Nie wiem czy to dobry dział na ten temat:).
W kazdym razie niedawno nabylam ładną(tak mi sie wydaje, bo to moja 1 datura:)roslinke.Przesadzilam ja do duzej doniczki i przez te cieple dni i noce stala na tarasie,wczesnym rankiem miala slonce, potem od 10 do 13 i juz do wieczora cień.Podlewam ja duzo, jeszcze nie nawzilam bo jest w nowej ziemi( mam ja niecaly tydzien).Gdy jest chlodna noc, tak jak dzisiaj(niewiele ponad 0 stopni) zabieram ja do domu.
Ale przejdzmy do rzeczy.Mam kilka pytań:
1) Czy obrywać przyrosty nad liśćmi na łodydze głównej?
2) Miała jakieś robale, chyba przędziorki (żółte plamy na liściach, dziurki i maleńkie zielone robaczki) , pokropiłam wczoraj Karate i widze, że dalej są pod liśćmi .A myślę, że ten środek powinien je już "załatwić".
Tellerka,
postaram się i dodam zdjęcie .Są to malenkie dwa pączki jeden ok 3 cm, a drugi 1 cm i sa cale zielone:).Ale ogolne zdjecie roslinki, która rosnie jak szalona zrobie:).
Nowira,
bardzo dziękuje za Twoją rade.Nie wiedziałam o tym.Wczoraj cos mnie podkusiło i oberwałam kilka(moze 4),ale już nie będę.Chociaż powiem Ci, że te przyrosty nie rosną, cała łodyga rosnie w góre(teraz zrobily sie 2 wierzchołki), a te przyrosty sa takie jak były.
Z reszta wstawie zdjęcie to sama zobaczysz i mam nadz że wyrazisz swoje zdanie
Na zdjeciu pierwszym jest rozdwojony wierzchłek, na drugim "ten wiekszy" pączek, a na 3 i 4 datura w calej okazalości:).
Nowira, jednak tych przyrostów nie widać
Szkoda, że nie można powiększyć tych zdjęć. Przypuszczam,że jest to roślina ukorzeniona późnym latem, a więc młoda, roczna. Ja już przesadziłabym w większą doniczkę /dużo większą/ już teraz jest za mała, ponieważ ona rośnie bardzo szybko, a kwitnie do jesieni. Taka doniczka jej nie wystarczy, a teraz jest łatwiej. Jeśli chcesz mieć formę drzewka, to dolne pojedyncze liście możesz oberwać. Ja tego bym nie zrobiła, liście odżywiają tę żarłoczną roślinę.
Moja rada: przesadź do bardzo dużej donicy, często podlewaj / nawet 2 razy dziennie w czasie upałów/, nawozić często i obficie.
Pytaj jeśli masz jeszcze wątpliwości.
Też właśnie myslałam o przesadzeniu ale pomyslam, że dopiero miesiąc temu ja przesadziłam z duzo mniejszej( w której ja kupiłam).A skad ja wezme jeszcze wieksza doniczke niz ta .Ta jest bardzo duza.Moze na zdjeciu wydaje sie mała.Sprawdze dziś czy korzenie wystaja z dna.
P.S.
A co do zdjęć to sa robione telefonem.Tych robionych aparatem nie umiem wstawic bo pisze, że jest za duże