Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
NA POMOC AZALII
Autor Wiadomość
Dorota W.

Wysłany: 16 Maj 2005, 10:05   NA POMOC AZALII

Pomóżcie – moja Azalia od pewnego czasu ma coraz więcej żółtych cętek na liściach – co się dzieje? Co mam zrobić?

Multiflora 
Site Admin

Wysłany: 16 Maj 2005, 10:05   

To najprawdopodobniej wina przędziorka. O przedziorkach możesz poczytać na stronach Multiflory. Musisz zastosować insektycyd systemiczny lub malation.

Maja

Wysłany: 16 Maj 2005, 10:05   

Dorota miałam kiedyś Azalię ale systematycznie mi usychała. Niestety zmarnowała się całkowicie. Nie masz takich problemów

Dorota W.

Wysłany: 16 Maj 2005, 10:06   

Początkowo tak ale po pewnym czasie znalazłam dla niej odpowiednie chłodne miejsce w domu i pamiętam o częstym zraszaniu. Azalia wymaga dużej wilgotności, źle znosi wysokie temperatury.

winia134

Wysłany: 22 Maj 2005, 20:14   

Kup ziemię dla roślin kwasolubnych, bo takiego podłoża wymaga
azalia i ją przesadż. Nieodpowiednie ph podłoża może być przyczyną zamierania całej rośliny. Życzę powodzenia w uprawie.

anik

Wysłany: 4 Maj 2006, 18:36   ratunek dla azalii!

dostałam niedawno piękną azalię w doniczce (mnóstwo!!! bladoróżowych kwiatów, tak, że w ogóle liści nie widać było), jedak od kilku dni coś się z nią dzieje:
1) gdy poruszyłam doniczką, żeby ją podlać (podlewam od dołu) posypało się bardzo dużo liści, na niektórych były suche , brązowawe plamki. W ogóle przy byle dotknięciu niektóre listki same odpadają
2) na części kwiatów, na brzegach pojawiły się suche, brązowawe otoczki...

Nie mam jeszcze doświadczenia w pielęgnacji kwiatów, czy to normalne, czy skutek nadmiernego podlewania (podlewam codziennie, pije wodę jak głupia, czasem trochę stoi w wodzie...ale nie permanentnie) a może przędziorków lub innych brzydactw?
pomóżcie....
:(

Gagatek 

Wysłany: 4 Maj 2006, 18:53   

To witaj w klubie. Moja zrobiła to samo. Obejrzyj korzenie bo może zamierają, albo żle nawoziłaś albo miała za gorąco, albo za zimno.
Kiedyś postawiałam azalię na półce- połowa kwitła a połowa wyglądała jak w twoim opisie bo miała za dużo cienia. Dużo tego albo. Ale zauważyłam że cięszko doczekać się drugiego kwitnienia. Jak już mi kiedyś zakwitła to miała kilka kwiatuszków natomiast były bycze :shock:

anik

Wysłany: 4 Maj 2006, 18:57   

czyli raczej nie jakieś przędziorki tyko warunki w jakich ją trzymam? rzeczywiście nie ma bezpośredniego słońca, raczej pół cień (parapet okienny, za którym jest oszklony balkon) no i stoi na brzegu parapetu, przy drzwiach, może zaszkodziły jej przeciągi?

Może powinnam ją przesadzić (dostałam ją jakies 2,5 tygodnia temu i jest w oryginalnej doniczce)? jeszcze nie nawoziłam...

Gagatek 

Wysłany: 4 Maj 2006, 18:58   

Roślinę czasem lepiej przesuszyć niż przelać.
Jeśli podlałaś nawozem to mogłaś ją sparzyć bo w ziemi jest nawóz wolnorozkładający się w otoczce i jeszcze długo by działał.

Gagatek 

Wysłany: 4 Maj 2006, 19:00   

Nie wiem jak działają przeciągi na tą roślinę ale chyba nie robi to jej różnicy. Jeśli korzenie stały zalane to mogły podgnić. Wyjmij ją z doniczki i obejrzyj korzenie.

Odpowiedz do tematu