ten biały nalot na donicach to odłożone sole mineralne (głównie z nawozów) i niestety większe ich nagromadzenie powoduje obumieranie korzeni - orchidee jeśli nawozimy to koniecznie powinniśmy przepłukiwać podłoże i to porządnie - przeanalizuj jednak co było nie tak z uprawą gdyż nie sądzę by była to wina wody destylowanej chyba że była to wina wody filtrowanej przez wkłady w dzbankach gdzie używane są żywice do jej zmiękczania a wiele roślin tego nie toleruje i to nie tylko storczyki.
Jest wiele regionów w kraju gdzie woda odstała jak najbardziej nadaje się do podlewania - jednym z takich znanych mi aglomeracji jest Łódź...
Trzababy zbadać wodę... niektóre związki ulatniają się w czasie stania wody... osady wapienne nie. Do niedawna miałam strasznie zakamienioną wodę... teraz sie trochę poprawiło. Ale nie sądzę, żebym jej mogla używać bezpośrednio do podlewania
podpisze sie pod powyzszym postem.U mnie woda tez nie jest miekka.Ale widze ze naloty to skutki nawozu.Nadmiaru.Wszystkie moje strorczyki miały w momencie zakupu spalone z wierzchu korzenie.Brazowe z nalotem.Nie nawoze ich,a jezeli juz to naprawde minimalna dawka.Korzenie w czasie pobytu u mnie zrobily sie zdrowe,zywe,zielone lub szare w zaleznosci od stopnia nawodnienia Nie przesadzajmy z nawozeniem.
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe