Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
MILIN???
Autor Wiadomość
Radosna 

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 12:25   MILIN???

Skoro już moja wisteria okazała się być MILINEM, jestem w kropce, bo mam go jakieś cztery lata, a nic o nim nie wiem. Jeśli ktoś ma i "wie", może da się sprowokować do wyznań. Na razie donoszę, że milin rośnie dobrze, ma duże przyrosty i sześć pierwszych kwiatów. Co zrobić żeby obficie kwitł? :wink:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 13:49   

http://www.pnacza.pl/wms/wmsg.php/1189655.html chyba najbardziej wyczerpujący artykuł w języku polskim.

Radosna 

Wysłany: 2 Sierpień 2007, 23:52   

Dziękuję za informacje, będę się douczała.
Pozdrowienia. :lol:

Joanna52 

Wysłany: 3 Sierpień 2007, 11:11   

Miałam gdzieś u siebie w karteluszkach o milinie ( ale robiłam porządki :wink: ).
3 sztuki milinu zaplata sie w warkocz przy mocnym paliku .Robi się go na drzewko. Potem palik będzie nie potrzebny. Dolne gałązki przycina sie co roku wyżej.( nie wszystkie).Na określonej wysokości obcina wierzchołki , a potem przycina. Jak cos pokręciłam to Zoe skoryguje, bo to podobnie jak u glicynii.

Radosna 

Wysłany: 3 Sierpień 2007, 20:38   

To bardzo ciekawy pomysł. Będzie zabawa.
Dziękuję i pozdrawiam.

Radosna 

Wysłany: 6 Sierpień 2007, 17:49   

Od dzisiejszego ranka wiem, co tak naprawdę mam. A oto mój milin w kilku odsłonach...

To pierwsze i jak do tej pory jedyne kwiaty i nie wiem, czy coś jeszcze w tym roku z milina wycisnę, ale i tak cieszę się na następny rok i liczniejsze(mam nadzieję) kwiatuszki.
Pozdrowienia dla wszystkich.

nowira 

Wysłany: 6 Sierpień 2007, 19:08   

Przecudny.
Kiedyś planowałam zakup takiego samego, ale Sprzedający powiedział, że zakwitnie za 3 lata. Ja jestem niecierpliwa i zrezygnowałam :evil:

rene10x 

Wysłany: 7 Sierpień 2007, 12:41   

bardzo ladny

pysia 

Wysłany: 7 Sierpień 2007, 14:20   

Mam pytanie do Radosnej i innych posiadaczy milinu - jakie odstępy robiliście pomiędzy sadzonkami ?
Chodzi mi o takie optymalne, aby był odpowiednio gęsty ?

Radosna 

Wysłany: 7 Sierpień 2007, 14:46   

Ja mam tylko jedną roślinę, ma chyba z 18 długich na 5 m gałęzi Gdybym posadziła kilka roślin, to już widać by mnie nie było. Jeden milin zarósł mi całą balkonową balustradę i to właściwie są głównie tegoroczne przyrosty. Kolejne odbijają już od korzenia.
jeśli masz aż tyle przestrzeni do zagospodarowania, to może nie ograniczaj się do milinu.
Pozdrowionka :grin:

Odpowiedz do tematu