Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
passiflora
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Lipiec 2007, 13:40   

Chyba pan Legutko.

elbe

Wysłany: 29 Lipiec 2007, 18:44   

dziubeczek321 napisał/a:
to dziwne bo ja zakupiłam sobie nasionka i pisze na opoakowaniu "passiflora Quadrangularis" a takiej w tym spisie nie ma :sad: może ktos złą nazwe napisał ? i to jest jeszcze dziwne że jedna moja roślinka ma listki o blaszcze pojedynczej a druga najpierw miała takie same a później blaszki dłoniastozłożone a obie roślinki wysiewane z tych samych nasionek i co mi na to powiecie ??

Passiflora Ouadrangularis , to Passiflora olbrzymia. Liście ma b. duze sercowate/czyli inne niz wiekszosc/ a kolor kwitu czerwony.

Pozdrawiam, Ela

Kachna 

Wysłany: 6 Sierpień 2007, 12:11   pojawiły się owoce!

Wyobraźcie sobie, że moja passiflora owocuje! Rany, jestem taka zaskoczono, bo nigdy mi się coś takiego nie przydarzyło! Rośnie na południowym balkonie. W zeszłym roku tylko kwitła. A w tym proszę jaka niespodzianka. I z tego co widzę, to szykuje się kolejny owoc. Drugi jest jeszcze maleńki, ale chyba też coś z tego będzie.
W związku z tym mam pytanie. Co zrobić żeby te owoce nie opadły. Przecież będą rosły, a co za tym idzie - będą coraz cięższe. Jak uchronić je przed zerwaniem od ciężaru owocu? Pędy oplatają się o pręty balkonu. Może je tak zsunąć, by owoce leżały na balkonie? No bardzo chciałabym doczekać by dojrzały. A czy zdążą do jesieni dojrzeć? Postaram się wkleić zdjęcia.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Sierpień 2007, 14:30   

Podwiąż do barierki. Nie sądzę by zdążyły dojrzeć ale kto to wie jaka będzie jesień.

Radosna 

Wysłany: 6 Sierpień 2007, 17:31   

No super, niektórym to passiflora nawet owocuje. Zazdroszczę!!! Swoją kupiłam w markecie(???), przesadziłam, obchodzę się jak z malowanym jajkiem, a ona rachityczna taka, aż patrzeć żal. Ma jeden pączek i kilka maleństw, które też będą pączkami, ale biedne to takie... :roll:
Czym nawozicie swoje roślinki?
Co mogę zrobić, by moją zmobilizować? :idea:
pozdrowionka

rack 

Wysłany: 7 Sierpień 2007, 09:50   

Ja moje passiflory trzymam we folii z pomidorami- ciepło, parno, jasno- i mimo że kupione w markecie, rosną aż miło- od kwietnia nawet metr przyrostu :mrgreen: Nawożę florovitem, zalecana dawka.

Sorry za poprzedni podpis-,,zasługę" moich *** kuzynków

Kachna 

Wysłany: 8 Sierpień 2007, 15:31   

Ja swoje podlewam nawozem w płynie Nawomix do roślin kwitnących. Ale mój mąż wczoraj się przyznał, że podlewając surfinie Plantonem, zdarzało mu się podlać właśnie męczennicę tym samym :) Nie wiem tylko czy teraz tego owocowania nie przypisuje sobie, właśnie dzięki temu podlewaniu :)

Ooo 

Wysłany: 16 Sierpień 2007, 13:31   

czy ktoś podzieli sie ze mna nasionkami passiflory :?: :oops: bede strasznie wdzieczna

Sirga

Wysłany: 16 Sierpień 2007, 15:03   

Ooo, jeśli opłacisz koszty przesyłki(bo aktualnie jestem na maxa spłukana) to będe mogła ci wysłac sadzonke ,moja passiflora wypuściła mase młodych roslinek mósiałabym tylko ją przesadzić i poczekac aż się przyjmie.

Kachna 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 10:16   owoc passiflory

chciałam wam pokazać, jak owocuje moja passiflora. Na zdjeciu widać dwa owoce, ale to nie wszystkie :) w chwili obecnej ma ich pięć :)

Odpowiedz do tematu