Wysłany: 8 Kwiecień 2007, 16:00 Paulownia i lagerstroemia- czy u nas urośnie?
Czy ktoś kiedyś miał jakieś doświadczenia z tymi pięknymi roślinami? Udało się komuś wychodować z nasionka ładne roślinki? Proszę o praktyczne wskazówki odnośnie pielęgnacji od nasionka do posadzenia w ogrodzie. Czy ktoś ma którąś z nich w ogrodzie przez zimę, czy poradzi sobie w naszym klimacie? Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam...
Dostałam od sąsiadki kopertę nasion lagerstroemii - kilkakrotnie siałam w zeszłym roku-...i nic nie wzeszło. Ale nie wiedziałam jak siać, siałam "normalnie" i może dlatego. Teraz widziałam nasiona w sklepie, ale się nie skuszę, bo jak świeże nie wzeszły to te z torebki/ kilka sztuk/ tym bardziej nie mają u mnie szans. Ale próbowałam...
Posiadam Lagerstremie z sadzonki,ale żeby ona była zachwycająca to nie powiedziałabym ja przez zimę przetrzymuje w plusowej temperaturze w jasnym pomieszczeniu.
Wysłany: 19 Kwiecień 2007, 13:33 Re: Paulownia i lagerstroemia- czy u nas urośnie?
emil napisał/a:
Czy ktoś kiedyś miał jakieś doświadczenia z tymi pięknymi roślinami? Czy ktoś ma którąś z nich w ogrodzie przez zimę, czy poradzi sobie w naszym klimacie? Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam...
Paulownia - roślina bezproblemowa, spokojnie rośnie w gruncie, jednak kwitnienie wątpliwe (przemarzanie pąków kwiatowych). Cięta drastycznie wiosną wytwarza pędy o długości nawet 6m z liśćmi o średnicy do 50cm co wygląda po prostu porażająco.
pozdrawiam tomek
Elu -Lagerstremia bardzo póżno w naszym klimacie zaczyna kwitnąć /wrzesień/zawiązuje pączki,przeniesiona do domu ,nie rozwinęła ich tylko zostały tak zaschnięte-poszła sobie spać na zimę -obleciały wszystkie listki,a zostały te nie rozwinięte pączki. Wiosną owszem -budzi się,wypuszcza ładne listki ....ale ja bym chciała ...kwiaty Co rok to samo !I tym mnie denerwuje
3 tygodnie temu wsiałem lagerstroemie i paulownie, na stronie www.drzewka.w8w.pl zamieściłem parę fotek z mojej hodowli, jeżeli ktoś ma problem z identyfikacją roślinek polecam:)