Ewka jesienią tnie sie tylko wówczas jeśli jest dość wysoka i trudno byłoby ją zabezpieczyć. Sadzonek sie z reguły nie tnie jesienią. Natomiast wiosną na wysokość do 20 cm. I wiosną mieć zawsze w pobliżu pudło kartonowe na wypadek wiosennych przymrozków. Bo one najwięcej cierpią z tego właśnie powodu.
Taką jaką masz. By obniżyć trochę zasadowość gleby wykop dużo większy dołek ziemię z dołka wymieszaj z torfem. Torfu tak 1/3 ilości ziemi jaką wykopiesz. Nasyp trochę tej mieszanki na spód dołka wstaw sadzonkę i zasyp korzenie. Na pewno się przyjmie. Będzie miała czas dostosować sie do własciwego podłoża.
Witam zaczynam sie bawić w ogrodnika .Posiadam 2 letnią budleje jeszcze jej nie przycinałem ,ma około 120cm pięknie kwitnie .Przeglądając forum dowiedziałem sie że powinno sie ją przycinać. Mam wiec pytanie jak należy to robić i czy co roku?
Pozdrawiam
Wysadziłam we wrześniu do gruntu wysiane w tym roku budleje- zamiast do drzemki jesiennej, to one z wielką "parą" zabierają się do rośnięcia...
Zoe- czy to je nie osłabi?
Pierwszy nasuwający sie wniosek - za późno wysadziłam do gruntu...