Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
MILIN???
Autor Wiadomość
ursulka 

Wysłany: 13 Sierpień 2007, 08:28   

Radosna ja mam ogromną satysfakcję kiedy jakąś roślinkę znam od nasionka ;) I tyle miejsca na dworze, że wystarczy na te rośliny z nasionek i na te z sadzonek. Jeśli dorwę sadzonkę milina, to oczywiście się połaszę. Ale to u mnie trudne. W mojej wsi nikt nie ma milina, królują pelargonie, surfinie, niecierpki i róże. Jak już ktoś ma coś pnącego to winogrona lub pnąca róża. No i chłop mi marudzi jak gdzieś wyjeżdżamy i zaczynam oglądać się za roślinami. O tym żeby specjalnie gdzieś podskoczyć do ogrodniczego to zapomnij, kończy się wojną. Muszę jeszcze nad nim trochę popracować :cool:

Elanutka długo czekałaś aż wzejdzie? Zazdroszczę ! :)

Radosna 

Wysłany: 13 Sierpień 2007, 10:31   

A to już rozumiem Ursulko i tego miejsca w ogrodzie Ci zazdroszczę.No to trzymam za milinka. Pozdrowionka :grin:

elanutka 

Wysłany: 13 Sierpień 2007, 14:49   

Ursulko , on zaczął kielkować po jakichś dwoch tygodniach , potem sobie powoli rosl , a jak mi się przestał mieścić w małej doniczce , wrzuciłam w dużą ( średnica 25 cm ) i pięknie zaczął rosnąć . Myślę , że i Twój przysporzy Ci wiele radości i zdziwienia , że jednak powiodło się. Trzymam kciuki. Powodzenia !

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela

Ela G.

Wysłany: 14 Sierpień 2007, 11:55   

Mam pytanie- w ziemi czy w piasku ukorzeniać?

Byłam dziś na rynku- zobaczyłam u sprzedającego uciętą gałązkę milinu w wodzie- niestety juz sprzedał sadzonki- ale uciętą gałązkę mi dał. Chciałabym ją ukorzenić- czytam tu że sadziłyście w ziemię- a obrazek mówi o piasku- Jak lepiej? Mam tylko jedną gałązeczkę, nie chciałabym jej zmarnować...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 14 Sierpień 2007, 16:12   

Piasek dlatego, że milin jest bardzo podatny na zagniwanie. Z piasu woda szybko ucieka.
Możesz użyć piaszczystej ziemi. Takiej z ogródka dodatkowo zmieszanej z piaskiem. Nie używaj ziemi gdzie jest torf. I obetnij te kwiaty. Będziesz miała trudności z ukorzenieniem kwitnącego pędu.

Ela G.

Wysłany: 14 Sierpień 2007, 16:15   

Tak, wiem , że trzeba obciąć kwiaty. One zostały tylko do zdjęcia :wink: :grin:

Dzięki Zoe za radę :grin:

Radosna 

Wysłany: 15 Sierpień 2007, 11:19   

Życzę dużo szczęścia z tym milinkiem. Choć bardzo się staram moje sadzoneczki systematycznie się eliminują. Czernieją i już po nich. :sad: Zaraz biegnę zobaczyć czy ostatnie trzy jeszcze się trzymają.
Powodzenia Elu.
Pozdrowionka :lol:

chris

Wysłany: 15 Sierpień 2007, 18:50   

witam wszystkich,
mam milin juz kilka lat ale jeszcze ani razu nie mial kwiatow, czy ktos wie dlaczego?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 15 Sierpień 2007, 20:17   

Powiedz gdzie rośnie i na jakiej ziemi. Poza tym czy odbija zpędów czy z korzenia. Tniesz go czy nie.

chris

Wysłany: 15 Sierpień 2007, 22:20   

rosnie w ziemi uniwersalnej do kwiatow,przycinany

Odpowiedz do tematu