A mojemu Barbiemu (ze względu na kolor kwiatów- barbie róż w dosłoiwnym tego słowa znaczeniu) odżyły korzonki! Tylko jeden był już do niczego TŻ jak go tylko zobaczył, stwierdził :Oo, jak mu się ładnie kwatki poprawiły!
Jestem z siebie dumna To mój pierwszy rehabilitant i... chcę więcej!
Mam jeszcze jedno pytanie , przesadziłam kwiatek wczoraj ,miał całkiem zielone korzenie dziś ma prawie zupełnie białe , na podłożu pisało aby nie podlewać przez 2 tyg po przesadzeniu , czy jednak powinnam podlać ?
Moim zdaniem powinnaś podlać, gdy zrobią się ZUPEŁNIE białe, a nie "prawie zupełnie białe". Lepiej go nieco podsuszyć niż zalać.
_________________ Jestem tylko lisem, podobnym do tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie...
http://picasaweb.google.pl/Szarania/Kotek
Pozdrawiam.
No i przez was, niedobroty jedne wpadłam w nałóg. Jutro jadę po następne storczyki
Yamaya, tak jak pisała Dolliania. Podlewasz dopiero wtedy, kiedy WSZYSTKIE korzenie będą białe. Jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości, czy aby napewno są wszytskie białe, to lepiej zaczekaj jeszcze 2-3 dni:)
Z tym,że to nie sprawdza się u każdego storczyka,jeden z moich falenopsisów ma zawsze lekko zielone korzenie,mimo dłuugiego przesuszania.To chyba zalezy od ilości zielonego barwnika w komórkach korzeni
I widzicie, dziewuszyska jedne? Zrobiłyście ze mnie potwora Dzisiaj w OBI nie mogłam się oprzeć i kupiłam 2 falki.
Ale nie miało być o tym.
Mój nawóz do storczyków (biohumus do storczyków) strasznie śmierdzi zgnilizną jakąś, jest ciemny i z jakimiś drobinkami. Normalka? Najpier wydawało mi się, że ok, bo pewnie całkiem naturalny, ale teraz zaczynam się zastanawiać. Oświećcie mnie.
Używam dość długo biohumusa, wprawdzie nie do storczyków, ale nigdy nie śmierdział ani nie miał osadu. Spójrz na datę przydatności do użytku - może przeterminowany lub źle przechowywany
Data przydatności w normie. Do roślin zielo9nych też Biohumusa używam:)
Wyjaśnijcie mi jeszcze jedno. Kupiłam dziś falka dwupędowego, który ma na środku pędku małego, gdzieś 1,5 cm listka. Jest "wtopiony" w pęd. Keika, czy anomalia?