Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprawdzone przetwory
Autor Wiadomość
ursulka 

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 20:27   

A ja przez ostatnie dwa dni robię przecier pomidorowy. Rzecz jest przepyszna, ale wykańczająca w takich ilościach, jakie tu się przerabia. Wczoraj pomagałam szwagierce przerobić 175 kg a dzisiaj ona mi 125. Masakryczna robota. Za to potem na cały rok jest pod ręką :)
Podam proporcje na to, co robiłam dzisiaj. Przeliczyć na mniej kilogramów i robic :)

125 kg pomidorów
1 kg i 3 łyżki soli
4 duże garście liści bazylii

Dzień wcześniej wieczorem pomidorom wykroić "dupki" i pokroić w ćwiartki (lub drobniej) oraz przygotować szklane butelki lub słoiczki - do każdego włożyć jeden listek bazylii.
Na drugi dzień raniutko do wielkiego gara wlać na dno trochę wody, wrzucić tyle pomidorów, żeby dało radę mieszać i gotować. Co parę minut dokładać pomidorów, wlać też cały sok, wsypać bazylię. Od momentu kiedy zawrze po ostatnim dołożeniu pomidorów gotować przynajmniej półtorej godziny, często mieszając. Gotowe jest kiedy przestanie być wodniste.
Wtedy zdjąć z ognia i przetrzeć takie gorące. Albo przez maszynkę do robienia przecierów (wtedy odpadki przepuszcza się jeszcze raz ) albo przez jakieś drobne sitko. To ma oddzielić skórki i pestki.
Otrzymaną masę z powrotem do gara i gotować jeszcze z godzinę lub dłużej - aż wyraźnie zgęstnieje. Wtedy dodać soli do smaku. Wrzącą masę ładować w butelki / słoiki i dokładnie zamknąć. Odkładać pełne do jakiejś misy (wanienki) wyłożonej grubym kocem. Później wszystkie dokładnie kocem przykryć i najlepiej jeszcze jakimś kocem, kołdrą przykryć lub owinąć. Tam ma być gorąco. Zostawić tak aż całkiem ostygną, czyli w przypadku moich 125 kg to będą jakieś 4 dni :)

Nie ma na świecie lepszego przecieru do makaronów :) Dzisiaj z tym zrobiłam zuppę z cukinii i bakłażanów. Chłopu ślinka ciekła do pięt :) Było pycha :)

Joanna52 

Wysłany: 3 Sierpień 2007, 12:08   

Famelia pyta- "A propos - znacie jakieś przepisy kulinarne z kwiatami nasturcji? "
Podaję, inne ciekawe także. Kwiat nasturcji ma intensywny zapach i ostry, pieprzowy smak. Sery, jaja i surówki z dodatkiem jej kwiatów czy liści są pikantniejsze, a przy tym wyglądają bardzo efektownie. Młode listki nasturcji są także dobrym i zdrowym dodatkiem do zielonej sałaty. Malutkie, niedojrzałe (zielone)nasiona nasturcji, nie większe od małego groszku, zagotowane w słabym osłodzonym occie z powodzeniem zastępują kapary, doskonałą przyprawę do sosów, sałatek i potraw mięsnych.
Przepis na Polskie kapary
Szklanka młodych ,zdrowych ,dorodnych owoców nasturcji. Oczywiście niedojrzałych. Nasturcję po opłukaniu i wysuszeniu w papierowym ręczniku zasypujemy 1,5 szklanki soli dokładnie mieszamy i trzymamy 24 - 36 godzin pod przykryciem. Owoce powinny puścić po dobie sok i przeleżeć w tym soku jeszcze 12 godzin. Po tym czasie owocki przepłukujemy wodą . Przygotowujemy zalewę octową, słodko kwaśną do marynat. Nasturcję przekładamy do małych słoiczków np. po chrzanie , zalewamy chłodną zalewą. Pasteryzujemy krótko, tak aby słoiczki zamknąć. Kapary powinny być pikantne, słono, słodko kwaśne. Te są wspaniałe do zimnych wędlin, do sosu tatarskiego,do majonezu, parówek na ciepło

fiołki kandyzowane:
100 gramów cukru i 3 łyżki wody zagotować na gęsty syrop. na syrop wrzucić 1-2 garście opłukanych fiołków, zostawić przez godzinę w gorącym. Potem wyjąć osuszyć na papierze. Podobnie kandyzujemy kwiaty ogórecznika.

Ogórecznik- świeże liście mają orzeźwiający zapach ogórka z młodych liści robi się sałatkę lub przyrządza się tak jak szpinak.Liście moga być przyprawą do sałatki ogórkowej i kwaszonych ogórków.Dodaje sie też do zielonej sałaty .Można dodać do sosow,zup,kapusty włoskiej.Ogórecznik poprawia smak siekanego mięsa.

