Witam kupiłam roślinkę pod nazwą SUNDAVILLE ma piękne, duże czerwone kwiaty, ale nie mogę znaleźć nic na temat jej uprawy. Powiedziano mi tylko,żę może stać na dworze. Proszę o jakieś informacje. Dziękuje
Sundaville jest handlową nazwą dipladenii. Miesce uprawy jasne do półcienistego ale nie w pełnym słońcu. Ziemia standardowa. Wymaga podpór po których mogłaby się wspinać. Cięcie ułatwia rozkrzewienie. Nawożenie co tydzień - może być nawóz uniwersalny dla roślin kwitnących. Zimuje w pomieszczeniach w temperaturze ok 15oC przy ograniczonym podlewaniu. W każdym razie nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. W zeszłym roku rosła pięknie na tarasie u mojej znajomej która jest kompletnym ignorantem jeśli chodzi o rośliny i przeżyła aż do późnej jesieni. (niestety zimą została przelana i padła).
witam, mam pytanie. jakiś czas temu dostałam sundaville jako roślinę pokojową. własnie dowiedziałam sie, że jest jednak raczej balkonowa... ale nie w tym rzecz. jakies dwa tygodnie temu pojawiły sie na niej małe pajeczynki, zaczęły odpadać nierowiniete pąki, przypuszczam, że to jakieś robale. co robić? chciałabym ja uratować! proszę o pomoc
Te robale nazywają się przędziorki.
Idź do sklepu ogrodniczego kup preparat na przędziorki i zrób roztwór bardzo dokładnie jak podaje instrukcja. Następnie trzymając opryskiwacz około 30 cm od rośliny rozpyl ciecz. Na liściach musi osiąść mgiełka z drobniutkich kropel. Jeśli przybliżysz opryskiwacz krople zaczną się zlewać i ściekać z rośliny wówczas zniszczysz przędziorki ale i poparzysz roślinę. Oprysk trzeba po tygodniu powtórzyć bo preparat nie niszczy jaj a w tym czasie wylęgnie się następne pokolenie.
W przyszłości nie czekaj aż pokaże się pajęczyna tylki jak zobaczysz jasnozielone kropki na liściach (miejsce nakłucia i wyssania soków) to wówczas robisz oprysk. Może się to zdarzyć jescze tego lata i nie będzie to nic nadzwyczajnego bo owady roznoszone są prądami powietrza.
Zobaczyć je możesz na spodzie liścia przez lupę i to najlepiej 5x
A mnie przy zakupie tej rośliny powiedziano, że znakomicie nadaje się na uprawę na południowym balkonie. I póki co się to sprawdza. A podpory też nie koniecznie - bardzo ładnie wygląda zwisając pędy.
Witam serdecznie. Bardzo prosze o pomoc niedawno kupilam roslinke sundaville z dwoma pieknymi kwiatkami ale po przesadzeniu jej do wiekszej donicy zrzuciala te kwiatki i gdy zaczynaja wyrastac nowe zaraz usychaja podlewam ją umiarkowanie i nie stoi na pelnym sloncu
Witam serdecznie. Bardzo prosze o pomoc niedawno kupilam roslinke sundaville z dwoma pieknymi kwiatkami ale po przesadzeniu jej do wiekszej donicy zrzuciala te kwiatki i gdy zaczynaja wyrastac nowe zaraz usychaja podlewam ją umiarkowanie i nie stoi na pelnym sloncu
To cytat z zamkniętego tematu
Jeśli dostajemy jakąś roślinę i ona kwitnie albo ma pąki to z przesadzeniem należy poczekać do przekwitnięcia. Z chwilą gdy roślina została przesadzona to wszystkie swoje siły skupiła na rozrośnięciu korzeni i dlatego zgubiła pąki. Nie martw się . Jak się ukorzeni to na pewno zakwitnie.