Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ONCIDIUM
Autor Wiadomość
Petra 

Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 15:22   

A jeszcze jedno
jezeli mlode pseudobulwy marszcza sie to znaczy ze podlewamy zbyt rzadko i nalezy zwiekszyc ilosc wody.
Jak stare pseudobulwy co najmniej roczne sie marszcza to nie ma sie czym przejmowac gdyz sie starzeja i marszczenie sie jest rzecza normalna.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Famelia 

Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 15:47   

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. To może jeszcze jedno - doniczka jest koloru popielatego, nieprzezroczysta. Czy powinnam przesadzić oncidium do przezroczystej doniczki żeby korzenie miały więcej światła? Przeczytałam, że przesadza się je wiosną/latem więc chyba za późno na to, ale ta doniczka mnie zastanawia...

Petra 

Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 16:20   

U oncidiow nie praktykuje sie przezroczystej doniczki, choc nie jest ona wykluczona. Oncidium ma cieniutkie korzonki i to kiedy nalezy podlac ocenia sie na podstawie wagi doniczki.
Przesadzilabym je dopiero na wiosne kiedy bedzie wytwarzac nowe przyrosty, twoje oncidium jest w fazie kwiotnienia wiec zostawilabym je w spokoju.

Famelia 

Wysłany: 24 Wrzesień 2006, 14:39   

Mam pytanie dotyczące mojego oncidium - czy te kropki (są na bulwach, nie na liściach) są normalnym zjawiskiem czy powinnam się zacząć martwić?

Dodam, że roślinka ogólnie ma się dobrze, nadal kwitnie a nawet pojawiła się malutka bulewka :lol:

Pozdrawiam, Agnieszka

elvirczak

Wysłany: 25 Wrzesień 2006, 22:38   

A czy to normalne ze ta "bulewka" :lol: jest tak pomarszczona? Tak z ciekawosci pytam..

Famelia 

Wysłany: 26 Wrzesień 2006, 14:34   

Wydaje mi się - Petra mam nadzieję mnie poprze - że stare tzn dorosłe bulwy mogą być już pomarszczone.
Ale wracam do kropeczek - czy są one wynikiem zbyt dużego słońca? Choroby? A może to "pamięć" rośliny że przodkowie mieli kropki?
Tu tylko Petra pomoże :lol:

Pozdrawiam, Agnieszka

Petra 

Wysłany: 29 Wrzesień 2006, 14:45   

Witam
To że stare bulwki są pomarszczone jest zjawiskiem naturalnym.

Te kropki nie są naturalne, mogą być oznaką choroby, może plamistość albo powstały w wyniku operacji słonecznej. Proszę obserwować roślinkę jak nie będą się powiększać to nie ma podstaw do obaw, jak się będą powiekszać to należy się zastanowić w wyniku jakiego zjawiska powstają.
Może od zraszania? Można na wszelki wypadek zastosować jakiś preparat na plamistość

Famelia 

Wysłany: 29 Wrzesień 2006, 21:59   

Te plamki są "od zawsze", nie rosną, na młodej bulwie też są gdzie niegdzie.
Mogę popryskać grzybobójczym na plamistośc - zostało mi z zaprawiania amarylisów.

Dziękuję Petra za radę, jesteś dla mnie "storczykową wyrocznią" :lol:

Pozdrawiam, Agnieszka

Famelia 

Wysłany: 2 Październik 2006, 09:10   

Moje oncidium już prawie przekwitło, więc trzeba będzie wkrótce obciąć pęd kwiatowy. Czy powinnam czekać aż uschnie? Czy może u oncidium pęd nie usycha i trzeba obciąć zielony?

Pozdrawiam, Agnieszka

Petra 

Wysłany: 2 Październik 2006, 14:17   

Można poczekać jak uschnie albo obciąć jeżeli nam przeszkadza.

Odpowiedz do tematu