Jagna powiedz, jak zblizalam bardziej to nikla mi ostrosc... to chyba wina swiatla co?
Doradz cos biedaczce
Ja chyba ten aparat znow na Auto przestawie, bo te wszystkie ustawienia manualne mnie przerastaja, znow marudze co?
_________________ wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen
........gdy glowa pelna marzen........
Nic nie przestawiaj, tylko ćwicz cierpliwie
Tyle Ci mogę doradzić. A co do techniki... No kurczę, to byłby całkiem pokaźny wykład, nie czas i nie miejsce na to
Jedno, co mogę zasugerować, to zapisywanie nastaw, kiedy robisz zdjęcia "wprawkowe" - z cyfrówką jest łatwo, bo te wszystkie dane są zapisane na karcie, jeśli zachowasz oryginał fotografii przed obróbką, będziesz to wszystko miała (w przypadku analoga wszystko skrobało się ręcznie na kartce ). Rób po kilka zdjęć tego samego obiektu i w tym samym świetle, zmieniając tylko nastawy aparatu - później sobie to wszystko porównasz i zobaczysz, co daje jakie efekty. Na początek baw się tylko czasem, przysłoną i czułością, później będziesz mogła wypróbować takie rzeczy, jak korekcja koloru w aparacie, czy ustawienia balansu bieli. No, ale to później
Na początek baw się tylko czasem, przysłoną i czułością,
Najpierw i to kategorycznie, musze znalezc czas, zeby w koncu poczytac te instrukcje obslugi... . Wiesz nawet nie mam pojecia, cyz mam w tym aparacie cos takiego jak czas, przyslona i czulosc.... . Jest pare rzeczy do zmiany, ale ze nie lubie czytac a raczej stosuje metode prob i bledow, kiedy to robie, mam wrazenie , ze tylko swiatlo sie zmienia no i barwy troche.
Ale Jagna juz biore karteczke i zapisuje Twoje uwagi, a pozniej do instrukcji zajrze , bo to wszystko co mi sie wyswietla robiac zdjecia, to dla mnie czarna magia....
Dziekuje Ci za wskazowki!!!!!
_________________ wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen
........gdy glowa pelna marzen........