moje przeróbki często wynikają z faktu niedostępności w sklepach czegoś co sobie akurat "umyśliłam" lub niedo pasowania rzeczy dostępnych do mojej wizji "tfurczej"
abażur do lampy to rzecz niezbyt skomplikowana choć wymaga nieco cierpliwości. postaram się opisać rpoces "produkcji", jeśli zrobię to zbyt zawile proszę się upomnieć
potrzebne materiały: blok rysunkowy, bejca do drewna, olej roślinny, wikol, żelazko, spory zapas czarno-białych gazet
bierzemy kartkę bloku rysunkowego, zgniatamy w kulkę (żeby zapewnić fakturę) i moczymy. delikatnie rozprostowujemy tak, żeby nic się nie przedarło. rozkładamy papier i malujemy go na dowolny kolor bejcą do drewna. czekamy aż wyschnie albo w wersji dla mnie cierpliwych prasujemy żelazkiem (trzeba uważać, żeby bejca nie "złapała" się żelazka!). jeśli chcemy aby papier był bardziej przezroczysty suchy arkusz malujemy olejem roślinnym i prasujemy przez gazetę tak długo, aż tłuszcz wsiąknie. w zależności od potrzeb malujemy kartkę rozcieńczonym wikolem - to da efekt większej sztywności. czekamy aż wyschnie (możemy podsuszyć suszarką do włosów ) i gotowe! teraz wystarczy dopasować arkusz do drutów tworzących stelaż abażuru i możemy się cieszyć niepowtarzalną ozdobą
opis może przerażać ale zachęcam do prób - zapewniam, że warto
_________________ zwykłe i niezwykłe życie Chartów Afgańskich
www.czatyrdach.za.pl
kilka lat temu zbierałam przeróżne szklane butelki (najczęściej po alkoholach) - potem na szkle roztopioną kredką świecową rysowałm różne wzory - butelki stały dosłownie wszędzie.....