Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości

Twoja wyszukiwarka
FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PHALENOPSIS cz2
Autor Wiadomość
sbb28 

Wysłany: 8 Październik 2007, 22:51   

moim zdaniem one są wiecznie zielone bo nie mają doniczki - osłonki; podłoże przesuszone (oglądając zdjęcia całkowicie) - korzonki ratują jak mogą całość rośliny KWITNĄCEJ w 2 pędach zastępując częściowo liście. nie widzę na nich żadnych oznak wilgotności - choćby maleńkich kropel "rosy"
Moim zdaniem podlej je na razie tylko wodą destylowaną lub deszczówką - z nawozem to zbyt dużo dla osłabionej rośliny i obserwuj całość; może wstaw do przewiewnej osłonki z keramzytem i wodą na dnie podniesie to wilgotność wokół rośliny? i za jakieś 2 tygodnie spróbuj przy ponownym podlewaniu dodać odrobinę nawozu (1/4 dawki)
pozdrawiam

sbb28 

Wysłany: 8 Październik 2007, 22:58   

ciąg dalszy:
podlej znaczy zanurz w wodzie do wysokości krawędzi doniczki na minimum 15 minut
Przy tak wyschniętym podłożu musisz to robić powoli zabezpieczając doniczkę przed przechyleniem i wypłynięciem wierzchniej warstwy podłoża - całość musi równomiernie powoli nasiąkać;
potem odczekaj aż nadmiar wody odcieknie.
Na podstawku nie możesz mieć wody, która będzie zalegała i utrudniała dostęp powietrza do korzeni
pozdrawiam

weronika 

Wysłany: 8 Październik 2007, 23:36   

dziekuje za cenne rady:) Podlalam sama woda,z nawozem sie wstrzymalam i jak widze zrobilam slusznie:) Podlalam go rano a juz widac efekty:) Platki znow sie pieknie rozlozyly,listki troche stwardnialy:)A pewnie jutro bedzie jeszcze lepiej:))

Monia123 

Wysłany: 9 Październik 2007, 12:31   

Trzymamy kciuki za "sucharka" :mrgreen:

Monia123 

Wysłany: 9 Październik 2007, 12:34   

Aletea napisał/a:
powiedzcie mi tak przy okazji - ile czasu potrzebuje nowy pęd od wyrośnięcia do wykształcenia pąków i kwitnienia? niecierpliwa jestem, codziennie swoich doglądam i doczekać się nie mogę :wink:

Ja też jestem niecierpliwa, ale z moich doświadczeń wynika, że falki rosną szybko (chodzi mi o pęd kwiatowy). Trudno jest mi natomiast jednoznacznie określić ile czasu zajmuje od pojawienia się pędu do rozkwitnięcia - to zależy do wielu czynników :cool:

kasia 

Wysłany: 9 Październik 2007, 12:37   

korzenie nie sa soczyscie zielone,wiekszosc jest przesuszona,a podloze widac ze jest suche,podlanie było ratunkiem.Szkoda bo pewnie tak przesuszony falek straci paki.Ale szybko wypusci nowe.

Teśka 

Wysłany: 13 Październik 2007, 20:59   

Ten mi się podoba :smile:

sbb28 

Wysłany: 13 Październik 2007, 22:35   

Teśka ale to jest bukiet kwiatów nie żywa roślina o co Ci chodzi? nawet nie mam pewności czy to phalaenopsis czy dendrobium?

Kamyczek87 

Wysłany: 14 Październik 2007, 01:12   

To Dendrobium phalaenopsis tylko szkoda że w bukiecie. :razz:

Aletheia 

Wysłany: 14 Październik 2007, 08:41   

Niemniej jednak, odmiana bardzo ładna, trzeba przyznać :smile:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi