Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie podłoże?
Autor Wiadomość
Tomek

Wysłany: 7 Styczeń 2007, 01:21   Jakie podłoże?

Zamówiłem nasiona następujących roślin:

Arecastrum Romanzoffianum
Caryota mitis
Caryota urens
Chrysalidocarpus lutescens
Dictospermum album rubrum
Livinstonea chinensis
Chamaerops humilis
Coffea Arabica
Beaucarnea guatemalensis
Leontopodium alpinum
Phoenix canariensis
Cyperus alternifolius
Solanum Melongena Golden Eggs
Passiflora coerulea
Mimosa pudica
Musa velutina

Czy ktoś z Was wyhodował już te rośliny z nasion? Jakie podłoże dla nich polecacie?

Z góry dziękuję
Tomek

Zoe 
Moderator

Wysłany: 7 Styczeń 2007, 19:34   

Tomku na razie nie zaprzątaj tym sobie głowy. Tylko jak nasiona przyjdą kup ziemię do wysiewu nasion i dla dobra sprawy wsyp na brytwankę i do piekarnika na pól godziny w temp. 150-200 stopni.

Potem wystudź do zimna i w taką możesz siać.

Ostatnio kupiłam taka ziemię i była pełna ziemiórek(larwy tych muszek, żywią zię substancją organiczną).

I nie zdziw się jak z nasion wzejdzie drobna część.

Tomek

Wysłany: 7 Styczeń 2007, 20:11   

Dziękuję Zoe. Czyli radzisz sadzić w normalną ziemię, którą wcześniej włożyć na pół gdziny do piekarnika w tem. do 200st.C.
Pytałem się, gdyż zauważyłem, że można kupić specjalną ziemię dla roślin tropikalnych i zastanawialem się czy przypadkiem na warto się na nią skusić.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 8 Styczeń 2007, 08:29   

Tomku ja ci powiedziałam o ziemi do wysiewu nasion. Jest ona specjalnie pozbawiana nasion chwastów i odkażana, ale przekonałam się na własnej skórze, że nie do końca i teraz zawsze sama odkażam jeszcze w piekarniku.
Tą ziemię kupisz w sklepach ogrodniczych. W kioskach i kwiaciarniach jej nie widziałam przynajmniej u nas.

Jak nie będziesz miał to wysiej w każdą tylko ją odkaż.

pysia 

Wysłany: 26 Luty 2007, 21:04   

Czy ziemia do siewu i sadzonkowania może być użyta również jako podłoże do posadzenia już "dorosłych" roślin ?

Kupiłam ziemię do siewu, z której jestem bardzo zadowolona. Wydaje mi się, że to jedno z lepszych podłoży, jakie do tej pory widziałam. Mam zamiar dokupić jeszcze tej ziemi i gdy przyjdzie na to pora posadzić w niej rośliny w skrzynkach na tarasie (zamiast używanej dotychczas przeze mnie ziemi uniwersalnej). Czy to dobry pomysł ? A może są jakieś przeciwwskazania do stosowania takiej ziemi, o których nie wiem ?

Rośliny, jakie planuję sadzić raczej nie mają specjalnych wymagań odnośnie ph.

Przemo

Wysłany: 1 Marzec 2007, 20:48   

Wszystkie palmy i kawę w ziemię do palm najzwyczajniejszą ale palmową i na doniczkę obcięta butelka lub torebki foliowe dla stworzenia mikroklimatu w taki sposób jak na zdjęciu. Temp. wysiewu w pomieszczeniu musi być stała w przedziale 25-30 stopni, i na efekty długo się czeka bo palmy kiełkują nawet do sześciu miesięcy. Ale życzę powodzenia.

rack 

Wysłany: 5 Lipiec 2007, 19:09   

Tomek, a skąd brałeś te nasiona?
I jak z nimi poszło-jak pokiełkowały??

Sorry za poprzedni podpis-,,zasługę" moich *** kuzynków

Lila2006 

Wysłany: 11 Lipiec 2007, 23:20   

Właśnie zakupiłam pierwszego w swoim życiu skrętnika (mam nadzieję, że nie ostatniego).
Czytając w necie informacje o nim dowiedziałam się, że potrzebuje podłoża składającego się z: ziemi liściastej, kompostu, torfu i dodatku piasku. O ph nie ma wzmianki. Jak myślicie, które z dostępnych podłoży spełnia te wymagania? Może być ziemia do paproci?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 14:35   

Spokojnie i ładnie będzie rósł w zwykłej uniwersalnej.

Odpowiedz do tematu