Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
polećcie mi jakąś dobrą ziemię
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 15 Marzec 2006, 07:52   ziemia

Możesz posadzić swoją gardenię w ziemię do azalii.
Masz jeszcze jeden problem. Podlewanie. Woda w naszych kranach zawiera sporo wapnia. Sposobem na obniżenie ilości wapnia w wodzie jest jej gotowanie. Sposób podlewania jaki stosujesz jest właściwy dla okresu późno jesiennego, zimowego i wczesno wiosennego. W lecie trzeba podłoże utrzymywać lekko wilgotne. Nie wolno zostawiać wody na podstawce.

Gość

Wysłany: 15 Marzec 2006, 09:32   

Bardzo dobry sposób na obniżenie zawartości wapnia w wodzie jest podany na forum kaktusowym : http://www.kaktusy.bydgos...der=asc&start=0
Pytanie do Starego - dlaczego nie stosujesz styropianu jako składnika mieszanek? Czy dlatego, że za lekki, czy z innej przyczyny?

kasia 

Wysłany: 15 Marzec 2006, 11:14   

wody nigdy nie zostawiam na podstawce, zawsze raczej wole nalac mniej niz za duzo, jezeli chodzi o wode to problem mam z głowy, mieszkam w niemczech, woda jest bez chloru,(w tym regionie tego nie uzywaja) i miekka, a widze to po tym ze po dwoch latach uzywania czajnika elektrycznego nigdy nawet troszeczke nie zrobil mi sie kamien, w toalecie tez nie wiec chyba jestem szczesciara i mam miekka wode :wink: :wink:

Gość

Wysłany: 15 Marzec 2006, 15:57   

nienawidze styropianu. styropian jako jedyny skladnik podloza nigdy nie ulega rozkladowi - co zrobisz jak wyrzucasz podloze dla roslin z zawartoscia styropianu? to jest zasmiecanie srodowiska. poza tym styropian akumuluje ladunki elektryczne z niewiadomym skutkiem dla rozwoju roslin

Gość

Wysłany: 15 Marzec 2006, 16:50   

O ładunkach elektrycznych nie wiedziałam, to że zaśmieca to fakt, chyba, żeby stosować go bez domieszek ziemi i po kilku sezonach płukać go i ponownie używać. O perlicie słyszałam, że zawiera związki fluoru. Wygląda na to, że najbezpieczniejsze i "najczystsze" są jednak składniki naturalne.

Gość

Wysłany: 16 Marzec 2006, 01:03   

sluchaj rybcia, jak wyciagasz cokolwiek kupione a zabezpieczone styropianem to drobiny styropianu zawsze "przyklejaja sie" do rak, kartonu. spowodowane jest to wlasnie roznica potencjalu - chyba tak to nalezy interpretowac. jezeli chodzi o perlit to moze to plolegac na prawdzie z ta roznica, ze perlit mial pierwotne zastosowanie jako material izolacyjny minn do wypelniania wolnych przestrzeni w konstrukcji dachu. Z tego co slyszalem, perlit "ogrodniczy" jest wytwarzany w zmienionym procesie technologicznym, podobnie ma sie z agrilite czyli keramzytem - inny jest ten ktory sluzy jako wype;lniacz do mas betonowaych czy do izolacji a inny ogrodniczy

eliza 

Wysłany: 17 Marzec 2006, 15:08   

Witajcie!
Widzę,że rozpoczęty przeze mnie wątek się rozwinął.Nasuwa mi się kilka pytań i wyjaśnień:

