Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PHALENOPSIS cz 3
Autor Wiadomość
sbb28 

Wysłany: 30 Październik 2007, 19:04   

Aletheia (ależ masz trudne dla mnie dysgrafika logo; kojarzy mi się z nazwą asteroidy obiegającej słońce)
wstaw zdjęcia wtedy łatwiej ocenić
mnie sie wydaje,że najstarsze po prostu więdną nie każdy ma ich tyle co ten Twój kropkowany- roślina skupia siły na rozwoju kwiatów mając w zapasie jeszcze 4 dorodne ale nie jestem pewna może są jacyś nieproszeni goście? - patrzyłaś pod lupą na ich powierzchnię i spód? lub podczas podlewania czy z podłoża coś nie wyłazi, skacze na powierzchni wody przy zanurzeniu doniczki?

Weronika jak liście odżywają ja bym poczekała trochę nadal nie podlewając jak podłoże przesycha pleśnie maja utrudniony rozwój nawet te w środku bo zmniejsza sie poziom wilgoci.
Nie piszesz czy podłoże jest gruboziarniste czy bardzo rozdrobnione. w drugim przypadku jednak zdecydowała bym sie na przesadzenie bo głębsze przesychanie jest wtedy utrudnione, brak dostępu powietrza do wewnętrznych korzeni no i długo trwa
pozdrawiam
Małgorzata

dwafutra 

Wysłany: 30 Październik 2007, 20:22   

Witajcie :) Mam pewne pytanie Zakupiłam dziś swojego pierwszego phalaenopsisa tyle ze korzonki sporo wychodzą poza doniczkę, czy powinnam go przesadzić? Dodam że kwitnie i ma sporo pąków kwiatowych, poniżej wklejam zdjęcie :) Byłabym wdzięczna za pomoc :)

sbb28 

Wysłany: 30 Październik 2007, 20:55   

piękny kwiatek ale korzenie to jeszcze nic korzenie potrafią wychodzić nie tylko górą ale i mnóstwo dołem; na razie nie przesadzaj; nie podlewaj- korzenie w doniczce są teraz soczyście zielone wydaje mi sie, że jest woda na dnie doniczki ale nie mogę zrobić zbliżenia - zdjęcie; jesli to prawda szybko na noc postaw na papierowych ręcznikach aby nadmiar odsączyły

podlewanie rozpocznij jak te we wnętrzu doniczki będą miały barwę tych na wierzchu lub nie będziesz widziała "rosy" na ściankach doniczki

zapewnij całej roślinie odpowiednią wilgotność ( wstaw np w szeroką osłonkę wypełnioną keramzytem i na dnie wlana woda - ale poniżej powierzchni keramzytu - ), mniejszy szok dla rośliny i mniejsze ryzyko opadania kwiatów i pąków po przeniesieniu rośliny w nowe warunki;

nie narażaj na bezpośredni nawiew powietrza i zbyt niską temperaturę przy otwarciu okna- wtedy najszybciej opadają kwiaty i prawie rozwinięte pąki;
poczytaj też o uprawie - przydatne linki na tym forum

I przede wszystkim ciesz się rozwojem kwiatów; :grin:
pozdrawiam
Malgorzata

dwafutra 

Wysłany: 30 Październik 2007, 20:59   

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :) Czytam i czytam właśnie o uprawie :) Nie mam obecnie keramzytu, czy w jakiś jeszcze sposób mogę zapewnić mu większą wilgotność powietrza? :smile:

sbb28 

Wysłany: 30 Październik 2007, 21:56   

najprościej głęboki talerz , misa i na to np kratka do ryb na grilla i dopiero na tym doniczka z kwiatkiem - pomyśl jak inaczej stworzyć estetykę - nie wiem co masz pod ręką
I Jeszcze jedna podstawowa zasada - podlewać wodą destylowaną lub co najmniej przegotowaną i odstaną ok tygodnia z rozcieńczona - ok 1/4 nawozu dla roślin kwitnących teraz w czasie kwitnienia - oczywiście zawsze po przesuszeniu podłoża

dwafutra 

Wysłany: 30 Październik 2007, 22:08   

sbb28 napisał/a:
najprościej głęboki talerz , misa i na to np kratka do ryb na grilla i dopiero na tym doniczka z kwiatkiem - pomyśl jak inaczej stworzyć estetykę - nie wiem co masz pod ręką
I Jeszcze jedna podstawowa zasada - podlewać wodą destylowaną lub co najmniej przegotowaną i odstaną ok tygodnia z rozcieńczona - ok 1/4 nawozu dla roślin kwitnących teraz w czasie kwitnienia - oczywiście zawsze po przesuszeniu podłoża

Dziękuję :) A w tym przypadku będzie lepszy nawóz stricte dla storczyków czy tylko dla roślin kwitnących?

sbb28 

Wysłany: 30 Październik 2007, 22:36   

zależy jaki masz - ja daję przy każdym podlewaniu 1/2 do storczyków ;lub od czasu do czasu dla roślin kwitnących; czasem rozcieńczone guano z orchidsklepiku -każdy ma swoje wypróbowane sposoby dokarmiania.
teraz jak kaloryfery działają to co 2 podlewanie (1x na 2 tygodnie jak kwitną)- ale nie spiesz sie niech wpierw dobrze przeschnie podłoże
mb

Aletheia 

Wysłany: 31 Październik 2007, 12:12   

Żadnych pasożytów nie widzę, ale za to na obrzeżach liści pojawiają się kropelki. Przy podlewaniu też nic nie wychodzi, oglądam go rano, w południe i wieczorem i nadal nic nie widzę, tylko te nieszczęsne kropelki. Dodam, że są słodkie.
Oto usychający liść:

I przy okazji to, jak w ciągu kilku dni urósł pęd białego :smile:

Małgosiu- mój login to nie nazwa asteroidy, ale moje imię w języku starogreckim :smile:

sbb28 

Wysłany: 31 Październik 2007, 16:27   

z tą rosa to nigdy nic nie wiadomo może być to zarówno objaw działalności szkodników - mszyce
jak i objaw różnic wilgotności
(nie umiem dokładnie wytłumaczyć - chodzi o jakieś różnice ciśnienia wewnętrznego w liściu i ciśnienia zewnętrznego związane z wilgotnością);
inni nazywają te krople "zadowoleniem rośliny".

Często je obserwuję po intensywnym podlaniu na wszystkich nowych przyrostach - wiosennych i jesiennych cymbidium , też są słodkie - szkodników na pewno nie ma.

Moim zdaniem to naturalne więdnięcie najstarszych liści, pozostałe wyglądają ok.

pozdrawiam

Kamyczek87 

Wysłany: 31 Październik 2007, 16:29   

Aletheia, a jakie podłoże ma Twój storczyk,wygląda na bardzo zbite. :?:

Odpowiedz do tematu