Ale się rozpisałam, nasturcję i ogórecznik jadłam, fiołki jeszcze nie :mrgreen:

bogdan12 

Wysłany: 3 Sierpień 2007, 13:35   Sałatka warzywna

1.Ja od kilku lat razem z moja mama robie salaltki warzywne, ktore podaje sie z chlebkiem... :mrgreen:
Składniki:
5 ogórków kiszonych
5 marchewek
7 jajek
1 kg ziemniaków
6 jabłek
duzy słoik majonezu
porę
1 duza łyzke soli
1 duzo lyzke pieprzu
Sposób przyrzadzenia
Jajka ugotować na twardo.. marchewki gotowac az stana sie miekkie i bedzie sie z nich latwo sciagalo łupinki.. tak samo zrobic z ziemniakami.. w miedzy czasie gdy produkty obok wymienione beda sie gotowac obrac jabłka i ogrki kiszone.. gdy wszystkie produkty beda gotowe i obrane z łupin pociac je do 1 miski lub do 1 garnka.. pozniej wymieszac je wszystkie razem i dodac majonez.. rozmieszac wszystkie produkty z majonezem i dodac do nich pocieta porę... wszystko jeszcze raz wymieszac i zaczac doprawiac pieprzem i sola.. pozniej juz ostatni raz wymieszac i koniec roboty...

doprawiac sola i pieprzem mozna roznie poniewaz niektorzy wola bardziej posolone, a niektorzy mniej :roll:

Zalecane jest nie trzymanie w lodowce sałatki dłuzej niz 4 dni..

Zyczę wszystkim, ktorzy beda robili sałatke SMACZNEGO!!! Pozdrawiam

Famelia 

Wysłany: 3 Sierpień 2007, 19:26   

Dziękuję Joanno - ale cuda :mrgreen:

Pozdrawiam, Agnieszka

aiszo 
Moderator

Wysłany: 7 Sierpień 2007, 22:53   

ewalukas! Twoje ogórki w musztardzie mają jedną wadę. Nie dotrwają do zimy! Są rewelacyjne! Nigdy takich nie robiłam i nie jadłam! Moja rodzinka też. Dziękujemy!!!!

ursulka 

Wysłany: 7 Sierpień 2007, 23:20   

Dziewczyny macie jakiś sprawdzony przepis na ogórki lub paprykę w zalewie octowej ? Chodzi o ocet winny lub jakiś inny, byle nie spirytusowy bo tego tu nie moge kupić :(

Jarek

Wysłany: 8 Sierpień 2007, 10:20   

A ja dostałem ostatnio przepis jak z kabaczka zrobić ananaska. Wypróbowałem go i wyszedł całkiem całkiem. Gdybym nie wiedział co jem to napewno uznałbym to coś za owoc ananasa. Myślę , że idealnie nadawałby się do ciast, lodów a i do wyjadania ze słoiczka też jest idealny.

bogdan12 

Wysłany: 8 Sierpień 2007, 11:02   

ja mam przepis na papryke w zalewie octowej ale jego składniki to nie tylko papryka! jest tez troche innych warzyw

ursulka 

Wysłany: 8 Sierpień 2007, 12:10   

Chłopaki, wy sie nie chwalcie tylko wstukujcie przepisy !

A ja sie przypominam z tym octem :/

bogdan12 

Wysłany: 9 Sierpień 2007, 17:20   

sałatka warzywna w zalewie octowej
składniki:
3 kg czerwonej papryki
2,5 kg zielonej papryki
1 kg białej papryki
3 kg pomidorów
2 kg marchewki
2 kg ogórków
1,5 główki kapusty
4 łyżki pieprzu
4 łyżki soli
1/3 butelki octu

Sposób przyrządzenia:
Czerwoną, zieloną i biała paprykę umyć i obrać. To samo zrobić z marchewkami, ogórkami, pomidorami i kapustą.. póżniej wszystko poszatkować do jednego wielkiego naczynia i wymieszać. Doprawić pieprzem, solą i octem i jeszcze raz porządnie wymieszać....naczynie nakryć jakimś materiałem i pozostawić bez nienaruszenia na 10/13 godzin.. po określonym czasie sałatke podawać do słoików i gotować przez 15 miniut.. zagotowane słoiki z sałatkami poustawiać pokrywkami do dołu i pozostawić na kilka godzin az całkowicie ostygną.. później można je podawać do wielu róznych potraw.... doprawiać według własnego uznania jak kto woli... SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz do tematu