Moje passiflory też tracą liście- od dołu rośliny po kolei żółknieją i odpadają. . Podczas zimowania to normalne- mniej światła i nie taka temperatura. Na wiosnę powinny odrosnąć.
Ale z tego co zauważyłem po moich passiflorach, to większe egzemplarze bywają kapryśne, jeśli chodzi o podlewanie. Czasami wystarczy je odrobinę przelać lub przesuszyć, aby wszystkie liście naraz ,,oklapły', a wtedy rośliny zazwyczaj nie da się już uratować-chyba tylko najmniej zwiędłe pędy pociąć na sadzonki . W tym roku straciłem tak już dwie. nie wiem, może hydroponika byłaby rozwiązaniem
_________________ Pozdrawiam,
Kuba B.
Sorry za poprzedni podpis-,,zasługę" moich *** kuzynków
Moją passiflorę wniosłam już oczywiście do mieszkania gdzie nawet dokończyła kwitnienie. Na razie ma się dobrze, ale podpowiedzcie, czy zostawić w mieszkaniu(ok. 24 stopnieC), czy lepiej do piwnicy (ok. 15 stopni C)? Tyle, że w piwnicy raczej mało światła.
pozdrowionka
Moją passiflorę wniosłam już oczywiście do mieszkania gdzie nawet dokończyła kwitnienie. Na razie ma się dobrze, ale podpowiedzcie, czy zostawić w mieszkaniu(ok. 24 stopnieC), czy lepiej do piwnicy (ok. 15 stopni C)? Tyle, że w piwnicy raczej mało światła.
pozdrowionka
No przy 24* to i czlek dlugo nie pociagnie
_________________ Jacuś wam powiem
P O Z D R A W I A M
Zdecydowanie za ciepło !!!!
Ja swoją mam małą - tegoroczna z siewu, ale stoi na parapecie wschodnim i ma ok.15 stopni /kaloryfer zakręcony/. Na razie nic jej nie dolega, wypuszcza nowe pędy a stoi już ponad miesiąc. Podlewam jak ziemia przeschnie. Jak dalej - nie wiem - próbuję.
Aaaaaaa, no dobra, skoro za ciepło będą przenosiny. Zdam się na Wasze doświadczenie, choć do tej pory roślinka nie protestuje.
Dziękuję bardzo i pozdrowionka.
Radosna - jeżeli nie protestuje, to nic jej nie rób. Ja pisałam Ooo, bo skarżyła na kwiatka. Dopóki roślince nic nie dolega i dobrze rośnie - nie powinno się zmieniać na siłę jej warunków.