Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sundaville
Autor Wiadomość
pachamama 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 10:45   

Witam po urlopie (za krótkim oczywiście)!

Trochę mnie zmartwiłyście tymi problemami z zimowaniem sundavilli w bloku. Pewnie też niezbyt nadaje się na roslinę pokojową?

Pozdrawiam

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 11:46   

Ja dla moich zaklepałam miejsce na komodzie, która stoi między wschodnim oknem a ścianą graniczącą z klatką schodową. Okno jest nieszczelne, a ściana zimna. Mam nadzieję, że będą miały dość i światła i chłodu, a z tego co piszą dziewczyny wynika, że podstawowa sprawa to nie zalać.

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

tomek137 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 12:39   

tak niezalac i ja swoje trzymałem na zime na oknie tylko przyciołem te pędy i przezyło ale na korytarz raczej niedaje bo ktos morze mi ukrasc

Tereś 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 20:26   

Kochani trzymajcie kciuki, osuszylam moja sundaville i przesadzialm do nowej ziemi.....moze nie odchoruje tak bardzo i znowu pieknie zakwitnie.

Pozdrawiam sedecznie......Teresa

agniecha83 

Wysłany: 22 Sierpień 2007, 22:23   

witam!
a jak dokładnie wygląda sprawa rozmnażania, piszecie ze w wodę i tyle, czy dużo czsu zajmuje zanim wypuści korzonki, no i czy w tej wodzie to ma stac słańcu półcieniu, bo zakładam że na oknie.

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 22 Sierpień 2007, 22:29   

Wszystko co się ukorzenia powinno stać w miejscu widnym, ale nie w słońcu. Wcale nie musi na oknie, może obok.
Co do czasu to nie mam pojęcia, ale za to witam cię wśród nałogowców :mrgreen:

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

Tereś 

Wysłany: 25 Sierpień 2007, 20:43   

Witam
Tyle informacji juz przeczytalam na temat tej cudownej rosliny,nie wiem jednak czy prawda jest ze powinno sie ja czesto zraszac(oczywiscie wieczorem,nigdy kiedy swieci slonce)

Pozdrawiam serdecznie Teresa :mrgreen:

ElwiraM 

Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 16:45   

W tym roku mam poraz pierwszy tę piękną roślinę i rozrosła mi się pięknie a kupiłam 10 centymetrową roślinkę. :lol: Mam zdjęcie w fotosiku kto pomoże mi wysłać?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 17:08   

Pod okienkiem w którym piszesz post masz zielony link do fotosika. Wystarczy się zalogować odszukać potrzebne zdjęcie, kliknąć na napis pobierz pozostałe kody, kliknąć na link chyba trzeci lub czwarty od góry (czytaj co nad linkami jest napisane) kliknąć na niego skopiować i wkleić na forum.

matyka13 

Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 12:05   

Witam,
jestem tu nowa... w tym roku kupiłam sundaville - pięknie się rozrosła, ale nurtuje mnie kilka pytań:
- zastanawiam się kiedy powinnam ją zabrać z balkonu?
- Czy powinno się ją jakoś przyciąć na zimę? czy zostawić i dopiero na wiosnę przyciąć?

Odpowiedz do tematu