Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ONCIDIUM
Autor Wiadomość
Famelia 

Wysłany: 9 Listopad 2006, 15:24   

Petra napisał/a:
Można poczekać jak uschnie albo obciąć jeżeli nam przeszkadza.

Petra, poradź co z tą łodygą. Od miesiąca bez zmian, może zieleń lekko zbladła - ale nadal zielona. Przybyła 1 mała bulwa, mam też 2 przyrosty (nie bulwy, tylko jakby listki rosnące z ziemi). Czyli roślinie raczej łodyga nie szkodzi. Ale może mi ją osłabiać ta łodyga, co?

Pozdrawiam, Agnieszka

Petra 

Wysłany: 9 Listopad 2006, 15:30   

W gruncie rzeczy łodygę możesz usunąć, w znikomych przypadkach zdarza się by coś wypuściła nowego, raczej zasycha i tyle. Może troszkę osłabiać cebulkę ale nie ma to większego znaczenia gdyż szansę na kwitnienie mają właśnie te nowe przyrosty ( bulwki wykształcą się pożniej)
jak tylko dojrzeją czyli zapewne w przyszłym roku, co najwyżej przez tą łodyżke mniej składników pokarmowych idzie do młodych.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

siasia

Wysłany: 13 Styczeń 2007, 15:13   oncidium sp.

witam
od niedawna mam storczyka-oncidium sp. ktory pieknie zakwitł (małe, białe kwiatuszki) ale poniewaz nic nie trwa wiecznie przekwitł , wszystkie kwiatki opadły i w zwiazku z tym chciałam zadac opytanie co dalej z nim zrobic:) bo nie wiem czy powinnam odciac uschniete pedy kwiatowe i ograniczyc podlewanie a jezeli tak to jak go teraz podlewac i jak zimowac?? czy moze podlewac go dalej normalnie i czekac na nastepne kwitnienie:)
serdecznie prosze o pomoc i z gory dziekuje za wszystkie rady:))))

Famelia 

Wysłany: 14 Styczeń 2007, 17:22   

http://www.floraforum.net/ftopic916.html

Pozdrawiam, Agnieszka

lumumba

Wysłany: 12 Luty 2007, 14:11   Oncidium obcinać czy nie obcinać? oto jest pytanie

witam wszystkich forumowiczów! mam takie pytanie czy po tym jak uschła część pędu kwiatostanowego trzeba go przyciać czy zostawić. a jeśli przyciać to czy u nasady czy do jakiejś wysokości? i zdjęcie mojej roślinki
pozdrawiam

Famelia 

Wysłany: 12 Luty 2007, 14:43   

Tu masz odpowiedź - w wątku o oncidium :twisted:
http://www.floraforum.net/ftopic916-0-asc-20.html

Pozdrawiam, Agnieszka

lumumba

Wysłany: 12 Luty 2007, 15:42   

czytałem już to. ale nie wiem czy ciachnąć go u nasady czy na jakiejś wysokości? o to mi chodzi

Famelia 

Wysłany: 12 Luty 2007, 15:50   

lumumba napisał/a:
czytałem już to. ale nie wiem czy ciachnąć go u nasady czy na jakiejś wysokości? o to mi chodzi

Skoro przeczytałeś to doczytałeś, że Petra pisze
W gruncie rzeczy łodygę możesz usunąć, w znikomych przypadkach zdarza się by coś wypuściła nowego, raczej zasycha i tyle.
Tak wiec ciachnij ją nisko - ja trzymałam badyla długo i nic mi to nie dało.

Pozdrawiam, Agnieszka

hlavin 

Wysłany: 13 Luty 2007, 08:01   

Odpowiedż dla Iumumby :D Oncidium- Po przekwitnięciu, gdy wszystkie kwiaty opadną, a pęd kwiatowy uschnie, można go wyciąć dość nisko, uważając jednak, aby nie uszkodzić pseudobulwy i liści. Po kwitnieniu łodygę po prostu się wycina (nisko przy pseudobulwie), ponieważ roślina nie powtarza kwitnienia na starej łodydze.

aechmea 

Wysłany: 22 Lipiec 2007, 14:48   

kupiłam dzis takie oncidium jak pokazuje Famelia... mam nadzieję, że mi przezyje aż do nastepnego kwitnienia :) Jak się trzyma twoje oncidium Famelia?

Odpowiedz do tematu