Mam pytanie do falkowych guru. Mój falek z przeceny jest w trakcie reanimacji. Nowy listek sie pokazał i rośnie. Nie widzę natomiast nowych korzonków? Czy to normalne
_________________ Dopiero przy końcu roboty można poznać, od czego trzeba było zacząć.
Witajcie!
Chcę sie pochwalić moim falkiem - chyba zaczął wypuszczać nowe pąki!!! Ten duży! a o małego mam pytanie-też coś sie ruszyło na łodydze-tylko obawiam się (po przeczytaniu innych postów!) czy aby nie musiałabym go uciąć dlatego ,że
-musiałam go przesadzić,poobcinać zalane korzenie-zostały mu 3 małe i nie wiem czy dobrze,żeby on teraz brał się za kwitnięcie-co mi doradzicie?
Justa -
Na pierwszy rzut oka wygląda zdrowo - więcej powiedziało by mi zdjęcie przed jego ponownym posadzeniem
ten listek nowy, który widzę na powiększonym zdjęciu wyrósł już w trakcie reanimacji?
jeśli tak to roślina ruszyła i korzenie są wstanie ją wyżywić
korzenie jakie pozostały, może wystarczyły aby roślina szybko zaadaptowała się i bez większych problemów rozwija sie dalej?
moje miniaturki przed reanimacja były w gorszym stanie 2 liście, które zostały nie były tak jędrne nie miały nowego choćby maleńkiego nowego listka,
mimo to jeden wypuszczał nową łodygę kwiatową i rozwijała się zeszłoroczna; po ok 2 tygodniach od początku reanimacji zaczęły
zaczynając od najmłodszego żółknąć zawiązane pączki kwiatowe.
z kwiatów rozwinął sie tylko najstarszy uformowany na zeszłorocznej łodydze
nie mam doświadczenia w uprawie storczyków w wazonie na razie miałam w doniczkach ceramicznych i plastykowych przejrzystych
życzę powodzenia
pozdrawiam
Justa mam nadzieje,że pokażesz jak dalej rozwija się reanimowany
Nowira zapowiada sie piękne kwitnienie
chyba sprawię sobie drugiego "normalnego" w kwiatach na zimowe dni