Jest to mech uzywany do uprawy storczykow.Dzis kupiłam takiego storczyka rosnageo w takich mchu.mech ten ma super strukture,sadze ze byłby super dodatkiem do ziemi dla paproci.Czy ktos go stosował?Czy zda to egzamin?Widze w necie ze mozna go kupic jako artykuł dla storczykow albo do terrariów.czy mozna cos takiego uzyskac ze zwykłego mchu z lasu?chociaz to chyba niewskazane bo to niszczenie ekosystemu,ale moze zebrac ty taki rosnacy na korze,ususzyc?czyt rzeba kompostowac?
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Jeśli zbierzesz pędy z zarodnikami(niechcąco oczywiście) to po dodaniu do ziemi taki ususzony (niezła gąbka na wodę) to tylko czekaj jak wyrośnie ci w doniczce nowe pokolenie. A walka z nim jest beznadziejna.
W Polsce zbiór torfowca-Sphagnum- jest zabroniony, bo jest to roślina prawnie chroniona A inne mchy niestety raczej nie mają takich właściwości.
Natomiast widziałem na Allegro łodyżki torfowca wysuszone i sprasowane w kostki, trzeba to zalać wodą, to rozwijają się i mamy gotowy torf. Notabene były wystawione jako podłoże dla storczyków i roślin owadożernych.
_________________ Pozdrawiam,
Kuba B.
Sorry za poprzedni podpis-,,zasługę" moich *** kuzynków
W Polsce zbiór torfowca-Sphagnum- jest zabroniony, bo jest to roślina prawnie chroniona A inne mchy niestety raczej nie mają takich właściwości.
Natomiast widziałem na Allegro łodyżki torfowca wysuszone i sprasowane w kostki, trzeba to zalać wodą, to rozwijają się i mamy gotowy torf. Notabene były wystawione jako podłoże dla storczyków i roślin owadożernych.
ja w koncu zebrałam mech z drzewa w ogrodzie rodzicow tzeta.
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
To ja mam teraz bardzo zasadnicze pytanie.
Wynalazłam rewelacyjny sposób na uprawę dischidii - znaczy, wyszukałam w necie. Rzecz polega na tym, że do kawałka kory przymocowuje się sphagnum, a do tego z kolej przywiązuje się pędy dischidii. Wygląda to fantastycznie, do tego bardzo oszczędza miejsce, bo zamiast doniczki mamy płaską dekorację na ścianie... Mech wystarcza podobno na 2 lata, później należy wymienić podłoże.
A teraz do rzeczy. Nie mogę nigdzie dostać sphagnum, zjeździłam już całą okolicę - za to w jednym z centrów znalazłam dużo różnych innych rodzajów suszonego mchu - czy jakikolwiek inny mech (one sa jakieś egzotyczne) będzie w stanie zastąpić sphagnum?
No więc ja tego szukam w kontekście hoi właśnie... Bo mam pomysła, a bez mchu albo czegoś w zamian nie da rady
W zoologicznych poszukam, ale najpierw muszę znaleźć dobry zoologiczny, bo ten, w którym robię zaopatrzenie dla mojej zwierzyny raczej się w gadach nie specjalizuje...