Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
passiflora
Autor Wiadomość
Kachna 

Wysłany: 29 Czerwiec 2006, 15:50   passiflora

kochani powiedzcie mi proszę jakie macie odmiany passiflory i którą z nich polecalibyście najbardziej do uprawy

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Czerwiec 2006, 17:19   

Tą którą dostaniesz w kwiaciarni.
Musisz jednak pamiętać, że ta roślina potrzebuje dużo widnego miejsca, solidnej podpory, ciepła i zimą temperatury w której tobie będzie zimno. Czyli jeśli masz 2 pokoje to wybierz inną roślinę, czyba, że chcesz mieć erzac a nie prawdziwe pnącze.
To tyle tytułem zniechęcania.
A teraz pooglądaj sobie i wybierzhttp://www.biol.un...ony/passif.html większy wykaz chociaż bez zdjęć znajdziesz tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%99czennica . Ponieważ nie wiem czy znasz angielski pomijam strony w tym języku. A o jej uprawie przeczytasz http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72157,1389495.html.

Gagatek 

Wysłany: 29 Czerwiec 2006, 19:45   

Ja mam błękitną. Mam dokładnie dwie . Mają już 5 lat. Rosną od nasionka. Łatwa w uprawie i piękne kwiaty. Raz mi zawiązała owoc ale opadł.

ola177

Wysłany: 1 Luty 2007, 10:50   

A jak dłuo kiełkuje passiflora? Ja swoje nasionka wysiałam 11 stycznia i do tej pory nic nie wylazło z ziemi :(

Monia123 

Wysłany: 21 Luty 2007, 21:35   

W Walentynki posiałam nasiona passiflora coerulea, czyli pasiflory błękitnej (lub inaczej modrej) i dziś patrzę, a tam kiełkują cztery z nich :D . Niestety, inne odmiany posiane wcześniej nie dają znaku życia, ale jeszcze poczekam :?

krysp50 

Wysłany: 13 Maj 2007, 13:54   

Nie pamiętam,ile nasion wysiałam, ale są cztery ładne wys.ok 10 cm sadzonki w małej doniczce. Wiem, że trzeba rozsadzić i tu pytani: czy każdą do osobnej doniczki , czy mozna razem do większej. Czy w tym roku zakwitnie ?

krysp50 

Wysłany: 13 Maj 2007, 13:56   

Dopisuję jeszcze, że linki podane zarówno w tym temacie jak i podobnych- nie działają - albo nie ma już strony, albo Not Found/chyba cos tak/.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Maj 2007, 14:21   

Sprawdzę Krysiu. W takim wypadku oznaczłoby to że nie zapłacono za domenę.

Rozsadź pojedynczo. Potem to będzie spora roślina. Mało prawdopodobne by kwitła, ale w przyrodzie wszystko możliwe.

maga 

Wysłany: 17 Maj 2007, 21:09   

Hmmm. Posialam trochę nasion passiflory i teraz pytam - dlaczego malo prawdopodobne by zakwitła? Ze wgledu na późny siew, tak?
Czy ta roslina już w ogóle nigdy nie zakwitnie (o ile wzejdzie, hmmm) czy tylko tak w tym roku nie bardzo wiadomo?
:mrgreen:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 18 Maj 2007, 08:03   

Miało być "by zakwitła w tym roku".

Odpowiedz do tematu