Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PHALENOPSIS cz 3
Autor Wiadomość
martita 

Wysłany: 25 Październik 2007, 10:18   

Witam!
Ja mam takie pytanko świeżo upieczonej posiadaczki Falka. Dostałam miesiąc temu ślicznie kwitnącego Falka (kwiat biały z fioletowym środkiem) i już tak kwitnie miesiąc. No i mam pytanko, jak długo on może tak jednorazowo kwitnąć (zaczynam się stresować ;) )?Czytałam, że niektóre Falki od kilku do kilkunastu miesięcy..To prawda?
Dziękuję i pozdrawiam!

Kamyczek87 

Wysłany: 25 Październik 2007, 10:22   

Mój jeden kwitł 4 miesiące. :wink:

martita 

Wysłany: 25 Październik 2007, 10:28   

oooo! ;) fajnie by było cieszyć oko tak długo :) Dzięki za odpowiedź.

aiszo 
Moderator

Wysłany: 25 Październik 2007, 11:00   

Dolliania pisała, że jej kwitnie od marca :mrgreen:

kasia 

Wysłany: 25 Październik 2007, 11:02   

falek mojej tesciowej kwitnie od 2 lat z jedna krotka miesieczna przerwa :razz:

Kamyczek87 

Wysłany: 25 Październik 2007, 11:02   

O kurcze. :shock:

sbb28 

Wysłany: 25 Październik 2007, 19:11   

jeden z moich kwitnie od kwietnia
pozdrawiam

bura4

Wysłany: 25 Październik 2007, 20:22   

No to i ja może parę słów dorzucę. Mój falenopsis w kwietniu (fota z 7 kwietnia) był taki: jedna łodyżka kwitnąca. Parę kwiatków, druga dopiero wyłaziła :)

W czerwcu miał już taki kwiatostan:

A w sierpniu tak wyglądał: (oczywiście to ten w środku)

W tamtym tygodniu zaczął zrzucać kwiaty (były na nim od kwietnia) i jedna łodyga jest goła, a na tej drugiej (co wyrosła około czerwca) nadal są kwiaty i widzę 4 nowe pączki, na razie malutkie zieloniutkie.

tropka 

Wysłany: 26 Październik 2007, 08:11   

kiedyś kupiłam storczyka do reanimacji, wsadziłam go keramzytu i zakwitł. ma cały czas kwiaty, tylko nie ma stożka wzrostu,( był przegnity) korzenie ładnie się rozrosły, natomiast nie wypuszcza nowych liści a nawet zauważyłam że nie rosną te które ma. dziś zauważyłam że na czubku pędu kwiatowego wyrasta korzonek i chyba malutki listek :mrgreen: :mrgreen: jeśli wszystko dobrze pójdzie to chyba będę mieć za jakiś czas nowego własnego storczyka!!!!!!!!!!!!! już mnie ręce swędzą żeby go przesadzić ale ledwie go widać, jakiej powinien być wielkości żeby można go było przesadzić? no i pytanie na wyrost : do ziemi storczykowej czy do keramzytu? jego mama rośnie w keramzycie. no i trochę się martwię bo jeśli roślina wypuszcza takiego malucha to może w ten sposób chce się ratować bo może nie może wypuszczać nowych liści?

Kamyczek87 

Wysłany: 26 Październik 2007, 09:24   

Keik musi mieć conajmniej 3 zdrowe korzonki,aby można było go przesadzić,najlepiej do podłoża dla storczyków,tylko troche drobniejszego niż np.ten dla Phalaenopsisów z Orchidsklepiku. :P Tam są naprawde wielkie kawałki. ;) Można rozdrobić. :P Możliwe że roślina mateczna chce się właśnie ratować. :roll:

Odpowiedz do tematu