Przy większości roślin podczas sporządzania sadzonek trzeba je umieścić w mieszaninie torfu z piaskiem.
Napiszcie mi proszę czy to chodzi o torf wysoki czy niski ?
W zależności od wymagań rośliny musi to być czysty torf(czyli kwaśny) lub substrat torfowy czyli torf z domieszką wapna.
Nie ma znaczenia wysoki czy niski. W sklepach nikt tego nie rozróżnia.
Jeśli zabierać się będziesz do sadzonkowania to w sprzedarzy są specjalne ziemie do sadzonek. Są one bardziej odkażone niż zwykłe ziemie.
Owszem rozróżnia się w sklepie;
Torf wysoki -pH 3,5 - 4,5. Posiada luźną, włóknistą strukturę. Zawiera on dużo substancji organicznej, a mało składników pokarmowych
Torf niski - pH 5,5 - 6,5 lub o pH 7,0 - 7,5 (czyli wymieszany z nawozem wapniowym),jest silniej rozdrobniony i rozłożony. Jest zasobny w składniki pokarmowe.
Substrat torfowy - pH: 5 - 6,5 oczyszczony i najczęściej wzbogacony dodatkami niezbędnymi na pierwsze 2 tygodnie rozwoju rośliny.Jest to gotowe podłoże robione na bazie torfu.
Sadzonki powinno się wkładać w mało zasobne podłoże, stąd mieszanina piasku i torfu, jedynie torf wysoki ma mało składników pokarmowych, aczkolwiek nie wydaje mi się dobrym pomysłem wsadzanie do zakwaszonego podłoża roślin które tego nie tolerują.
W Ogrodzie Botanicznym UJ zawsze robiłyśmy sadzonki jedynie w piasku.
Ja natomiast mieszam piasek z ziemią uniwersalną w stosunki 1;1 lub 2;1.
Skład ziemi kupnej do sadzonek to; drobna frakcja torfu wysokiego, perlit, włókno kokosowe i wieloskładnikowy nawóz, przy czym wartość pH wynosi 5,5 – 6,5