Jestem polonistką, ale nie słyszałam o takim elemencie gwary. Mnie również doprowadzają do szału pewne "powiedzonka", ale hit jak Wam teraz sprzedam był hitem czysto ortograficznym. Dziecko w CZWARTEJ klasie napisało mi kiedyś: "borze na rodzenie".
Zaś moja najbliższa koleżanka od zawsze zamiast "szczerze mówiąc" powiada: "szczerzĄc mówiąc" - nie pojmuję dlaczego...
_________________ Jestem tylko lisem, podobnym do tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie...
http://picasaweb.google.pl/Szarania/Kotek
Pozdrawiam.
A mnie denerwuje często ostatnio spotykane przestawianie w zdaniu słowa "się". Np. "Daj zaskoczyć się..." zamiast wg.mnie poprawnej wersji "Daj się zaskoczyć..." To jest jednak teraz tak powszechne, że może to ja się mylę?
a ja strasznie nie lubię jak ktoś koło mnie czyta i przy przewracaniu kartek oblizuje za każdym razem paluchy.... brrrrrrrr
to juz chyba jest jakas obsesja...........
a ja nie cierpię pewnej sąsiadki z bloku, a mam wątpliwą przyjemność czasem jeździć z nia winda, owa pani trzaska szczęką, to tak strzela i chrupie i chlupie, mam ochotę ją udusić! gołymi rękami!