Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy dział "Rady dla początkujących"
Autor Wiadomość
szuani

Wysłany: 24 Listopad 2006, 15:50   Nowy dział "Rady dla początkujących"

Zoe,

Dziekuje za dokladny przepis na posadzenie, czegos takiego potrzebowalam :) . Juz wiele roslinek probowalam sadzic, ale nie zawsze sie udawalo. :cry: Wiem, nie ma zawsze gwarancji, ale im wiecej sie wie tym wieksza szansa na sukces. Juz w jakims innym watku przeczytalam, jak komus doradzalas, zeby w ten sposob sadzic. Nie wiedzialam jedynie czy to sposob uniwersalny i odnosi sie do wszystkich roslinek. A z drugiej strony niektore kwiatki sadzi sie w jakis szczegolny sposob...

Wpadlam tez na pomysl, ze moze by tak stworzyc dzial , watek "Dla poczatkujacych" i tam poprzenosic podstawowe informacje na rozne tematy :?: Taka wiedza o jaka pytam jest podstawowa, ale tak naprawde duzo trzeba przeczytac, zeby sie tego dowiedziec.... wiem, ze to moga tez byc problemy techniczne i czasowe, wiec tylko proponuje...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 24 Listopad 2006, 20:32   

Aniu przemyśluję nad czymś takim. Zanim cokolwiek zacznę działać musze to skonsultować z adminem. Ale wcześniej muszę obmyślić każdy szczegół.

W50 

Wysłany: 24 Listopad 2006, 22:01   

Cytat:
watek "Dla poczatkujacych"

To mi się spodobało. Wreszcie miałbym swój ulubiony wątek.
Nie tak dawno wszedłem na forum sadownicze. Chciałem się cokolwiek dowiedzieć o trendach w sadownictwie, gdyż mam kupić kilka drzewek. Po przeczytaniu kilkunastu tematów rozmyśliłem się. Bo i po co mam być zgaszony jak ta zapałka na wietrze. Na każdym forum przydałby się temat dla początkujących. Pomysł Ani popieram i czekam niecierpliwie na decyzję administratora.

szuani

Wysłany: 25 Listopad 2006, 11:06   

Zastanawialam sie chwile nad dzialem "Dla poczatkujacych". Mysle, ze stworzenie czegos w rodzaju bazy wiedzy podstawowej byloby dobrym rozwiazaniem.
Nie chodzi o to, ze tych informacji nie ma na forum, bo sa, tyle ze rozproszone. I tak jak moj przedmowca opisywal swoje klopoty z forum sadowniczym, osoba, ktora wejdzie na forum, szukajac podstawowych informacji, jesli nie jest wystarczajaco cierpliwa to najprawdopodobniej sie zniecheci szukaniem albo zalozy nowy watek. Podam przyklad. Zastanawialam sie jak posadzic moje roslinki. W jakims watku Zoe juz pisalas jak nalezy to zrobic: ukorzeniacz, sloik itd. Ale ja jako osoba podejrzliwa i co wazniejsze nie znajaca zwyczajow i charakterystyki kwiatow, ktore chce posadzic zakladam nowy watek z pytaniem... Bo nie wiem czy to co przeczytalam w danym watku dotyczylo tylko tych roslin, czy ma zastosowanie ogolne. Mysle, ze takie podejscie do sprawy zwiekszyloby z jednej strony "odwiedzalnosc" forum a z drugiej, zmniejszylo ilosc zakladanych watkow z tymi samymi pytaniami...

Jako osoba, ktora tak zaczyna i potrzebuje fachowych porad to szukalabym nastepujacych wiadomosci: (wypowiadam sie tutaj jako "parapeciarz")
- jak sadzic (vide watek, ktory rozpoczelam), z uwzglednieniem ewentualnie wyjatkow, specjalnych zasad dla roznych roslin,
- jak przesadzac, (doniczki, drenaz, rodzaj ziemi)
- jakie podloza dla jakich roslin,
- charakterystyka kwiatow (tu juz mamy encyklopedie - gratulacje dla tworcow :) )
- zbiorcze informacja dotyczaca wystawy roslin,
- kalendarz kwitnienia roslin,
- ogolna charakterystyka szkodnikow.

Obserwujac inne fora, to mysle, ze mogloby to wygladac tak: zamkniety temat, napisana przez kogos z forumowiczow informacja, w miare szczegolowa, a dyskusja bylaby prowadzona juz w luznych watkach. Chodzi mi o to, ze ktos kto otworzy na przyklad watek jak sadzic bedzie mial napisane tak i tak ogolnie, ale dla takiej roslinki to musi byc 3 listki, a dla innej to pietka, a dla jeszcze innej, to tylko nasionka itd. W miare jak by przybywalo nowych wiadomosci, to byloby to przenoszone do ogolnego watku.

Tak ja sobie to wyobrazam, to moj glos w dyskusji, ale wiem z jednej strony ile to pracy z drugiej nie znam mozliwosci i ograniczen forum. Bede sie cieszyc jesli cokolwiek pomoglam i jednoczesnie jesli bede mogla z moja skromna wiedza i ksiazkami cos pomoc to chetnie to zrobie.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Listopad 2006, 14:16   

Ja myślę zrobić to trochę inaczej.

Zakładam wątek np. Co rozmnażamy przez sadzonki półzdrewniałe i jak je zrobić? Wklejam zdjęcie z ponumerowanymi poszczególnymi fazami przygotowywania takiej sadzonki i w poście wyjaśniam każdą fazę. Następnie podaję jakie rośliny tą metodą rozmnażamy i kiedy.
Przy czym postaram się to robić na zasadzie jak najprościej i jak najdokładniej.
Nie zamykam wątku bo każde uwagi mile widziane.

Oj przydałby mi się do tego projektu ktoś umiejący rysować. A jak się ktoś taki nie znajdzie będą to moje koślawe rysuneczki.

Powiedzcie co wy na to, bo w poniedziałek piszę o zgodę do admina.

szuani

Wysłany: 25 Listopad 2006, 23:09   

Zoe i Ty to co narysowalas nazywasz koslawymi rysunkami? Chcialabym tak rysowac :)
Pomysl jest dobry. Popieram.
Tyle ze po prostu obawiam sie, ze jak watek bedzie niemoderowany to urosnie do gigantycznych rozmiarow i informacja bedzie trudnoznajdywalna. Ale z drugiej strony chyba nie ma sie co martwic na przyszlosc :) Bardzo sie ciesze, ze taka inicjatywa znalazla poparcie :)

Ela G.

Wysłany: 25 Listopad 2006, 23:14   

Oczywiście pomysł super!!!
Jestem jak najbardziej za !!!
Każdy nowy nie będzie się czuł zestresowany pytając od nowa o to co inni już przerobili, i szybciej wątek pójdzie dalej :D

GŁOSUJĘ ZA :D :D

KaRo

Wysłany: 25 Listopad 2006, 23:52   

Ależ to nie są rysunki Zoe.!
Coś Ty wymyśliła szuani?To zeskanowany obrazek z gazety lub książki! :D :D :D :D
Sekcja dla początkujących? - dobry pomysł.! :D :D :D

szuani

Wysłany: 26 Listopad 2006, 00:23   

A ja juz myslalam :lol: :lol: :lol:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Listopad 2006, 18:43   

Aż tak dobra w rysowaniu nie jestem. Jeszcze może zobaczysz moje gryzmoły jak nie znajdę kogoś kto będzie rysował.

Ale mam niezły program graficzny to mi pomoże.

Odpowiedz do tematu