Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podloże storczykowe
Autor Wiadomość
tellerka 
Moderator

Wysłany: 23 Sierpień 2007, 09:55   Podloże storczykowe

Wiem, ze tematy podłoża były już wałkowane w róznych 'storczykowych' tematach... ale... może się przyda taka 'skondensowana' wiedza w jednym miejscu?

Czy moglabym prosić Beatę (probeta), która jest swietnym fachowcem i jak widziałam sama komponuje swoje podłoża o krotki opis w co sie powinno wtykać chocby falki?
Oczywiście uwagi i doświadczenia innych osób w tym temacie są conajmniej pożądane.

Pretekstem niech będzie moje zaskoczenie.... ale opiszę od poczatku.

Wczoraj, w Castoramie... :oops: no są takie phalenopsisy 'mini' (tak, Basiu, podobne do tego który Ty mi kupiłaś). Postanowilam przesadzić go i... ku mojemu zaskoczeniu okazało się że on mial doniczkę w całości wypełnioną... mchem ( tym specjalnym). Storczyk jest zdrowy, kwitnący... a korzenie tak poprzerastały mech że aż trudno było je rozdzielić....

Jak to więc jest z tym podlożem?!

Pozdrawiam i liczę na pomoc w imieniu licznej rzeszy 'storczykomaniaków' :D

dcmiel 

Wysłany: 23 Sierpień 2007, 18:16   

A moja miltonia, z majowej wystawy w W-wie ze stoiska OBI, była wetknięta w trociny, gąbkę florystyczną i dopiero obsypana korę. Wszystkie korzenie wyglądały na zgniłe. Toteż obcięłam prawie wszystkie, przepłukałam (śmierdzało stęchlizną), wsadziłam do lekkiego podłoża. Robiłam to wszystko w czasie kwitnienia. Prawie miesiąc temu przekwitła, żyje, ale nie wypuściła żadnego nowego korzonka. Nie wiem, czy coś z niej będzie? Acha, jeszcze miała lokatora - ślimaka :sad:

maczka 

Wysłany: 23 Sierpień 2007, 19:10   Re: Podloże storczykowe

tellerka napisał/a:
Wczoraj, w Castoramie... :oops: no są takie phalenopsisy 'mini' (tak, Basiu, podobne do tego który Ty mi kupiłaś). Postanowilam przesadzić go i... ku mojemu zaskoczeniu okazało się że on mial doniczkę w całości wypełnioną... mchem ( tym specjalnym). Storczyk jest zdrowy, kwitnący... a korzenie tak poprzerastały mech że aż trudno było je rozdzielić....

Jak to więc jest z tym podlożem?!

Eeee....ale o co dokładnie chodzi?? Sphagnum jest bardzo często używane do storczyków, świetnie się sprawuje przy reanimacji, ładnie trzyma wilgoć a jednocześnie jest przepuszczalne. Dzieki przesadzeniu do sphagnum przeżył mój pierwszy storczyk, którego wcześniej wsadziłam do niewypłukanych czipsów kokosowych (nie mogłam zrozumieć czemu umiera, dopiero później doczytałam, że łupki kokosowe są najcześciej suszone na plażach, omywane przez fale i mogą zawierać sól- fakt, jak delikatnie spróbowałam końcem języka, to te czipsy były słonawe :evil: ).
A rodzaj podłoża chyba najbardziej zależy od tego, jaki to storczyk i jak go podlewamy?
Tak ogólnie to im grubsze korzenie mają storczyki, tym większa powinna być granulacja podłoża. Ja zawsze mieszam wypłukane dokładnie czipsy z keramzytem, rozdrobnionym na małe kawałki węglem drzewnym (takim do grilla) i torfowcem (kupionym, bo u nas jest pod ochroną). A że na razie mam tylko kilka hybryd z marketów, to się sprawdza :)

tellerka 
Moderator

Wysłany: 23 Sierpień 2007, 23:39   

maczka napisał/a:
Eeee....ale o co dokładnie chodzi?? Sphagnum jest bardzo często używane do storczyków, świetnie się sprawuje przy reanimacji, ładnie trzyma wilgoć a jednocześnie jest przepuszczalne.

No tu mam właśnie problem... falki chyba powinny przeschnąć przed kolenym podlaniem? Moim zdaniem spagnum chyba za długo trzyma wilgoć? :roll:

Pozdrawiam :)

maczka 

Wysłany: 24 Sierpień 2007, 20:14   

tellerka napisał/a:

No tu mam właśnie problem... falki chyba powinny przeschnąć przed kolenym podlaniem? Moim zdaniem spagnum chyba za długo trzyma wilgoć? :roll:

Ale do tej pory rosły dobrze i korzenie mają ok, prawda? Jeśli mech nie jest zbity i mocno rozłożony, to wystarczy po prostu pilnować, żeby był dobry przepływ powietrza i rzadziej podlewać :) U mnie działa- mam jednego phalaenopsisa tylko w mchu od prawie roku- doszedł już do siebie po reanimacji i teraz rośnie fantastycznie :)

poli 

Wysłany: 24 Sierpień 2007, 21:41   

A czy możecie jeszcze napisać jakie jest najlepsze podłoże do wazonów? Czy można na dno wsypać keramzyt i na to gotowe kupione podłoże do storczyków? I jak jest wtedy z podlewaniem? Bo mi się wydaje, że na dnie wtedy zawsze zostanie trochę wody? Czy to nie zaszkodzi?

Pozdrawiam
Poli

tellerka 
Moderator

Wysłany: 25 Sierpień 2007, 07:47   

Opis urządzenia wazonu razem ze zdjęciami jest gdzieś w storczykach. Woda stojąca na dole podsiąka przez keramzyt, a tem przekazuje wilgoć podłożu... czyli wszystko jest wilgotne a nie mokre.
W małym kieliszku przykryłam jednak całość spagnum żeby zmniejszyć wysychanie...

Maczko, po co więc chrzanimy się z tymi czipsami kokosowmi, podłożami storczykowymi itp skoro można stosować wyłącznie spagnum...?

Pozdrawiam :)

maczka 

Wysłany: 25 Sierpień 2007, 10:46   

tellerka napisał/a:

Maczko, po co więc chrzanimy się z tymi czipsami kokosowmi, podłożami storczykowymi itp skoro można stosować wyłącznie spagnum...?

Hmmm... bo taniej? Bo nigdy nie widziałam w markecie (chipsy i keramzyt można dostac bez kłopotu), a nie opłaca się zamawiać samego mchu w niewielkiej ilości w specjalistycznych sklepach? Bo nie da się mchu wykorzystać do sh? :wink:
A na podsumowanie tematu powiem Ci, że na forach fachowych storczykarzy twierdzą, że nie jest ważne w czym się uprawia storczyki, tylko jak. W Azji np. stosują sam węgiel drzewny, ktoś zachwalał jako dodatek do podłoży łupki z fistaszków (niesolonych oczywiście). A na jakiejś wystawie (zabij, nie pamiętam szczegółów, dawno czytałam) podobno furorę kiedyś zrobił przepięknie kwitnący phalaenopsis hodowany w pociętych skarpetkach! :shock:

pysia 

Wysłany: 25 Sierpień 2007, 11:45   Re: Podloże storczykowe

maczka napisał/a:
Ja zawsze mieszam wypłukane dokładnie czipsy (...)
Maczko, czy możesz napisać coś więcej o tym płukaniu ? Jak długo ma trwać ? Po czym poznać, że już wystarczy ?

maczka napisał/a:
Bo nie da się mchu wykorzystać do sh?
Co to jest sh ?

maczka 

Wysłany: 25 Sierpień 2007, 20:32   Re: Podloże storczykowe

pysia napisał/a:
maczka napisał/a:
Ja zawsze mieszam wypłukane dokładnie czipsy (...)
Maczko, czy możesz napisać coś więcej o tym płukaniu ? Jak długo ma trwać ? Po czym poznać, że już wystarczy ?

Właśc. to ja to robię na oko, wrzucam do miski, zalewam najpierw ciepłą wodą i czekam aż wystygnie. Potem z 2 razy przepłukuję na sicie zimną i już.

pysia napisał/a:
maczka napisał/a:
Bo nie da się mchu wykorzystać do sh?
Co to jest sh ?

Semi-hydro. Gdzieś tu opisane na forum.

Odpowiedz do tematu