Do Zoe:
Właśnie obecnie moje kwiatki są posadzone we własnoręcznie sporządzonej ziemii.Chciałam dostosować rodzaj podłoża do upodobań różnych gatunków ale nie do końca wiedziałam jak to zrobić.W książkach pojawiają się takie pojęcia jak np. ziemia gliniasta nr...,kompostowa,darniowa,inspektowa itp. oraz wskazówki jakie mieszanki(czasem podane jest w jakich proporcjach) są odpowiednie dla określonych gatunków.Nawet jeżeli już wiem co te nazwy ziemi oznaczają to niewiadomo skąd coś takiego zdobyć.Stworzyłam ziemię "na oko" zastępując składniki,których nie posiadam czymś innym i trudno teraz stwierdzić na ile to jest zbliżone do zaleceń książkowych.Problem polega też na tym,że w różnych źródłach podane są inne informacje nt. składu podłoża dla poszczególnych gatunków.W związku z tym boję się,że przygotowana przeze mnie ziemia jest beznadziejna i może szkodzić moim roślinom.Dlatego stwierdziłam,że w tym roku przesadzę je do kupnej ziemii,może można zaufać producentom,że lepiej się na tym znają ode mnie.No ale z drugiej strony pojawia się ten problem który poruszyłam na początku. A poza tym taka ziemia uniwersalna nie jest w stanie trafić w gust każdej rośliny.

Do vojtka:
To torf nie jest niezbędnym składnikiem mieszanek dla roślin doniczkowych?Nie jest on konieczny do lekkiego zakwaszenia gleby jakiego potrzebuje większość kwiatów pokojowych?

To ciekawe co piszesz o przygotowywaniu ziemii.Ale skąd wiedzieć jakie jest naturalne występowanie roślin?Myślisz,że można znaleźć takie informacje o każdym gatunku?Skąd wiesz jakie zastosować proporcje wymienionych przez ciebie składników?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 17 Marzec 2006, 16:11   ziemia

Kto powiedział, że masz zastosować ziemię uniwersalną.
Jeśli przesadzasz rośliny które lubią kwaśną ziemię to kupujesz ziemię do azalii, różaneczników czy roślin iglastych. Nazwa zależy od producenta.
Jeśli przesadzasz palmy, sagowce to kupujesz ziemię do palm. W ziemię unwersalną możesz posadzić dużą grupę roślin domowych.
Ziemie te przynajmniej w naszym kraju mają za podstawę torf i ziemię kompostową. Różnią się składem procentowym tych dwóch składników, dodatkami i zawartością wapnia. Ziemia uniwersalna ma pH w przedziale między lekko kwaśnym a obojętnym. Osiągane jest to przez dodanie wapna. Sprawa zawartości nawozów to już sprawa producenta i powinien o tym poinformować.
Z nazwami w książkach i artykułach jest różnie. Ziemia darniowa i liściowa to nic innego jak ziemia kompostowa powstała w wyniku rozkładu przede wszystkim liści lub darni i trawy. Są to ziemie zazwyczaj bardzo ubogie, ale lużne i stosunkowo lekkie. Nazwa ogólna ziemia kompostowa odnosi się do ziemi która powstała z rozkładu szerokiego spektrum substancji organicznych. Jest zatem bogatsza w różne składniki mineralne, ale jest to ziemia ciężka i trzeba stosować sporo rozluźniaczy.
Gdzie je zdobyć? Kompostową zawsze dostaniesz u każdego posiadacza działki. Liściową najczęściej zdobywałam pytając kogoś z zieleni miejskiej gdzie wyworzą zgrabione liście. Torf czysty kupowałam w sklepie. Po piasek szłam na budowę.
Jeśli zdecydowałaś się na ziemie kupne to tylko jedna rada kupuj od renomowanych firm to w konsekwencji się opłaca. Uchronisz się przed kupnem starego podłoża z upraw szklarniowych.

Gość

Wysłany: 18 Marzec 2006, 06:46   

Cytat:
Do vojtka:
To torf nie jest niezbędnym składnikiem mieszanek dla roślin doniczkowych?Nie jest on konieczny do lekkiego zakwaszenia gleby jakiego potrzebuje większość kwiatów pokojowych?

To ciekawe co piszesz o przygotowywaniu ziemii.Ale skąd wiedzieć jakie jest naturalne występowanie roślin?Myślisz,że można znaleźć takie informacje o każdym gatunku?Skąd wiesz jakie zastosować proporcje wymienionych przez ciebie składników?

Tylko naprawde renomowani producenci przygotowuja skladniki dla podloza z wieksza starannoscia. Musisz wziasc pod uwage, ze niewielu tzw producentow ziemi do kwiatow ma odpowiednie mieszalniki. Stad czesto sie zdarza (i w usa tez) ze tansze (czytaj mniej znane brands - marki) mieszanki ziemi sa ciagle inne jezeli chodzi o sklad % poszczegolnych komponentow. Jezeli zobaczysz w jakims zakladzie ogrodniczym duzy beben - beczke o pojemnosci od 1m3 do 3m3 obracanych jak mieszalnik do betonu przez silnik elektryczny a w poblizu jest tablica jakie ilosci jakich komponentow dawac to mozesz smialo kupowac ta "ziemi do kwiatow" jezeli nie to idz lepiej do lasu z wiaderkiem ale uwazaja aby nie kopac w poblizu dzikich wysypisk smieci. Okrutna prawda jest taka. producenci roslin produkuja tak aby roslina nawet wieloroczna zyla najwyzej rok - poltora. inaczej interes nie bedzie sie krecil. podobnie z podlozami. daje sie na oko nawozy -granulaty, co powoduje bujanie roslin od samego poczatku. pozniej zanim nawozy zostana wchloniete przez rosline juz wszyscy radza aby zaczac dodawac nawozu. no i kolko historii sie zamyka. Obserwowalem rosliny przywozone do duzych amerykanskich sklepow jak Home Depot, Lowe's, K-mart, Wal-Mart inne. w wiekszosci wypadkow rosliny tkwily w podlozu na bazie torfu z olbrzymia iloscia nawozu.
jak sie dowiaduje o tym w jakim srodowisku rosna?
godzinami szukalem w internecie, jest to chyba najbogatsze w tej chwili zrodlow wiedzy o wszystkim. teraz juz po prostu wiem dosyc duzo o wystepowaniu wielu roslin - ot i cala tajemnica
jakie proporcje stosowac? na wyczucie a praktyka wskazuje na to czy sie myle. Dla Bursera microphylla ktora rosnie w Meksyku na Baja California na terenie polpustynnym stosuje 85% czesci mineralnych a 15% czesci organicznych. Zanim doszedlem do tego co wiem "zabilem" albo "torturowalem" wiele roslin. Teraz ta wiedza z przyjemnosci podziele sie z innymi. Takich osob jak ja jest wiele. Kadzy ma jakies swoje ulubione chwasty i jest fajnie

eliza 

Wysłany: 20 Marzec 2006, 18:51   

Wiem,że są też inne ziemie niż uniwersalne.Spotkałam się tylko z ziemiami do kaktusów,palm,dracen,yukk ale akurat przydać mi się może jedynie do kaktusów bo mam rośliny innych gatunków.Z tego by mogło wynikać,że wszystkie pozostałe gatunki roślin doniczkowych mają mniej więcej podobne wymagania skoro nie ma dla nich specjalnej ziemii ale wiem,że tak nie jest.

Piszesz że rośliny lubiące kwaśną ziemię można sadzić w ziemii do azalii.Myślisz,że wystarczy dopasować tylko ph do wymogów rośliny?Czy to jest jedyne kryterium doboru ziemii?Wydaje mi się,że chyba nie,bardzo ważna jest też przecież ciężkość podłoża z czym związana jest przepuszczalnośc a to chyba nie ma nic wspólnego z ph.Jeśli się mylę popraw mnie bo nie jestem znawcą.

A czy to jest własciwe,że ziemie kupne składają się z tych dwóch składników?Naszym roślinom to odpowiada?

Które to są renomowane firmy?Przychodzi ci na myśl jakaś nazwa?

Odpowiedz do tematu