kupiłam ,na wyprzedazy bez kwiata ,pisze dalej orchds jungle,nie wiem jak będzie kwitł,jest marny ,ale wypuszcza nowy liść,więc wziełam ,no i cena takie cos znalazłam w internecie ,niby ma taki kwiat ,,zobaczymy
_________________ "Kto czego nie doznał,nie zrozumie "... z Płocka,kłania się Basia
to nazwa firmy która w swoim atawarze poprostu wstawiła takie zdjęcie - zrób zdjęcie całej rośliny to postaramy się choć w przybliżeniu określić gatunek który kupiłaś
Basiu tel na pewno dendrobium
sądząc po kształcie liści - hybrydy dendrobium bigbbum - sa bardziej wydłużone niz Phalaenopsis
cytuje za Orchidarium.pl
Dendrobium phalaenopsis
Normalnie uznawane za synonim D. bigibbum Lindley.Clements (1989) wyróżnił
D. phalaenopsis i D. bigibbum jako oddzielne gatunki.
mam hybrydy jednego i drugiego; różnią się trochę kształtem liści
( zaznaczam raczkuje w temacie mam tylko 4 dendrobium w tym chlodnolub kingianum)
pokaże jakie mam i porównasz liście (odmiana alba była zbyt duża (30 cm ps-bulwa i 60 cm łodyga kwiatowa - wiec na razie tylko kwiatki kupione za 10 zł ale kształt liści taki sam jak Anna Green)
dla odmiany d.kingianum - To teraz tylko "małe" ukorzenione Keiki
jeśli chcesz coś więcej wiedzieć o dendrobium poczytaj na
http://www.hejstorczyki.p...szkowska_07.htm
pozdrawiam
Małgorzata
Małgorzatka ,ja wiem że kupiłam dendrobium...to powątpiewała Probetka ,czy wogóle kupiłam dendrobium,i chcieła zdjęcie ,a właściwie chodziło ,o nazwę Jungle,i jaki będzie kwiat ,a ja nie wiem ,tylko tak znalazłam w necie ...i wcale się nie kłopocze tym ,bo jak zakwitnie ,,oby ,wszystko się okaże ,to według ciebie ,to bigbbum,serdecznie dziękuję
_________________ "Kto czego nie doznał,nie zrozumie "... z Płocka,kłania się Basia