Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bonsai - klon czerwonolistny
Autor Wiadomość
tellerka 
Moderator

Wysłany: 26 Luty 2007, 15:50   Bonsai - klon czerwonolistny

Chyba udało mi sie zasuszyć bonsai - klon. Bardzo mi go szkoda, bo byl już częściowo uformowany i miał malutkie listki (nie lubię bonsai z 'normalnymi' liśćmi).
Nie przejęłam się gdy zrzucił liście (tak jak klon na balkonie), ale teraz ten 'baklkonowy' odzył a bonsai ani myśli....
Czy jest jakis sposób by go 'pobudzić'?
Jak sprawdzić czy całkiem usechł?

Pozdrawiam :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Luty 2007, 16:21   

Sprawdź korzenie. Jeśli zobaczysz, młode jędrne zdrowe to może jeszcze nie wszystko stracone, tylko będzie potrzebował więcej czasu.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 26 Luty 2007, 16:50   

OK, zobaczę w domu... dzieki za poradę :)
Duzo tych korzeni tm nie bedzie.. to malutka doniczka. I właśnie dlatego tak szybko wysychała.

Może wyjme z doniczki i wsadzę do wody? W takiej sytuacji nawet kijek powinien wypuścić? ;)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Luty 2007, 16:55   

Jak masz zielone ręce to nawet kij od szczotki zakwitnie.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 27 Luty 2007, 16:41   

Marnie widzę szanse - korzenie nieładne a i pieniek suchy - kroilam go wczoraj i kroiłam w nadziei znalezienia kawałka 'wilgotnego' = zywego. Nie znalazłam. Wstawilam całośc do wody ale nie mam nadziei że odżyje :(

Przy okazji zapytam o warunki jakie powinnam zapewnić by klon czerwonolistny w donicy dobrze się trzymał. Ma jakieś specjalne wymagania? Kupiłam na allegro małe drzewko...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 28 Luty 2007, 08:24   

Jeśli kupiłaś miniaturową odmianę to pielęgnacja jak każdej rośliny. Żadnych szczególnych zaleceń.

Może jedno zaglądnij do donicy. Jeśli wymaga przesadzania to to zrób. Jeśli nie wymaga, ale ziemia jest mokra(nie wilgotna ale mokra) to przesadź również usuwająć część tej mokrej ziemi lub obsuszając tą ziemię. A JEŚLI JEST BARDZO SUCHA TO NA 30 MINUT DO LETNIEJ WODY.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 28 Luty 2007, 09:23   

OK, dzieki. Obejrzę dokładnie.
Chyba to nie jest miniaturowa wersja, ale z pewnością nie wyrośnie duży bo pozostanie w donicy...

Pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz do tematu