Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PHALENOPSIS cz 3
Autor Wiadomość
PiLLow 

Wysłany: 28 Październik 2007, 15:59   

Chcialabym sie przywitac :)
Podczytuje Was jakis czas, mam nadzieje, ze moge sie przylaczyc :wink: Zostawilam posta wczesniej ale znikna

Orchideami zajmuje sie krotko, bo nieco ponad rok.

Oto moje Phalaenosisy;

Obecnie eksperymentuje z keiki paste na jednym z Falkow, czekam na efekty z niecierpliwoscia. Ma ktos moze doswiadczenia z tym specyfikiem?

Aletheia 

Wysłany: 28 Październik 2007, 19:19   

Pillow- śliczne kwiaty, szczególnie podoba mi się ostatni i sama na takiego poluję :smile:
Powiedz mi proszę, gdzie kupiłaś keiki paste? Siostra chciała mi kupić w Niemczech (Wuppertal), ale wszędzie robili wielkie oczy i nie wiedzieli o co chodzi.

PiLLow 

Wysłany: 28 Październik 2007, 20:29   

Aletheia - keiki paste (keiki boost) kupilam przez e-bay, sprzedaje go firma ogrodnicza mieszczaca sie we Francji. Wysylaja swoje produkty po calej Europie :)

http://cgi.ebay.ie/ws/eBa...s_promot_widget

Ja potraktowalam swojego juz ze 2 tyg temu jak nie wiecej i chyba costam zaczyna sie dziac, puki co nie odgrzebuje :) czekam cierpliwie. Dzisiaj zaaplikowalam na kolejnego falka, zobaczymy.

dcmiel 

Wysłany: 28 Październik 2007, 20:32   

PiLLow napisał/a:
keiki paste (keiki boost) kupilam przez e-bay
jak duże opakowanie i za ile z przesyłką?

PiLLow 

Wysłany: 28 Październik 2007, 21:22   

Wyzej wkleilam linka do tego sklepu internetowego. Za calosc zaplacilam 14 Euro, opakowanie jest baaaaaaardzo wydajne (stosuje sie tylko odrobinke tej pasty, taka kulke o srednicy ok.1,5 mm na jeden wezel), nie ma masy podanej na opakowaniu ale jak na moje oko to bedzie z 5 ml.

bachud 

Wysłany: 29 Październik 2007, 07:27   

No to koniecznie daj znac jak tylko zobaczysz efekty! jestem bardzo ciekawa. Jeżeli zadziała to może tez zaszaleję :mrgreen:

weronika 

Wysłany: 29 Październik 2007, 19:18   

witam serdecznie! kupilam slicznego nakrapianego falka ale strasznie przelanego:( jak wyjelam mu patyczek bambusowy z ziemi byla na nim plesn:( Falek kwitnie.czy moge go przesadzic(chyba nawet musze)?czy musze zrobic cos jeszcze?

sbb28 

Wysłany: 29 Październik 2007, 20:00   

Weroniko
Jeśli na doniczce nie widać pleśni; podłoże jest z grubych kawałków kory; liście jędrne to może ratując kwitnienie wpierw "odwodnij" wsadzając skręcony papier toaletowy najgłębiej jak możesz w otwory doniczki od spodu, ustaw to na grubej warstwie ręczników papierowych żeby miało w co wsiąkać i obserwuj stan podłoża, korzeni i liści
przy niskiej wilgotności pleśnie rzadko się rozwijają;
decyzję o przesadzeniu możesz podjąć w każdej chwili
pozdrawiam
Małgorzata

weronika 

Wysłany: 30 Październik 2007, 09:51   

Małgosiu!Ja tego kwiatka kupilam jakies 1,5 tygodnia temu,od tamtej pory go nie podlewam.Jeden ped kwiatowy mu calkiem zasechl i po wycieciu go wyjelam ten patyczek bambusowy i dopiero wtedy zauwazylam ta plesn:(Obejrzalam dokladnie podloze(przez doniczke) i korzonki i chyba nic nie widac ale obawiam sie ze ta plesn moze byc tak glebiej blizej srodka gdzie juz nie zobacze nie wyjmujac go z podloza:(Liscie wygladaja nienajgorzej,na poczatku byly miekkie,teraz robia sie coraz jedrniejsze:)Korzonki tez sa w calkiem dobrym stanie.Ale odkad zobaczylam plesn na tym patyczku ciagle sie martwie ze moze byc gdzies tam w srodku:(

Aletheia 

Wysłany: 30 Październik 2007, 11:51   

Wszystko pięknie, ładnie, ale biały storczyk (ten od ułamanego pędu) wysusza 2 dolne, najmniejsze liście. Jeden już odpadł, drugi jest w drodze. Z korzeniami chyba wszystko w porządku, bo pęd nadal rośnie jak szalony (jest już ok. 2 razy większy niż na zdjęciach, które ostatnio pokazywałam!), wypuszcza korzenie. Co może być przyczyną? Dodam, że żadne warunki uprawy nie uległy zmianie. Z 6 zostały mu 4 liście, reszta trzyma się zdrowo, są jędrne i zielone.

Odpowiedz do tematu