Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Dendrobium i chyba Cambrią
Autor Wiadomość
bura4

Wysłany: 1 Listopad 2007, 11:45   Problem z Dendrobium i chyba Cambrią

Witam,
mam pewien problem z Dendrobium oraz Cambrią plus czymś czego nie potrafię nazwać ;) Otóż mam te kwiatki od siostry (ona już tylko Falki uprawia) i po nawodnieniu (bo były mocno ususzone, aż nie zielone a raczej szarawe liście miały). I te Cambrie mają takie dziwne młode liście, to co wyrasta nowe jest takie pofałdowane, gufrowane, zobaczcie sami:

Co to może być? Czy to robal czy jakieś błędy w uprawie?

I druga sprawa: zakupiłam przekwitnięte Dendrobium i po około 2 tyg od przywiezienia zaczynają mu żółknąć liście.

Nie wiem co może być przyczyną. Stoi razem z Falkami, które rosną, kwitną wprost szaleją ;) Jak mu pomóć? Czy poczekać, może to aklimatyzacja? Nie chciałabym go stracić, jest taki ładny i ma 2 młode pędy...

sbb28 

Wysłany: 1 Listopad 2007, 14:12   

Te pomarszczone liście Twojej cambrii to brak dostatecznej wilgotności w okresie ich wzrostu ; u mnie pojawiły sie takie liście na początku uprawy miltoni.
nie zmienią już swojego kształtu;

z dendrobium poczekaj to prawdopodobnie aklimatyzacja;
u niektórych pozostają same"badylki" bez liści i wtedy kwitną

ja bym podparła nowe przyrosty tak jak są te starsze, żeby sie przypadkiem nie złamały
pozdrawiam

bura4

Wysłany: 1 Listopad 2007, 14:15   

Dzięki, może jeszcze ktoś coś doda??

tellerka 
Moderator

Wysłany: 1 Listopad 2007, 16:50   

Popieram przedmówczynię, nic do dodania :)

bura4

Wysłany: 1 Listopad 2007, 18:35   

Ok, dzięki. Czyli dodam badylek żeby nie ułamało się i co?? Przywiązać? Bo chyba takiego cuśka plastikowego do przytwierdzenia nie kupie w kwiaciarni?? Czy mam im teraz jakoś specjalnie powiększać wilgotność? Keramzyt już przygotowałam, czekam na instrukcje...

tellerka 
Moderator

Wysłany: 1 Listopad 2007, 18:49   

Keramzyt jak zawsze :D

sbb28 

Wysłany: 1 Listopad 2007, 19:58   

bura 4
żeby sie nie rozdrabniać odpowiedź na Twoje pytanie z innego forum cytuję

"Dzięki, ale zauważyłam, że pierwszy liść młodej łodygi też żółknie... "

tak jak pisałam to niestety jest efekt dostosowania sie rośliny do nowych warunków :!: temperatura; wilgotność; przewiewy

A badylka - patyczek możesz połączyć z ps- bulwą niekoniecznie "cuśkiem plastikowym" często są za małe objętościowo dla grubych ps-bulw dendrobium;

możesz zastosować klipsy stosowane do pieczenia w folii - (drucik osłonięty folią) łatwiej dostosować - skręcając jego końce do grubości łodygi i odległości patyczka- trzeba to robić bardzo delikatnie, żeby nie uszkodzić powierzchni nowego przyrostu - musi mieć "luz" do rozwoju a nie ściśle przylegać do patyczka i stopniowo "prostować" przyrost
możesz zastosować ratafię ; lub to co innego masz pod reką

keramzyt na podstawce zalany wodą na to jakaś kratka żeby dno doniczki miało dostęp powietrza i nie stało w wodzie,

tak na marginesie poczytaj trochę na tym forum - niedawno - jak wczoraj pisałam o podniesieniu wilgotności wokół storczyków phalaenopsis

i nie oczekuj gotowych instrukcji;
każdy ma inne możliwości i warunki zawsze jest to improwizacja

pozdrawiam
Małgorzata

Aletea 

Wysłany: 1 Listopad 2007, 22:11   

bura4 mam podobny problem z cambrią co Ty. u mnie stoi ona na podstawce z keramzytem i wodą co i tak nie zmienia faktu, że wilgotność jest zbyt mała (na co mają wskazywać pomarszczone liście). wcześniej liście rosły normalnie, domyślam się, że teraz wpływ na zmainę warunków mogą mieć grzejące kaloryfery. jedyne co przychodzi mi do głowy do nawilżacze powietrza wieszane na kaloryferach - pełno takich ceramicznych "cacuszek" w sklepach z kurzozbierajkami. może macie inne sposoby na podniesienie wilgotności niż przytaczany wszędzie keramzyt z wodą??

świat z mojej perspektywy ;)
www.objectif.za.pl/photographie/

sbb28 

Wysłany: 1 Listopad 2007, 22:45   

Aletea
w sezonie grzewczym ja dodatkowo wstawiam do podziurawionego pojemnika "po ogórkach kiszonych" wypełnionego mieszanką : 1:1: spagnum i keramzytem po bokach i na dnie
- doniczka w doniczkę
"cambrie" i "encyclie" właśnie ponawiają kwitnienie; debdrobium bigbbum wypuszcza nowy przyrost kwiatowy; u dendrobium phalaenopsis rozwija się b. szybko nowa- ps- bulwa
to tyle na temat moich doświdczeń

sbb28 

Wysłany: 1 Listopad 2007, 23:07   

Aletea - pomarszczone liście to "pamiątka" po zbyt skąpym podlewaniu ich w okresie rozwoju- nie świadczy o wilgotności wokół rośliny!!
nie myl pojęć :!:
podlewanie a wilgotność wokół rośliny to dwie różne zasadniczo sprawy!!!
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu