Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
akwarium
Autor Wiadomość
Monika:) 

Wysłany: 23 Październik 2006, 17:00   akwarium

mam do zagospodarownia małe (7litrowe) akwarium. Postanowiłam zrobić z niego małą szklarenkę. Jakie rośliny polecacie do umieszczenia w takim akwarium?

Mirabilis 

Wysłany: 18 Listopad 2006, 19:02   

7 Litrów to bardzo małe akwarium. Trudno dobrać rośliny, które wmieszczą się na takiej powierzchni.
Pięknie w szklanych pojemnikach prezentują się kolekcje kaktusów. (Sama kiedyś miałam kilka w szklanej kuli - rosły i kwitły wyśmienicie).
Inne rośliny, które dobrze rosną w takich pojemnikach możesz znaleźć wśród takich, które pochodzą z klimatu tropikalnego:
- skrytokwiaty
- widliczki
- maranta
- sit i cobora,
- kordylina
- bromielie i wiele innych
Rośliny najlepiej wsadzać do akwarium w doniczkach - latwiej będzie je wymieniać - i obsypać żwirkiem.

Wysłany: 19 Listopad 2006, 15:44   

dzięki Mirabilis :) już nawet zapomniałam, że założyłam taki temat :) wiem, że 7litrów to bardzo mało, ale poprostu szkoda wyrzucać, a co ja innego mogę zrobić z akwarium jak nie szklarenkę :) spróbuę wiosną z tymi kaktusami (narazie odpoczywają w zimnym pomieszczeniu)

amidala 

Wysłany: 31 Grudzień 2006, 09:33   

W 7 litrach od biedy można jeszcze założyć krewetkarium :D

Wysłany: 1 Styczeń 2007, 12:43   

krewetkarium ma mój kolega więc coś o tym wiem:) ja tam jednak wole roślinki:)
byłam ostatnio w OBI i wpadłam na pomosł, żeby kupić do tego akwarium muchołówkę, nie wiem czy coś mi z tego wyjdzie, narazie czekam do wiosny :)

Wysłany: 13 Luty 2007, 17:51   

do wiosny nie doczekałam (chociaż to co mam za oknem wygląda już na nią) a akwarium wykorzystałam jako mini szklarenkę dla storczyka, co prawda roślina trochę z tego akwarium wystaje ale ma teraz przynajmniej zapewnioną odpowiednią wilgotność (do połowy akwarium zasypałam żwirkiem i zalałam wodą)

ale jak dopadnę gdzieś w hipermarkecie muchołówkę to storczyk będzie musiał się wynieść do czegoś innego...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 14 Luty 2007, 09:00   

A co będzie jak muchołówka dopadnie ciebie hę :wink:

Wysłany: 14 Luty 2007, 14:40   

biolog niczego się nie boi :D

rack 

Wysłany: 3 Lipiec 2007, 08:32   

Takie małe akwarium świetnie nadaje się do hodowli pająków ptaszników. Jeżeli będzie to jakiś nadrzewny, to można spokojnie nasadzić jakiś małych roślinek (np. widliczka, karłowaty filodendron)-one ich nie niszczą :grin:
Pozdrawiam
Kuba Buda

Sorry za poprzedni podpis-,,zasługę" moich *** kuzynków

Zoe 
Moderator

Wysłany: 3 Lipiec 2007, 12:23   

Kuba to trzeba lubieć. Sama mam biologiczne wykształcenie i wiem, że owady mają tylko to co jest im potrzebe by funkcjonowały dobrze w swoim środowiski. Nigdzie nie jest jednak napisane, że to musi spełniać wymogi eststyczne człowieka, więc ja wybieram te rzeczy które mimo, że przystosowane są do swoich warunków zaspokajają jeszcze moją potrzebę piękna.

Odpowiedz do tematu