Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Magnolie
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 10 Lipiec 2007, 07:20   

Sadzonkowanie magnoli odbywa sie pod koniec lata ale spróbujcie. Poodcinajcie wierzchołki z conajmniej 7 liśćmi. Trzy dolne usunąć. Dolne cięcie wykonać na 1 cm pod węzłem(miejsce przyczepienia liścia). Dwa węzły obsypane ukorzeniaczem do ziemi. Trzeci goły nad ziemią po to by pod sadzonkami był przewiew. Sekator ostry by nie miażdżyć tylko ciąć.
Ukorzeniacz do roślin zdrewniałych , ziemia z ogródka rozluźniona torfem lub podłożem do roślin iglastych. Reszta to już standardowo.

bachud 

Wysłany: 10 Lipiec 2007, 09:52   

Bardzo dziękuję za szczegółowe instrukcje!
Tylko czy patrzeć bardziej na długość pędu czy na to czy jest zdrewniały czy zielony? Bo akurat na tym kawałku młode, tegoroczne odrosty są może ze dwa z taką ilością liści a reszta jest krótsza... Czy te małe też obciąć na długość taką jaka mają czy trochę dłuższe z kawałkiem zeszłorocznego zdrewniałego?
Jak oceniacie szance że się uda?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 10 Lipiec 2007, 12:29   

Mogą być z kawałkiem zdrewniałej gałązki. Gdybyście to robiły w normalnym czasie czyli na przełomie sierpnia i września to wszystkie byłyby na znacznej długości zdrewniałe.

bachud 

Wysłany: 10 Lipiec 2007, 12:43   

Dzięki!

inna jagna 
Moderator

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 09:15   

Właśnie czekam na kwiaty na mojej magnolii :-) Zasadziłam ją zeszłej jesieni, na wiosnę miała kilka kwiatów i teraz widzę, że zdaje się znowu zaczyna wypuszczać pąki... Niestety, nie pamiętam jak się ta odmiana nazywa :-( Wiem tyle, że chciałam kupić Yellow River (to ta żółto kwitnąca), ale obok stały doniczki z odmianą kwitnącą dwa razy do roku i na tę się ostatecznie zdecydowałam. Miałam do niej przyczepioną tabliczkę, ale... kot ukradł :-( Ktoś na forum ma specjalny kapownik "do roślinek" - chyba będę musiała odgapić, bo magnolia to niestety nie jedyna roślinka pozbawiona identyfikatorka przez kocisko...

::: Najważniejsza z pogód, to pogoda ducha :::

bachud 

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 09:23   

Oj no i co? Wiesz że magnolia, że dwa razy kwitnie - i na dodatek faktycznie kwitnie więc o co chodzi! A pomyśl ile koter miał radości! :wink:

rene10x 

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 10:08   

inna jagna napisał/a:
Zasadziłam ją zeszłej jesieni, na wiosnę miała kilka kwiatów
pokaz zdjecje ,duza ja kupilas

inna jagna 
Moderator

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 22:41   

Nie, ona nie była bardzo duża. Teraz ma może z metr, może ciut więcej. To w ogóle jest jakaś mniejsza odmiana, bardziej krzewiasta, niż drzewiasta - i rośnie trochę mniejsza niż większość, tak przynajmniej wynikało z identyfikatora. Do 2 metrów, zdaje się.
Jutro zrobię zdjęcia, całej roślinki i tych pączków, co to do końca nie jestem pewna, czy są rzeczywiście kwiatowe ;-)
Muszę się przyznać, że magnolia była moim marzeniem od zawsze, w końcu spełnionym, ale pojęcie o niej mam na razie raczej średnie, na pograniczu małego ;-)

::: Najważniejsza z pogód, to pogoda ducha :::

aiszo 
Moderator

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 23:47   

Jedno wiem z doświadczenia. Musi rosnąć w zacisznym miejscu. Moją posadziłam na wygwizdowie i padła :cry: .

Etelia 

Wysłany: 18 Lipiec 2007, 15:11   

magnolie sa wrazliwe na mroz i potrzebuja zacisznego miejsca, Aisza ma racje. Duzo informacji mozna znalezc w internecie.

Odpowiedz do tematu