Mam takie małe pytanko - ile dolomitu potrzeba żeby odkwasić torf z około ph 4 do ph 5,5 - 6? Normalnie nie szedłbym na łatwiznę i sprawdził sam, ale dolomit - węglan - działa powoli, a mi się raczej spieszy - mam tylko kilka dni na dostosowanie ph.
Dosypałem już trochę dolomitu, ale odczyn się jeszcze nie zmienił. Boję się że jak odkwaszę teraz kredą to po jakimś czasie będzie ph 8. Mogłem od razu o tym pomyśleć Nie wiesz może po jakim czasie mogę się spodziewać zmiany ph podłoża od tego dolomitu (był pylisty)?
Doąć długo jeśli będziesz czekał i nic nie robił to nawet po miesiącu. Szybciej tylko wówczas gdy ziemia jest użytkowana. Działanie korzeni rośliny, dostarczanej wody i jej obrót w glebie, działanie flory bakteryjnej, która w torfir jest skromna i dopiero wraz ze wzrostem pH będzie się powiększała. Zadzwoń do Stacji chemiczno-rolniczej wykonującej analizę gleby czy mogliby ci zrobić analizę w tempie ekspresowym (koszty) albo niech ci podadzą wzór na obliczanie potrzebnej dawki wapna do odkwaszenia określonej ilości ziemi do konkretnego pH. Potem obliczysz sobie. I albo dodasz dolomitu albo zwiększysz ilość ziemi. Takie stacje są na perwno w miastach wojewódzkich.
Dzięki.
Znalazłem już w internecie te dawki, ale na ogół jest tam podział na gleby lekkie - piaszczyste, średnie i ciężkie - gliniaste. Największa dawka - tj na gliniaste - 5 t/ha, po przeliczeniu wyszło coś niecałe 50g na doniczkę o średnicy 30cm i wysokości 20cm. Ale dałem około 80g, bo w torfie jest dużo kwasów humusowych.
Jak nic z tego nie wyjdzie to będę miał nauczkę żeby podłoża na ostatnią chwilę nie przygotowywać
W uprawach szklarniowych to podłożę przygotowuje się z półrocznym wyprzedzeniem a miesiąc to musowo.
Dałeś więcej niż półtora dawki mogłeś przedobrzyć.
Sprawozdanie
Po 2 tygodniach odczyn wynosi ph 6 do około 6,2 (mało dokładny pomiar - przy pomocy kwasomierza z płynem Helliga). Chyba rzeczywiście trochę przedawkowałem, ale niewiele, bo celowałem w ph 5,5.
Na szczęście nie przygotowywałem podłoża dla takich kwasolubów. Dopóki ph nie przekroczy 7 powinno być dobrze. Aha, jeszcze dodam, że torf był zmieszany z korą (podobna wartość ph co torfu) w proporcji około 1:1