Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to za choroba?
Autor Wiadomość
marciata

Wysłany: 7 Styczeń 2007, 09:42   Co to za choroba?

Witam,
jestem początkującym posiadaczem storczyków. Mam dwa phalaenopsis zakupione jakiś miesiąc temu w dwóch różnych sklepach.
No i jak zapewne każdy początkujący - mam problem :)
Jeden z nich rośnie zdrowo i ma się świetnie. Drugi zaś kupiony został już jako podejrzanie wyglądający.
Moja uboga wiedza nie pozawala mi stwierdzić co dolega mojemu kwiatkowi dlatego postanowiłam opisać tu jego wygląd.
Pąki uschły i opadły tak samo jak najmniejszy (ostatni) kwiat. Storczyk kupiony został z uciętymi dwoma liśćmi (jeden najwyższy - sercowy?) i jeden najniższy, z czego ten najniższy jest pożółkły i zeschnięty. Korzenie powietrzne są jakby zgniłe a następnie wyschnięte. Nie muszę chyba dodawać że wcale nie wystają poza doniczkę, tak jakby ich wogóle nie było a to co jest ponad korą to chyba są korzenie te "dolne". Ze środka liści wczoraj wyciągnęłam okazałego wełnowca. Więcej nie znalazłam. Jak widzicie jest tego trochę właśnie dlatego nie jestem w stanie określić co dolega mojemu kwiatkowi. Na razie odizolowałam go od drugiego, zdrowego storczyka aby tamten się nie zaraził.
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się mi coś doradzić prześlę szczegółowe zdjęcia.
Dziękuję i pozdrawiam
Marta

paulina

Wysłany: 19 Marzec 2007, 11:57   

miałam tak samo, zacznij od korzeni zobacz w jakim sa stanie,moga byc całkowicie zgnite, wtedy je usuń odkażonym narzedziem, rany przetrzyj weglem drzewnym i przesadz do nowego podłoża w wiekszości kupowanych storczyków w hipermarketach w podłozu sa szkodniki.

Odpowiedz do tematu