moim zdaniem one są wiecznie zielone bo nie mają doniczki - osłonki; podłoże przesuszone (oglądając zdjęcia całkowicie) - korzonki ratują jak mogą całość rośliny KWITNĄCEJ w 2 pędach zastępując częściowo liście. nie widzę na nich żadnych oznak wilgotności - choćby maleńkich kropel "rosy"
Moim zdaniem podlej je na razie tylko wodą destylowaną lub deszczówką - z nawozem to zbyt dużo dla osłabionej rośliny i obserwuj całość; może wstaw do przewiewnej osłonki z keramzytem i wodą na dnie podniesie to wilgotność wokół rośliny? i za jakieś 2 tygodnie spróbuj przy ponownym podlewaniu dodać odrobinę nawozu (1/4 dawki)
pozdrawiam
ciąg dalszy:
podlej znaczy zanurz w wodzie do wysokości krawędzi doniczki na minimum 15 minut
Przy tak wyschniętym podłożu musisz to robić powoli zabezpieczając doniczkę przed przechyleniem i wypłynięciem wierzchniej warstwy podłoża - całość musi równomiernie powoli nasiąkać;
potem odczekaj aż nadmiar wody odcieknie.
Na podstawku nie możesz mieć wody, która będzie zalegała i utrudniała dostęp powietrza do korzeni
pozdrawiam
dziekuje za cenne rady:) Podlalam sama woda,z nawozem sie wstrzymalam i jak widze zrobilam slusznie:) Podlalam go rano a juz widac efekty:) Platki znow sie pieknie rozlozyly,listki troche stwardnialy:)A pewnie jutro bedzie jeszcze lepiej:))
powiedzcie mi tak przy okazji - ile czasu potrzebuje nowy pęd od wyrośnięcia do wykształcenia pąków i kwitnienia? niecierpliwa jestem, codziennie swoich doglądam i doczekać się nie mogę
Ja też jestem niecierpliwa, ale z moich doświadczeń wynika, że falki rosną szybko (chodzi mi o pęd kwiatowy). Trudno jest mi natomiast jednoznacznie określić ile czasu zajmuje od pojawienia się pędu do rozkwitnięcia - to zależy do wielu czynników
korzenie nie sa soczyscie zielone,wiekszosc jest przesuszona,a podloze widac ze jest suche,podlanie było ratunkiem.Szkoda bo pewnie tak przesuszony falek straci paki.Ale szybko wypusci nowe.
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe