Można poczekać jak uschnie albo obciąć jeżeli nam przeszkadza.
Petra, poradź co z tą łodygą. Od miesiąca bez zmian, może zieleń lekko zbladła - ale nadal zielona. Przybyła 1 mała bulwa, mam też 2 przyrosty (nie bulwy, tylko jakby listki rosnące z ziemi). Czyli roślinie raczej łodyga nie szkodzi. Ale może mi ją osłabiać ta łodyga, co?
W gruncie rzeczy łodygę możesz usunąć, w znikomych przypadkach zdarza się by coś wypuściła nowego, raczej zasycha i tyle. Może troszkę osłabiać cebulkę ale nie ma to większego znaczenia gdyż szansę na kwitnienie mają właśnie te nowe przyrosty ( bulwki wykształcą się pożniej)
jak tylko dojrzeją czyli zapewne w przyszłym roku, co najwyżej przez tą łodyżke mniej składników pokarmowych idzie do młodych.
witam
od niedawna mam storczyka-oncidium sp. ktory pieknie zakwitł (małe, białe kwiatuszki) ale poniewaz nic nie trwa wiecznie przekwitł , wszystkie kwiatki opadły i w zwiazku z tym chciałam zadac opytanie co dalej z nim zrobic:) bo nie wiem czy powinnam odciac uschniete pedy kwiatowe i ograniczyc podlewanie a jezeli tak to jak go teraz podlewac i jak zimowac?? czy moze podlewac go dalej normalnie i czekac na nastepne kwitnienie:)
serdecznie prosze o pomoc i z gory dziekuje za wszystkie rady:))))
Wysłany: 12 Luty 2007, 14:11 Oncidium obcinać czy nie obcinać? oto jest pytanie
witam wszystkich forumowiczów! mam takie pytanie czy po tym jak uschła część pędu kwiatostanowego trzeba go przyciać czy zostawić. a jeśli przyciać to czy u nasady czy do jakiejś wysokości? i zdjęcie mojej roślinki
pozdrawiam
czytałem już to. ale nie wiem czy ciachnąć go u nasady czy na jakiejś wysokości? o to mi chodzi
Skoro przeczytałeś to doczytałeś, że Petra pisze
W gruncie rzeczy łodygę możesz usunąć, w znikomych przypadkach zdarza się by coś wypuściła nowego, raczej zasycha i tyle.
Tak wiec ciachnij ją nisko - ja trzymałam badyla długo i nic mi to nie dało.
Odpowiedż dla Iumumby Oncidium- Po przekwitnięciu, gdy wszystkie kwiaty opadną, a pęd kwiatowy uschnie, można go wyciąć dość nisko, uważając jednak, aby nie uszkodzić pseudobulwy i liści. Po kwitnieniu łodygę po prostu się wycina (nisko przy pseudobulwie), ponieważ roślina nie powtarza kwitnienia na starej łodydze.