Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Księgi, książki, książeczki...
Autor Wiadomość
Miiriam 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 22:29   

Moja rodzinka jest baardzo czytająca. I to właśnie książki mojego Męża są wszędzie, pod pledem, na parapetach, w łazience. On czyta sf, wojenne. Diunę zna chyba na pamieć .
Ja lubie powieść historyczną, współczesną młodzieżową, literaturę skandynawską. Uwielbiam sagi( chyba nawet bardziej te współczesne, niz tradycyjne). Saga o Ludziach Lodu, Saga o czarnoksięzniku...są moja własnością. Także Krystyna , córka Lawransa - S. Undsted. kocham też: 5 tomowy "Klan jaskiniowego niedźwiedzia. " J. M. Auel. Często wracam do " Ani z Zielonego wzgórza" i książek M.Musierowicz, D. Terakowskiej.!!!.
Bardzo chciałabym mieć książki N. Gordona: Szaman, Medicus, Spadkobierczyni Medicusa, Rabin i inne.( nie wszystkie jego ksiazki czytałam:(), Lubie tez 5 tomową " Mariannę _ Gwiazdę Napoleona".
Uwielbiam ksiązki opowiadające o ludziach, kulturach. Nie tylko tych zaginionych. O ludziach pierwotnych, kulturze indiańskiej, afrykańskiej, skandynawskiej.
A ostatnio przeczytałam swietną ksiązkę P. Gregory: " Ziemskie radości" - o ogrodniku z początku XVIIw. Mnie baaardzo się podobała.
Orócz tych, o których pisałam wcześniej bardzo lubię też literaturę religijną. Włącznie, albo na czele, z Pismem Świętym.
W wykańczanym właśnie domu mamy przeznaczony pokój na bibliotekę. Bo teraz wiele książek leży spakowanych w pudłach.... A marzy nam się wielka Biblioteka wartościowych książek w pięknych oprawach.

Pozdrawiam Bernadetta

nakab 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 22:36   

Znalazłem temat o czytelnictwie, nie trzeba otwierać.
U mnie czytanie przekroczyło granice hobby i stało się nałogiem.
Mogę czytać gazety sprzed kilku lat, ale to jest mało sensowne.
Jakie książki polecilibyście (-łybyście), żeby nie tracić czasu na chałturę?

Miiriam 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 22:39   

Poczytaj poprzednie posty.. prawie każdy coś polecał, ale to zalezy co kto lubi:)

Pozdrawiam Bernadetta

hlavin 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 22:41   

Bardzo dobra książka o życiu i szczęściu oraz trudnościach, jakie trzeba pokonać, aby być człowiekiem.
Pierwsza czesc - " A lasy wiecznie śpiewają"
Druga czesc - " Dziedzictwo na BjĂśrndal" (Gulbranssen Trygve)

Dolliania 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 22:52   

Nakab - pisałam już o "Filarach ziemi". Jestem pod bezustannym urokiem tej powieści. Ponadto kontrowersyjne "Imprimatur", dla jednych nudziarstwo, dla mnie wyjątkowo ważna powieść. Dalej: "Co widziały wrony" - genialna, bardzo wielopłaszczyznowa, trzymająca w napięciu.

Dolliania 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 22:53   

Miiriam, na pewno podobałyby ci się ogromnie "Cedry pod śniegiem". Gorąco polecam, o ile nie czytałaś.

nakab 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 22:59   

Jeżeli lubisz Sigfrid Undset to wierzę ci bezgranicznie.
Kto napisał w/w książki?
odp. hlawin - czytałem.
PS, sorki za małą literę "c" wbrew netetykiecie piszę tak (i będę pisał), bo śmieszy mnie ta galicyjska TY-tułomania.

Miiriam 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 23:03   

Nie czytałam, poszukam w najblizszym czasie.

Pozdrawiam Bernadetta

Dolliania 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 23:05   

Jeśli pytanko o autorów było do mnie, to informuję, że są oni stosunkowo mało znani:
"Filary ziemi" - Ken Follet (napisał tę powieść chyba w jakimś oświeceniu, pod wpływem chwili, bo to autor powieści sensacyjnych, i to bodajże niezbyt lotnych).
"Imprimatur" - Rita Monaldi i Francesco Sorti (to, zdaje się ich debiut)
"Co widziały wrony?" - kanadyjka Ann MacDonald
"Cedry pod sniegiem" - David Guterson

nakab 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 23:31   

Dolliania napisał/a:
Jeśli pytanko o autorów było do mnie

Tak, dziękuję.
Rozpocznę rajd po bibliotekach.
Przeczytałem ostatnio kilka ks. Wiktora Suworowa, raczej nie powieści tylko tendencyjnie historycznych, pisze on, że to Hitler spowodował późniejszy upadek komuny (sic).
Ale to temat na inną bajeczkę.

Odpowiedz do tematu