny kolor bejcą do drewna. czekamy aż wyschnie albo w wersji dla mnie cierpliwych prasujemy żelazkiem (trzeba uważać, żeby bejca nie "złapała" się żelazka!). jeśli chcemy aby papier był bardziej przezroczysty suchy arkusz malujemy olejem roślinnym i prasujemy przez gazetę tak długo, aż tłuszcz wsiąknie. w zależności od potrzeb malujemy kartkę rozcieńczonym wikolem - to da efekt większej sztywności. czekamy aż wyschnie (możemy podsuszyć suszarką do włosów :razz: ) i gotowe! teraz wystarczy dopasować arkusz do drutów tworzących stelaż abażuru i możemy się cieszyć niepowtarzalną ozdobą :grin:
opis może przerażać ale zachęcam do prób - zapewniam, że warto :wink:

świat z mojej perspektywy ;)
www.objectif.za.pl/photographie/

BarbaraWo 

Wysłany: 3 Listopad 2007, 22:10   

nena100 napisał/a:
Baaaardzo mi sie podobaja twoje pomysly i interpretacje, powiedz jak taki abazur robisz?
Też jestem bardzo ciekawa?

Aletea 

Wysłany: 3 Listopad 2007, 23:27   

BarbaraWo opis zrobienia abażuru - post wyżej :wink:

świat z mojej perspektywy ;)
www.objectif.za.pl/photographie/

Monika:) 

Wysłany: 4 Listopad 2007, 00:07   

kilka lat temu zbierałam przeróżne szklane butelki (najczęściej po alkoholach) - potem na szkle roztopioną kredką świecową rysowałm różne wzory - butelki stały dosłownie wszędzie.....

Odpowiedz do tematu