Przeczytalam wszystkie wiadomosci dot kwiatka, ale zastanawiam sie czy moglabym obciac zgrubiale pedy- poskracac je. Kwitl w tym roku ale mial jedynie 7 kwiatow, to troche malo.
W tamtym roku ktos chcial sie go pozbyc i przesuszyl niemilosiernie. Uratowalam kwiatka, ale nie zakwitl tak okazale jak wtedy kiedy zostal przywieziony z kwiaciarni!!! (nie byl przesadzany)
nie mam pomyslu jak sie nim dalej zajmowac, zeby na wiosne odwdzieczyl sie pieknym kwiatostanem???
proponuję generalnie zapoznać się ze zwyczajami tej roślinki:
http://www.plantpol.com.pl/strony/1/i/2.php
PLANTPOL: Aktualności
Cały opis znajduje się w dolnej części strony.
Kupilam na wiosne pnacze SUNDAVILLE cale lato pieknie kwitła. W jesieni zabrałam do domu. Teraz zaczeły żólknąć i opadać liscie.. Co mam zrobić? CZy to normalne?
Nie piszesz w jakich warunkach ją trzymasz. Można przypuszczać, że przeniosłaś ja do mieszkania.
W takich warunkach musisz traktować ją jak stale rosnącą roślinę. Postawić na oknie, podlewać tak by miała stale lekko wilgotną glebę i raz w tygodniu 1/2 dawki nawozu w płynie dla roślin o zielonych liściach.
Ja swoja sundaville kupilam we wrzesniu, troche kwitla a do tego bardzo urosla. Trzymalam ja caly czas w mieszkaniu. Niedawno tez zaczela tracic liscie, ktore zolkna i opadaja. Przeczytalam, ze ta roslinka wymaga okresu przechlodzenia - przestawilam ja wiec na kuchenny parapet - nie ma pod nim grzejnika i rozszczelniam okno zeby bylo chlodniej , ( w kuchni ten chlod mi tak nie przeszkadza ) Teraz na samym parapecie jest okolo 15-17 stopni. I roslinka traci mniej lisci. Moze wiec nalezy ja przeniesc do chlodniejszego pomieszczenia?
Inni uzytkownicy forum tez sie skarzyli, ze ciezko przezimowac sundaville....
Zycze powodzenia i trzymam kciuki za nasze roslinki.
Moja sundavilla straciła wszystkie listki, przycięłam ją bo nie mogłam patrzeć na golutkie nitki pędów. I widzę , że/odpukać / wypuszcza nowe listki. Ciekawe co dalej z nią będzie.