Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
NA POMOC AZALII
Autor Wiadomość
anik

Wysłany: 4 Maj 2006, 19:46   

tak zrobię :-) a potem wystawię na balkon. Gdzieś jeszcze wyczytałam, że dobrze ją zraszać....więc zraszać też będę...
w ogóle bedzie mnie pewnie miała dosyć i musi się jej poprawić ! :wink:

Gagatek 

Wysłany: 4 Maj 2006, 19:59   

Uważaj ze zraszaniem bo jak będzie miała wildgotne liście to może dostać jakiegoś grzyba. Jeśli już to zraszaj wieczorem jak nie ma już słońca bo możesz przypalić liście.

anik

Wysłany: 4 Maj 2006, 20:00   

dobrze :-)

anik

Wysłany: 5 Maj 2006, 10:08   

nauczyłam się wrzucać zdjęcia: oto moja azalka (i jej żółknące kwiatki :-( - zdjęcie trochę nieostre - niestety)

Gagatek 

Wysłany: 5 Maj 2006, 10:43   

Piękna ta twoja azalia. :shock: :shock: :!: Zasychające końce płatków mogą być spowodowane przekwitaniem rośliny (ale chyba nie powinno tak być)
Teraz przez ciebie będę musiała sobie kupić azalię. :? [/b]

anik

Wysłany: 5 Maj 2006, 10:50   

:lol:
W Warszawie w Obi jest teraz mnóstwo azalii, białe - przepiękne! oraz w różowo białe paseczki - też cudne, mnie ciągnie do tych białych, wypatruję na razie takiej z jaknajwiększą liczbą pąków jeszcze nie całkiem rozwiniętych...

a co do mojej azalki, to mam nadzieję, że na balkonie się jej poprawi, jutro przesadzę do większej doniczki (muszę kupić ziemię, bo nie mam w domu kwaśnej) no i delikatne zraszanie co wieczór :-)
ehh...

Gagatek 

Wysłany: 5 Maj 2006, 10:52   

Nie wiem czy powinnaś teraz przesadzać. Może poczekaj jak przekwitnie bo może zrzucić kwiaty. Zraszaj tylko liście jak przekwitnie. Jak pomoczysz kwiaty to będą miały brązowe plamy oznaczające zgniliznę.

anik

Wysłany: 5 Maj 2006, 10:58   

pewnie masz rację, może te żółte brzegi na kwiatach to od zraszania ?! , co do przesadzania - to korzenie są dość ciasno splecione, ale chyba nie aż tak bardzo, takich większych widać tylko kilka na zewnątrz, przy sciankach doniczki - wstrzymam się w takim razie aż przekwitnie i wtedy ją przesadzę...

powinnam ją nawodzić? gdzieś czytałam, że ziemia " ze sklepu" ma sporo składników odżywczych, i że nawozić trzeba zacząć dopiero po 3-4 tyg.
Co Ty na to?

anik

Wysłany: 5 Maj 2006, 11:00   

a tak w ogóle to przekwitłe kwiaty powinno się usuwać?

Gagatek 

Wysłany: 5 Maj 2006, 11:02   

Na razie nie nawoź bo faktycznie ona jest już dobrze dokarmiona. Jak już kiedyś ją będziesz przesadzać to zobaczysz że w ziemi są takie małe żółte kuleczki. To wolnorozkładający się wieloskładnikowy nawóz. Działa on w zależności od użytego 4, 6 lub 8 miesięcy więc dokarmianie nie jest konieczne.

Odpowiedz do tematu