Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BUDLEJA**** MOTYLI KRZEW
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 12 Wrzesień 2007, 20:18   

Ewo poczekaj do wiosny. Wysiej gdzieś tak koniec lutego poczatek marca. Do końca sierpnia rozrosna sie na tyle, że mozna sadzić je będzie do gruntu.

ewka 

Wysłany: 12 Wrzesień 2007, 20:30   

Dzięki, dopiero w tym sezonie zainteresowałam się budlejami i niezbyt dobrze je znam, co lubią i czego chcą. Czy ta mgiełka nasienna rokuje nadzieje?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 07:46   

Ewo jaka mgiełka? To mają być zwyczajne choć drobne nasionka.

ewka 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 08:03   

Dlatego nazwałam je "mgiełka".

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 08:28   

Oj Ewa to ty jeszcze mgiełki nie widziałaś. Są takie drobiazgi, że trzeba je siać wymieszane z piaskiem.

ewka 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 08:34   

Wiem, wiem. Ale nigdy nie miałam przekonania do nasion krzewów. Jestem niecierpliwa i wolę gotowe krzaczki; budleję kupiłam, bo spodobała mi się , a nasiona to zdecydowanie tańszy sposób na dużą ilość. Konfrontując jednak efekt końcowy i początkowy...

Ela G.

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 10:47   

:grin: Wysiałam wiosną nasiona budlei. Zachowały sie z tego 3 sadzonki do tej pory. Moze gdybym bardziej pilnowała to byloby więcej...
Dla eksperymentu jedną przycięłam w lipcu. one wszystkie się i tak rozgałęziają, ale ta przycięta utworzyła teraz pąk kwiatowy. Wygląda na to, że bedzie fioletowa, ale dopiero po całkowitym rozkwitnięciu będę wiedziała na pewno. Zsadziłam je do jednej donicy i mam zamiar wsadzić je razem jako jedną roslinę do gruntu. Raz, że taką mam "fantazję" czyli ochotę, a dwa z braku miejsca by je osobno posadzić :wink: Fotki wkleję z całego okresu rozwoju :wink: :grin:

ewka 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 12:01   

No to czekam wiosny.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 14:34   

Elu jeśli posadzisz razem to pamiętaj, że jeśli tam będzie odmiana jasnofioletowa z żółtymi środkami kwiatków to ona zdominuje całą grupę. Jest to krzew bardzo silnie rosnący i praktycznie inne z biegiem czasu wcześniej lub później na tyle zdrobnieją, że ich widać nie będzie.

Ela G.

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 16:56   

Zrobiłam fotkę- trochę słabo wyszła, ale słabiutkie akumulatorki...

Kolor się rozjaśnił, bo początkowo wyglądało to na ciemny fiolet...
ZOE- czy to o tej odmianie mówisz, że ekspansywna?

Odpowiedz do tematu