Co robicie z pustymi skrzynkami balkonowymi po zakończeniu sezonu, chodzi mi o te wykonane z tworzywa sztucznego ? Odkażacie je jakoś ? Ja dziś wyrzuciłam część swoich roślin, bo już nie były najpiękniejsze, no i zostały mi puste pojemniki. Umyłam je z resztek ziemi szczoteczką pod prysznicem, ale tak sobie myślę, czy to wystarczy ? A może profilaktycznie sparzyć je wrzątkiem ? Albo jakieś inne sposoby ? Czekam na sugestie...
Witam, przed chwila sie zarejestrowalam i szukam pomocy.
Moimi ulubionymi roslinami sa caudexy ale niektore potrzebuja do podloza domieszki ziemii lessowej, jak taka zdobyc? czy moze mi ktos podpowiedziec? :)
Palmy sadzi się w specjalne dla palm. Różnią się od normalnych znaczną wysokością przy stosunkowo niewielkiej średnicy. Jest to związane ze specyficznym systemem korzeniowym palm.
Faktycznie poza palmami do normalnych doniczek glinianych możesz sadzić wszystko. Jedyną ich dolegliwością jest, że dość nieciekawie wyglądają po pewnym czasie i chcąc mieć ładnie na oknie trzeba się zaopatrzyć w osłonki. Innych przeciwwskazań nie ma.