Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to za storczyk?
Autor Wiadomość
zuzka

Wysłany: 14 Luty 2007, 16:40   

Zoe nie ma sprawy, ale jak to zrobić?

Monika:) 

Wysłany: 14 Luty 2007, 17:32   

na samej górze strony jest coś takiego jak "profil", wchodzisz tam i w miejscu "skąd" wpisujesz gdzie mieszkasz

zuzka

Wysłany: 14 Luty 2007, 19:31   

Monika dzięki. Udało mi się . Ja narazie przeżywam pewne rzeczy po raz Pierwszy, więc bywa, że pytam się o coś głupiego i oczywistego. Pa

Jurek Szypuła

Wysłany: 16 Luty 2007, 19:51   

Zuzka przyznaj się, byłaś u mie w domu :wink: Żarty na bok, mój wygląda dokładnie tak samo tylko jeszcze do końca nie rozkwitł :D Tylko jakoś inaczej go oznaczyłem niż pisał hlawin. :shock: Nie jestem pewny swojego oznaczenia więc może ktoś światlejszy rozstrzygnie tą kwestię: mi wydaje się że to Odontonia Anna Claire albo jakaś bardzo podobna chybryda

zuzka

Wysłany: 16 Luty 2007, 21:21   

Jurek, widzę ze mamy takie samo maleństwo , które sprawiło nam dużo radości. Ja kupiłam go w ubiegłym roku . Kwitł raczej krótko, wiadomo zmiana warunków. Szczerz powiedziawszynawet zapomniałam po jakims czasie jak wyglądał. Teraz postanowiłam archiwizować kwitnienia. W lecie wystawiłam go na polko i tam spokojnie sobie stał. Póżniej wniosłam go z innymi kwiatami do domu. Kiedyś ja się patrzę, a tu powolutku wychodzi łodyżka, jakiesz było moje zdziwienie. Teraz rozpoczoł się okres kwitnienia i trwa już 3 tygodnie. Zobaczymy ile jeszcze?

Jurek Szypuła

Wysłany: 16 Luty 2007, 22:33   

Ja swojego kupiłem zeszłej zimy. Trochę strach było przy -8*C na dworze, ale jak go zobaczyłem w OBI to wiedziałem że bez niego nie wyjdę :wink: No może przesadzam ale na szczęście miałem transport samochodowy więc zaryzykowałem i kwiatek nie ucierpiał wcale. Kwitł pięknie i po roku zakwitł ponownie :D Zauważyłem że w zeszłym roku płatki poza bordowymi plamami miałe takie różowe przebarwienia a w tym roku są czysto białe. Niestety nie powiem dokładnie ile tygodni kwitł bo kupiłem w pełni rozkwitnięty ale u mnie stał jeszce 5 tygodni zanim zaczął zrzucać kwiaty.

zuzka

Wysłany: 18 Luty 2007, 10:07   

Czyli tak samo jak ja twoje spotkanie ze storczykiem trwa już rok. Czy Twój bedzie kwitł? Jak z nim postępowałeś. Pochwal się soją kolekcją.

Jurek Szypuła

Wysłany: 20 Luty 2007, 12:45   

Kolekcja na razie nie jest zbyt wielka. Stwierdziłem że trzeba najpierw nauczyć się "obsługiwać" storczyki zanim zgromadzi się ich więcej. W domu zresztą nie mam zbyt wielkich możliwości, bo na parapetach dominuje moja mama ze swoimi roślinkami a na dokładkę jako zapalona działkowiczka zasiedla na przedwiośniu wszystkie parapety jakimiś rozsadami :mrgreen: Najgorsze jednak jest to, żę podlewając swoje zielska podlewa "moje biedne zaniedbane SUCHE storczyki" :evil:
W domu mam w tej chwili dwa falki, dendrobium, zygopetalum, odontonię i miltonię. Odontonia jak pisałem kwitnie w tej chwili, duży falek już prawie wszystkie pąki rozwinął poza jednym pędem z pięcioma pąkami który niechcący obłamałem :cry: Mały falek kupiony z przemarzniętymi kwiatkami na wyprzedaży w OBI za 10 PLN jeszcze w pąkach ale powinien niedługo zakwitnąć :D Pozostałe próbuję nakłonić do ponownego kwitnienia jak na razie z mizernymi efektami. Sądzę że największe szanse mam z zygopetalum.
W pracy możliwości znacznie większe bo w pokoju parapet pn-wsch 520X45 i pn-wsch 170X45 :D i do tego spory (76m2) ogród zimowy...
Na razie mam w pracy przekwitającą właśnie Ludisię, dwa falki (właśnie rozkwita Ph. Ever Spring 'King' i żółto kwitnącą miniaturkę), Epidendrum radicans, cambrię nabytą niedawno w OBI, wandę i malutką sadzonkę Vanilla planifolia.

Pozdrawiam, Jurek

Jurek Szypuła

Wysłany: 20 Luty 2007, 16:33   

Moja Odontonia w styczniu 2006

nareszcie umiem wklejać zdjęcia :D

zuzka

Wysłany: 20 Luty 2007, 16:57   

HURRA! Wiem coś na temat wklejania. Ja po pierwszej fazie musiałam odpocząć dzień , aby ponownie się zabrać do ćwiczeń. Teraz wydaje mi się, że to takie nic. Ale co mnie to nerwów kosztowało, to ja wiem najlepiej. No cudnie kwitnie, ja naliczyłam się 6 kwiatów. Moje ma 5 . Trzymają się zdrowo. Opisując swoją kolekcję, to trochę przesadziłeś mówiąc, że nie jest zbyt wielka. Ja niestety należę do tych ludzi , którzy lubią ryzyko.Pierwsze kupuję, a potem uwijam się w zdobywaniu wiedzy. Próbuję zmienić kolejność, no ale wychodzi tak, jak wcześniej pisałam. Ja kocham każde jedno " badylstwo" i każdej roślinki mi żal . Jeśli chodzi o parapety to nikt z nas nie ma ich tyle, ile by chciał. Nawiasem mówiąc przydały by się parapety z gumy, która w zależności od potrzeb się rozciągała. Muszę zabrać się za naukę : zarówno grupy , nie wspominając o odmianach i szczegółach u mnie leżą. No tak uświadomiłeś mi, że wartoby się chociaż troszkę w to wciągnąć. Jurek dopisz skąd jesteś?

Odpowiedz do tematu