Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości

Twoja wyszukiwarka
FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Paulownia i lagerstroemia- czy u nas urośnie?
Autor Wiadomość
Ela G.

Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 09:44   

Damianos- czemu skazujesz rośliny na zagładę?
To roślina klimatu śródziemnomorskiego- nie przeżyje zimy na polu. Dla zakwitnięcia roślina potrzebuje ciepła, w niekorzystnych warunkach nie zakwitnie, bo potrzebuje dużo światła i ciepła. Latem powinna stać na południowym tarasie i o ile to możliwe przy białej ścianie domu, dodatkowo odbijającej światło i kumulującej ciepło.Pod względem wody i nawozów nie jest zbyt wymagająca. Przed wyniesieniem do zimowego" mieszkania" można nieznacznie skrócić pędy. Zimuje w pomieszczeniu ciemnym i chlodnym.
Problematyczne jest zakwitnienie tego krzewu, bo u nas dla niego niezbyt korzystne warunki. Lato jest za krótkie. Ale warto go uprawiać, bo gdy zakwitnie to jego uroda rekompensuje trudności.. :grin:

Fotkę mam skądś skopiowaną, by patrzeć co mi wyrośnie z moich sadzonek :mrgreen:

miroslawa 

Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 13:15   

A nie wymieniłbyś się jedną sadzoneczką lagerstroemii na sadzoneczkę paulowni?

Ela G.

Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 19:15   

Już pisałam- nie prowadzę "handlu wysyłkowego". Rośliny nie są tak bujne by je dzielić, a te sadzonki co mam już mam rozdysponowane przyjaciółkom- tylko przetrzymają u mnie zimę...

miroslawa 

Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 19:41   

Elu pisałam do Damianosa.

Ela G.

Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 21:27   

:oops: :grin: sorry :wink:

miroslawa 

Wysłany: 18 Wrzesień 2007, 21:40   

Ok.

warsawyak

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 08:24   

Cytat:
Za(rydzykuję :twisted: ) chyba i ze dwie zawinę w włókninę i przezimuję na zewnątrz.
Chętnie posłucham czy ktoś to już testował

Czytałem o pozytywnym wyniku zimowania lagerstroemii w gruncie. I nie dotyczyło to chyba ostatniej zimy, której nie było (tęże przezimowałaby pewnikiem nawet tu pod Warszawą).

Eksperyment z siewką ma jednak małe szanse na powodzenie - no ale siewki nie szkoda tak bardzo jak starszej rośliny.

Grzegorz 

Wysłany: 22 Wrzesień 2007, 15:44   

witam,
moje lagerstroemie już zakwitły:) po 3 miesiącach:)
pozdrawiam

zdjęcia:
http://drzewka.w8w.pl/lager4m.html

Ela G.

Wysłany: 22 Wrzesień 2007, 21:44   

Grzegorzu- jestem zachwycona twoją lagerstroemią! Może masz inną odmiane niż ja- albo to, że moja stoi na polu to nie widać na niej żadnych takich oznak...

Grzegorz 

Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 20:48   

Dzięki Elu G.
Cały czas trzymam sadzonki w domu, myślę ze to dlatego tak szybko kwitną. W domu mam dość ciepło.
Z tego kwitnącego drzewka dość dawno odciąłem jeden pęd i teraz ten malutki pęd też ma pąka:) to są niesamowite rośliny!
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu