Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PHALENOPSIS cz 3
Autor Wiadomość
Maniek 

Wysłany: 19 Październik 2007, 19:43   

Nowirko, ale z Ciebie szczęściara!

pysia 

Wysłany: 21 Październik 2007, 20:55   

No to pochwalę swojego falka też :wink:
Kupiony pod koniec marca, w połowie lipca skończył kwitnienie, odpoczął trzy m-ce, a teraz wypuszcza nowy pęd kwiatowy.

A teraz mam pytanie do 'storczykarzy': jaką najniższą temp. jest w stanie wytrzymać taki phalaenopsis ?

Mój od zakupu stoi na parapecie zachodniego okna. Pod tym parapetem nie ma kaloryfera. Odkąd zaczęły się jesienne chłody, stojące na nim rośliny nie mają niestety za ciepło. Razem z falkiem trzymam tam fiołki i skrętniki, jedne i drugie jak dotąd kwitną jak oszalałe. Ale... dziś z ciekawości postawiłam obok doniczki z falkiem termometr. I trochę mnie zmroziło - 11st.
Gdzieś wyczytałam, że 13 st. zabija falenopsisy... Czy to prawda ? Boję się, że balansuję z nim na krawędzi...

Lila2006 

Wysłany: 21 Październik 2007, 21:02   

Też się chętnie dowiem. Moje wszystkie storczyki też stoją na oknie i właśnie się zastanawiałam, czy nie przenieść ich w cieplejsze miejsce. Zwłaszcza, że również zabierają się za kwitnienie.

Kamyczek87 

Wysłany: 21 Październik 2007, 21:10   

Podobno najniższa znośna temp. dla nich to 15 stopni.

bachud 

Wysłany: 22 Październik 2007, 06:26   

A ja musze pomarudzić. W sobotę byłam w Gdańskim obi i aż mnie zatkało - i to bynajmniej nie różnorodność oferty... Były co najmniej dwie tace z... resztakami. Phalek przekwitnieęty, ledwo trzymajęcy się kupy, jakieś posuszone oncidia ze zmarszczonymi pseudobulwami (oczywiście bez kwiatów) i takie tam podobne. Az kilka razy poszłam sprawdzić do czytnika - 29,90! Aż kobieta jakas do mnie podeszła żeby zapytać na ile są przecenione...
Beznadzieja. I dlatego zawsze zazdroszczę Wam że gdzieś przeceniają kwiaty II gatunku... Wiem, że może nie zawsze jest sensowne kupowanie czegoś takiego ale chodzi już o zasadę. Niestety gdańskie obi (bywam tam co jakiś czas) jeżeli juz jakimś cudem ma coś przecenionego to są to dopiero wtedy jak są to całkiem przegniłe zwłoki. Dopóki jest kawałek zielonego liścia to trzymają cenę...

BASIA TEL 

Wysłany: 22 Październik 2007, 07:32   

Basieńka ,nie daj się nabrać...u nas Obi jest to samo ,zdzierstwo :evil: ,szukaj po kwiaciarniach ,nieraz mają zwłaszcza teraz jak idzie na zimę ,dostają świeże storczyki ,to co zrobią ze starymi ,u nas ma Nomi ,przyzwoiciej zniżone ,Auchan...ale trzeba polować :razz: :mrgreen:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2007, 12:41   

bachud, może to problem w 'procedurze'?

Nie jestem taka mądra sama z siebie, ale zaobserwowałam taka scenę w warszawskim OBI, może to w Gdańsku też tak działa?

Bo w warszawie, pokazujesz PANI/PANU z OBI palcem kwiatka z tej 'przecenionej półki' i oni wypisują kwitek na cenę tego egzemplarza. Widziałam ludzi którzy brali po 3-4 przekwitle falki po 5 zl/szt.

Może tu taj też trzeba zawołac najpierw 'pana od kwiatkow' żeby wypisał karteczke do kasy? :cool:

Pozdrawiam :)

bachud 

Wysłany: 22 Październik 2007, 13:22   

tellerka napisał/a:
Może tu taj też trzeba zawołac najpierw 'pana od kwiatkow'

A, może to i mieć sens, faktycznie... Jak kolejnym razem będę i będę posiadać choć chwilę czasu (czytaj: "męża wywalę do electro...") to przetestuję...

tellerka 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2007, 13:25   

Wiem, wiem jak to działa... w LM zdołałam w przelocie porwać tylko ziemię dla storczykow... :roll:

Pozdrawiam :)

sbb28 

Wysłany: 22 Październik 2007, 20:14   

no to ja zaszalałam całkowicie.
Byłam na kiermaszu Tomaszewskiego w Poznańskiej palmiarni ale na zakupy pojechałam do ich sklepu- zawsze mają przecenione storczyki;
tu mogę sie targować z ceny 10zł jak przekwikłe na 5zł tak kupiłam latem miltonie i miltoniopsis ( miltonie u mnie zakwitły; miltoniopsis ma dużo przyrostów)

w niedziele powalczyłam i z 15 kupiłam po 10 zł cambria colmanara wild cat red przekwitniętą z 3 nowymi przyrostami;
dendrobium Phalaenopsis białe ogromne- 30 cm ps-bulwy; pęd kwiatowy jeszcze 60 cm (cześć kwiatów przekwitła);

tutaj kwiat
[IMG]http://images33.foto...r="0" alt="" />

no i całkowite szaleństwo ale nie mogłam sie oprzeć tyk ciapkom; kropkom no i wielkości i ilości kwiatów przy dotychczas hodowanych miniaturkach jeden z jedna łodygą kwiatową

i zbliżenie kwiatka - ciapka

drugi wybór męża 2 łodygi główne i 4 boczne - tak dużego jeszcze nie miałam - mam nadzieję, że sie zaaklimatyzuje - że te wszystkie pąki rozkwitną - dotychczas kupowałam je późną wiosną, żeby nie miały zbyt wielkiego szoku przy przenosinach - temu jeszcze dodatkowo korzenie wyłażą z doniczki górą i dołem - podłoże ok; zabezpieczyłam korzenie - przesadzę po przekwitnięciu

macie rację w marketach są droższe i gorszej jakości do tego jeszcze nie umieją się z nimi obchodzić najczęściej są przelane
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu