Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sundaville
Autor Wiadomość
Krystyna

Wysłany: 20 Wrzesień 2006, 17:45   

http://www.plantpol.pl/strony/1/i/2.php
Tam u dołu strony znajdziesz więcej informacji o Sundavilli.
Pozdrawiam Krystyna

Ela G.

Wysłany: 6 Październik 2006, 17:34   

Sundaville kupione w tym roku / w poprzednim też miałam, ale nie przeżyły zimy/ .Nie wiem dlaczego, bo o nie dbałam. :oops:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Październik 2006, 18:26   

To naprawdę piękna roślina mam nadzieję, że w tym roku uda ci się ją przezimować.

premia

Wysłany: 31 Październik 2006, 19:40   sundaville

Witam

Przeczytalam wszystkie wiadomosci dot kwiatka, ale zastanawiam sie czy moglabym obciac zgrubiale pedy- poskracac je. Kwitl w tym roku ale mial jedynie 7 kwiatow, to troche malo.

W tamtym roku ktos chcial sie go pozbyc i przesuszyl niemilosiernie. Uratowalam kwiatka, ale nie zakwitl tak okazale jak wtedy kiedy zostal przywieziony z kwiaciarni!!! (nie byl przesadzany)

nie mam pomyslu jak sie nim dalej zajmowac, zeby na wiosne odwdzieczyl sie pieknym kwiatostanem???

Prosze o rade - obciac czy zostawic???

Gagatek 

Wysłany: 31 Październik 2006, 19:58   

Lepiej zostaw. W zimie i tak nie będzie przyrostu. Jak zacznie rosnąć to na wiosnę go ciachniesz.

Roland

Wysłany: 31 Październik 2006, 22:12   

proponuję generalnie zapoznać się ze zwyczajami tej roślinki:
http://www.plantpol.com.pl/strony/1/i/2.php
PLANTPOL: Aktualności
Cały opis znajduje się w dolnej części strony.

Jolaw

Wysłany: 28 Listopad 2006, 17:40   sundaville

Kupilam na wiosne pnacze SUNDAVILLE cale lato pieknie kwitła. W jesieni zabrałam do domu. Teraz zaczeły żólknąć i opadać liscie.. Co mam zrobić? CZy to normalne?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 28 Listopad 2006, 18:31   

Nie piszesz w jakich warunkach ją trzymasz. Można przypuszczać, że przeniosłaś ja do mieszkania.
W takich warunkach musisz traktować ją jak stale rosnącą roślinę. Postawić na oknie, podlewać tak by miała stale lekko wilgotną glebę i raz w tygodniu 1/2 dawki nawozu w płynie dla roślin o zielonych liściach.

szuani

Wysłany: 28 Listopad 2006, 20:36   

Ja swoja sundaville kupilam we wrzesniu, troche kwitla a do tego bardzo urosla. Trzymalam ja caly czas w mieszkaniu. Niedawno tez zaczela tracic liscie, ktore zolkna i opadaja. Przeczytalam, ze ta roslinka wymaga okresu przechlodzenia - przestawilam ja wiec na kuchenny parapet - nie ma pod nim grzejnika i rozszczelniam okno zeby bylo chlodniej , ( w kuchni ten chlod mi tak nie przeszkadza :) ) Teraz na samym parapecie jest okolo 15-17 stopni. I roslinka traci mniej lisci. Moze wiec nalezy ja przeniesc do chlodniejszego pomieszczenia?
Inni uzytkownicy forum tez sie skarzyli, ze ciezko przezimowac sundaville....

Zycze powodzenia i trzymam kciuki za nasze roslinki.

Ela G.

Wysłany: 28 Listopad 2006, 21:43   

Moja sundavilla straciła wszystkie listki, przycięłam ją bo nie mogłam patrzeć na golutkie nitki pędów. I widzę , że/odpukać :wink: / wypuszcza nowe listki. Ciekawe co dalej z nią będzie.

Odpowiedz do tematu