Sadzonkowanie magnoli odbywa sie pod koniec lata ale spróbujcie. Poodcinajcie wierzchołki z conajmniej 7 liśćmi. Trzy dolne usunąć. Dolne cięcie wykonać na 1 cm pod węzłem(miejsce przyczepienia liścia). Dwa węzły obsypane ukorzeniaczem do ziemi. Trzeci goły nad ziemią po to by pod sadzonkami był przewiew. Sekator ostry by nie miażdżyć tylko ciąć.
Ukorzeniacz do roślin zdrewniałych , ziemia z ogródka rozluźniona torfem lub podłożem do roślin iglastych. Reszta to już standardowo.
Bardzo dziękuję za szczegółowe instrukcje!
Tylko czy patrzeć bardziej na długość pędu czy na to czy jest zdrewniały czy zielony? Bo akurat na tym kawałku młode, tegoroczne odrosty są może ze dwa z taką ilością liści a reszta jest krótsza... Czy te małe też obciąć na długość taką jaka mają czy trochę dłuższe z kawałkiem zeszłorocznego zdrewniałego?
Jak oceniacie szance że się uda?
Mogą być z kawałkiem zdrewniałej gałązki. Gdybyście to robiły w normalnym czasie czyli na przełomie sierpnia i września to wszystkie byłyby na znacznej długości zdrewniałe.
Właśnie czekam na kwiaty na mojej magnolii Zasadziłam ją zeszłej jesieni, na wiosnę miała kilka kwiatów i teraz widzę, że zdaje się znowu zaczyna wypuszczać pąki... Niestety, nie pamiętam jak się ta odmiana nazywa Wiem tyle, że chciałam kupić Yellow River (to ta żółto kwitnąca), ale obok stały doniczki z odmianą kwitnącą dwa razy do roku i na tę się ostatecznie zdecydowałam. Miałam do niej przyczepioną tabliczkę, ale... kot ukradł Ktoś na forum ma specjalny kapownik "do roślinek" - chyba będę musiała odgapić, bo magnolia to niestety nie jedyna roślinka pozbawiona identyfikatorka przez kocisko...
Nie, ona nie była bardzo duża. Teraz ma może z metr, może ciut więcej. To w ogóle jest jakaś mniejsza odmiana, bardziej krzewiasta, niż drzewiasta - i rośnie trochę mniejsza niż większość, tak przynajmniej wynikało z identyfikatora. Do 2 metrów, zdaje się.
Jutro zrobię zdjęcia, całej roślinki i tych pączków, co to do końca nie jestem pewna, czy są rzeczywiście kwiatowe
Muszę się przyznać, że magnolia była moim marzeniem od zawsze, w końcu spełnionym, ale pojęcie o niej mam na razie raczej średnie, na pograniczu małego