Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak mogę uratować storczyka?
Autor Wiadomość
Petra 

Wysłany: 7 Listopad 2006, 22:37   

asiazett napisał/a:
oto są zdjęcia tego storczyka - i jeszcze raz wielkie podziękowania dla Petra :)

Witam
Jak dla mnie możesz sobie darować ratowanie tego storczyka, jest w bardzo tragicznym stanie, doprowadzenie go do dobrego stanu bardzo długo potrwa i na nowe kwiaty poczekasz napewno dłużej niż rok.

Moim zdaniem storczyk został przelany i miał już bardzo rozłożone podłoże które zbyt długo utrzymywało wilgoć a jeszcze dłużej gdy doniczka non stop była w tej osłonce która nie wpuszczała powietrza od spodu. Możesz spróbować ratować ale odradzam, sama mam kilka takich egzemplarzy z przeceny i mimo iż puszczają korzonki od roku wyglądają nadal marnie i w końcu lądują w koszu gdyż nie mam już sił na nie patrzyć a ich miejsce zajmują nowe ale już nie takie, nad takimi przestałam się litować gdyż jest to strata pieniędzy i wybieram już tylko te w dużo lepszym stanie.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

asiazett 

Wysłany: 25 Listopad 2006, 12:40   

Mam jeszcze jedno pytanie dot. storczyków: czy jest możliwe, żeby było mu za gorąco na parapecie tuż nad kaloryferem? Jeden z moich "nowonabytych" dziwnie obkurcza płatki... No chyba, że to przekwiatnie...? Poza tym wszysko z nim w porządku, a drugi kupiony w tym samym sklepie, w tym samym czasie ma się w ogóle rewelacyjnie, a stoi w tym samym miejscu...

Petra 

Wysłany: 26 Listopad 2006, 07:41   

Nie da się porównać dwóch różnych falków by uzyskać poprawne informacje. Ten co obkurcza może rozkwitł sie wcześniej i na niego czs, może genetycznie ma mniej trwałe kwiaty albo zbyt suche powietrze, może za mokro za sucho.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

spinka

Wysłany: 26 Listopad 2006, 20:52   

Witam!

Ja miałam podobny problem, większość moich Phalaenopsis stoi na parapecie nad kaloryferem. Co prawda nic się nie działo z kwiatami, ale postanowiłam je trochę odizolować od ciepła bijącego z dołu. Udało mi się zdobyć dość gruby styropian, obcięłam go tak, by pasował na parapet i na nim postawiłam rośliny. Dzięki temu jestem trochę bardziej spokojna :)

Ja często kupuję przecenione Phalaenopsis, ostatnio dostałam za 5 zł! Nie kupuję tych w zupełnie złym stanie, tylko takie zabiedzone. Wkładam do akwarium i tam sobie rosną :) Różnie z nimi bywa, niektóre wypuszczają korzenie, inne, takie zupełnie bez korzeni zaczynają wypuszczać liście! Ale ostatnio wszystkie dostały oprysk z asahi, mam nadzieję, że to doda im wigoru :D

Pozdrawiam,
Kasia

Odpowiedz do tematu