Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sundaville
Autor Wiadomość
sylwia

Wysłany: 9 Maj 2006, 22:01   Sundaville

Witam kupiłam roślinkę pod nazwą SUNDAVILLE ma piękne, duże czerwone kwiaty, ale nie mogę znaleźć nic na temat jej uprawy. Powiedziano mi tylko,żę może stać na dworze. Proszę o jakieś informacje. Dziękuje

Mirabilis 

Wysłany: 9 Maj 2006, 22:05   

Sundaville jest handlową nazwą dipladenii. Miesce uprawy jasne do półcienistego ale nie w pełnym słońcu. Ziemia standardowa. Wymaga podpór po których mogłaby się wspinać. Cięcie ułatwia rozkrzewienie. Nawożenie co tydzień - może być nawóz uniwersalny dla roślin kwitnących. Zimuje w pomieszczeniach w temperaturze ok 15oC przy ograniczonym podlewaniu. W każdym razie nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. W zeszłym roku rosła pięknie na tarasie u mojej znajomej która jest kompletnym ignorantem jeśli chodzi o rośliny i przeżyła aż do późnej jesieni. (niestety zimą została przelana i padła).

anydzia1

Wysłany: 6 Czerwiec 2006, 13:17   sundaville choruje...

witam, mam pytanie. jakiś czas temu dostałam sundaville jako roślinę pokojową. własnie dowiedziałam sie, że jest jednak raczej balkonowa... ale nie w tym rzecz. jakies dwa tygodnie temu pojawiły sie na niej małe pajeczynki, zaczęły odpadać nierowiniete pąki, przypuszczam, że to jakieś robale. co robić? chciałabym ja uratować! proszę o pomoc :roll:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Czerwiec 2006, 13:52   

Te robale nazywają się przędziorki.
Idź do sklepu ogrodniczego kup preparat na przędziorki i zrób roztwór bardzo dokładnie jak podaje instrukcja. Następnie trzymając opryskiwacz około 30 cm od rośliny rozpyl ciecz. Na liściach musi osiąść mgiełka z drobniutkich kropel. Jeśli przybliżysz opryskiwacz krople zaczną się zlewać i ściekać z rośliny wówczas zniszczysz przędziorki ale i poparzysz roślinę. Oprysk trzeba po tygodniu powtórzyć bo preparat nie niszczy jaj a w tym czasie wylęgnie się następne pokolenie.
W przyszłości nie czekaj aż pokaże się pajęczyna tylki jak zobaczysz jasnozielone kropki na liściach (miejsce nakłucia i wyssania soków) to wówczas robisz oprysk. Może się to zdarzyć jescze tego lata i nie będzie to nic nadzwyczajnego bo owady roznoszone są prądami powietrza.
Zobaczyć je możesz na spodzie liścia przez lupę i to najlepiej 5x

Kachna 

Wysłany: 27 Czerwiec 2006, 21:27   nt. sundaville

A mnie przy zakupie tej rośliny powiedziano, że znakomicie nadaje się na uprawę na południowym balkonie. I póki co się to sprawdza. A podpory też nie koniecznie - bardzo ładnie wygląda zwisając pędy.

krysza

Wysłany: 4 Lipiec 2006, 23:14   Sundaville

Witam serdecznie. Bardzo prosze o pomoc niedawno kupilam roslinke sundaville z dwoma pieknymi kwiatkami ale po przesadzeniu jej do wiekszej donicy zrzuciala te kwiatki i gdy zaczynaja wyrastac nowe zaraz usychaja podlewam ją umiarkowanie i nie stoi na pelnym sloncu :cry:

Gagatek 

Wysłany: 4 Lipiec 2006, 23:23   

krysza napisał/a:
Witam serdecznie. Bardzo prosze o pomoc niedawno kupilam roslinke sundaville z dwoma pieknymi kwiatkami ale po przesadzeniu jej do wiekszej donicy zrzuciala te kwiatki i gdy zaczynaja wyrastac nowe zaraz usychaja podlewam ją umiarkowanie i nie stoi na pelnym sloncu :cry:

To cytat z zamkniętego tematu :wink:

Jeśli dostajemy jakąś roślinę i ona kwitnie albo ma pąki to z przesadzeniem należy poczekać do przekwitnięcia. Z chwilą gdy roślina została przesadzona to wszystkie swoje siły skupiła na rozrośnięciu korzeni i dlatego zgubiła pąki. Nie martw się . Jak się ukorzeni to na pewno zakwitnie. :wink:

Kachna 

Wysłany: 20 Wrzesień 2006, 11:34   jak przezimować?

a jak przezimować tę roślinkę? póki co u mnie rośnie na balkonie w doniczce.

KaRo

Wysłany: 20 Wrzesień 2006, 11:43   

Pisze o tym dwie linijki wyżej Mirabilis :lol: :idea:

Kachna 

Wysłany: 20 Wrzesień 2006, 14:01   

:? no cóż... zdarza się, prawda?

Odpowiedz do tematu