Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
passiflora
Autor Wiadomość
Ooo 

Wysłany: 26 Październik 2007, 21:38   

Pomożcie :sad: mojej passiflorze odpadają młode listki, jeszcze nie rozwinięte nawet :sad: czym to może być spowodowane :?: jak jej pomoć :?:

lidka 

Wysłany: 26 Październik 2007, 21:50   

A gdzie trzymasz tę passtiflorę?Może ma za ciemno,albo za niska temperatura.

krysp50 

Wysłany: 26 Październik 2007, 22:10   

Może ma "dzikich lokatorów" ?

rack 

Wysłany: 1 Listopad 2007, 12:32   

Moje passiflory też tracą liście- od dołu rośliny po kolei żółknieją i odpadają. . Podczas zimowania to normalne- mniej światła i nie taka temperatura. Na wiosnę powinny odrosnąć.
Ale z tego co zauważyłem po moich passiflorach, to większe egzemplarze bywają kapryśne, jeśli chodzi o podlewanie. Czasami wystarczy je odrobinę przelać lub przesuszyć, aby wszystkie liście naraz ,,oklapły', a wtedy rośliny zazwyczaj nie da się już uratować-chyba tylko najmniej zwiędłe pędy pociąć na sadzonki :roll: . W tym roku straciłem tak już dwie. nie wiem, może hydroponika byłaby rozwiązaniem :?:

Sorry za poprzedni podpis-,,zasługę" moich *** kuzynków

Radosna 

Wysłany: 1 Listopad 2007, 15:07   

Moją passiflorę wniosłam już oczywiście do mieszkania gdzie nawet dokończyła kwitnienie. Na razie ma się dobrze, ale podpowiedzcie, czy zostawić w mieszkaniu(ok. 24 stopnieC), czy lepiej do piwnicy (ok. 15 stopni C)? Tyle, że w piwnicy raczej mało światła.
pozdrowionka

foxtrot 

Wysłany: 1 Listopad 2007, 22:08   

Radosna napisał/a:
Moją passiflorę wniosłam już oczywiście do mieszkania gdzie nawet dokończyła kwitnienie. Na razie ma się dobrze, ale podpowiedzcie, czy zostawić w mieszkaniu(ok. 24 stopnieC), czy lepiej do piwnicy (ok. 15 stopni C)? Tyle, że w piwnicy raczej mało światła.
pozdrowionka

No przy 24* to i czlek dlugo nie pociagnie :wink:

P O Z D R A W I A M

Ooo 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 14:08   

trzymam ja na parapecie okna poludniowego, pod nia jest kaloryfer. Nie ma lokatorów, sprawdzałam. Nie wiem co jej jest :neutral:

krysp50 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 18:12   

Zdecydowanie za ciepło !!!!
Ja swoją mam małą - tegoroczna z siewu, ale stoi na parapecie wschodnim i ma ok.15 stopni /kaloryfer zakręcony/. Na razie nic jej nie dolega, wypuszcza nowe pędy a stoi już ponad miesiąc. Podlewam jak ziemia przeschnie. Jak dalej - nie wiem - próbuję.

Radosna 

Wysłany: 3 Listopad 2007, 22:25   

Aaaaaaa, no dobra, skoro za ciepło będą przenosiny. Zdam się na Wasze doświadczenie, choć do tej pory roślinka nie protestuje.
Dziękuję bardzo i pozdrowionka. :lol:

krysp50 

Wysłany: 3 Listopad 2007, 22:34   

Radosna - jeżeli nie protestuje, to nic jej nie rób. Ja pisałam Ooo, bo skarżyła na kwiatka. Dopóki roślince nic nie dolega i dobrze rośnie - nie powinno się zmieniać na siłę jej warunków.

Odpowiedz do tematu