Krysiu ,JoyDe wielkie dzieki za odpowiedz dzieki Wam wiem co zrobilam,po prostu ja za duzo podlewalam.......szkodników nie ma wiec mam nadzieje za ja uratuje.Przyokazji mam pytanie,kiedy mozna obcinac do ukorzenienia,slyszalam ze po przekwitnieciu.Tutak przeczytalam ze dopiero na wiosne......jak jest prawda?
W zeszłym roku ucinałam do ukorzenienia we wrześniu - nawet się przyjęły i rosły - ale znowu - zarówno ja jak i koleżanka której dałam - zalałyśmy.Na wiosnę kupiłam nową - ułamał się kawałek i już rośnie. Nawet ma już pączek kwiatowy. Według mnie możesz próbować nawet teraz, chociaż mówią,że jednak na wiosnę lepiej i szybciej rosną - bo niedługo, jeżeli noce będą zimne /poniżej 8 stopni/, trzeba będzie wnosić do domu.
Madziarku, piękne masz cudo
A to sundavilla czy dipladenia ?
Ja kupiłam najpierw białą (ciągnęłam ją z Warszawy, po czym się okazało, że białe ma baba na bazarku , co prawda to nie mój bazarek, bo na drugim końcu miasta co mnie trochę rozgrzesza) i miała papiery na nazwisko Sundavilla "Cosmos White".
A w piątek w Liroju spotkałam ślicznotkę różową za całe 6,76 i ta nazywa się Dipladenia.
Ja wiem, że sundavilla pochodzi od dipladenii, ale zastanawiam sie czy to robi jakąś różnicę w uprawie ?
Ma ktoś doświadczenia z nimi dwoma ?
Nie znam sie na tym- tu chodzi o nazwy handlowe- czy cos w tym typie...A roślina to to samo. Niech się zwie jak chce- mam czerwoną i białą i się cieszę. A to trzecie co mi rośnie w donicy to może różowe, a może też czerwone...Kwiat piękny i to najważniejsze...
Gatunek:dipladenia lub mandavillla.W necie podają,że dipladenia jest różowa, sundawilla czerwona a nie wiem jak biała.Gdzieś już spotkałam się z opisem różnic w nazwie, ale s.......a tzn,skleroza chyba się nazywa