na ok 3 kg ogórków - obranych i pokrojonych w ćwiartki, grubsze ogórki można pokroić w ósemki
Zalewa:
1 litr wody
1 szkl octu
1 1/2 szkl cukru
2-3 łyżki soli
kilka liści laurowych
kilka ziaren ang.
kilka ziaren pieprzu
Zalewę zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, dodać 5-6 łyżek musztardy. Wymieszać. Ja to robię miotełką taką jak do naleśników Gorącą zalewać ogórki w słoikach (ułożone pionowo). Pasteryzować ok 7 min.
Na ok 4 kg ogórków, umytych (nie obranych!), pokrojonych w plasterki.
Pozostałe składniki:
w zależności jak kto lubi 1/2 - 1 kg cebuli pokrojonej w półkrążki
1 szkl oleju
1 szkl cukru
1 szkl octu
1-2 łyżki soli
1 łyżka gorczycy
1 łyżka mielonego pieprzu
można dodać poszatkowany koper, ok 2-3 łyżek
Ogórki wymieszać ze wszystkimi składnikami. Odstawić na ok 1 1/2 - 2 godziny. Nakładać do słoików, upychać. Każdy słoik musi być pełny zalewy (jak mi brakowało dolewałam wszędzie odrobine wody). Pasteryzować ok 15 min.
Famelio - słoiki wstawić do gotującej się wody w garnku, na dnie jakaś ściereczka. Woda ma sięgać ok 3/4 wysokości słoików. Od momentu jak wstawisz już słoiki i woda zacznie "bulgotać" gotować 7 min. Wyjąć, dokręcić i do góry nogami postawić. Zostawić tak do wystygnięcia.
Szatkowane to na mizerię ze słoiczków, takie łączone od razu z koperkiem. Przy konsumowaniu wystarczy odcedzić dodać cebulkę, śmietankę i gotowe... No właśnie tylko ten przepis z tamtego roku mi się gdzieś zawieruszył...