Witam
żółte magnolie były w szkóce w Będzinie. Duże, solidne okazy, na oko, z bryłą korzeniową to z 1,5 metra miały. Cena w granicach 100zł za sztukę. Pachnąca, kwiaty średnio duże, płatki mięsiste, jasna w środku, ciemniejsza na zawnątrz. Ja wybrałam różową, była - jak dla mnie - ładniejsza.
Pozdrawiam
Jeśli bryła korzeniowa będzie porządnie zabezpieczona i roślina ustawiona gdzieś w zacisznym kącie to ma szansę przetrwać. No może nie na wschodzie kraju ale im bardziej na południe i zachód tym szanse sa większe.
tellerko - trzymam kciuki
napisz, czy to jej pierwsza zima na tarasie, w jak dużym pojemniku ją trzymasz i czym ochraniasz przed przemarznięciem ?
aha, rozumiem, że to M. stellata, czy jakaś inna ?
To mój pierwszy rok na tym mieszkaniu... wypróbowuję różne rzeczy. Nawet nie wiem jaki to gatunek, po prostu z Castoramy . Stoi w dużej skrzyni balkonowej zabezpieczonej styropianem. Przetrwa to przetrwa, jak nie, to trzeba będzie zmienic 'dekorację' Jeśli nie przetrwa tej stosunkowo łagodnej zimy to oznacza że po prostu się nie nadaje
Mam nadzieję że po paru latach dorobię się wiedzy, co wytrzymuje w gorącym latem a bardzo wietrznym o innych porach roku miejscu. (taras jest na 9 pietrze, na rogu).
Magnolią kwitnącą w lecie (lipiec najczęściej) jest np magnolia Siebolda <i>M.Sieboldii</i>. Kwiaty tej cieniolubnej rośliny są białe i siedzące na pędach, z mocno zaookrąglonymi płatkami.Liście bardzo duże, większe nieco od popularnych ogrodowych mieszańców o jasnozielonym kolorze, czasem źródła podają że ma niebieskawy nalot (ja nie zauważyłem na tej magnolii żadnego nalotu, ale to może sprawa młodego wieku rośliny). Nie mam niestety pod ręką zdjęcia tej magnolii, ale jak znajdę to podam link do wpisu ze zdjęciem. Kwitnie nawet w 4 roku produkcji, ale oczywiście pojedynczymi kwiatami. Pączki kwiatowe oczywiście nie przemarzają , ale mogą przemarzać młode gałązki. Uprawa podobna do reszty rodziny M. Tyle tylko że ten gatunek nie lubi bezpośredniego słońca. Do pojemników się nadaje bo zimuje bez zabezpieczenia w szkółce od kilku lat z 100% przeżywalnością. Oczywiście może zdarzyć się taka zima że nie wytrzyma...
_________________ Roślinki, roślinki wszystkie są z rodzinki PlAnTaCeAe.